Sten på vedspis?

Nahar

Trådstartare
Under kyligare delen av året värms halva huset med vedspis typ aga, helt i metall alltså. Jag upplever att det måste vara eld i denna i princip konstant, 30 minuter efter att det slocknat börjar temperaturen snabbt falla. Så, jag funderar på att lägga lite stenar uppepå som kanske kan fånga värmen och släppa ut över längre tid. Men, hur stora bör dessa stenar vara för bästa effektivitet? Granit, kalksten eller nåt annat? Kan det finnas någon fara med att ha stenar på, typ att de spricker eller nåt sånt? Kommer det göra nån skillnad eller ska jag snällt fixa element istället?

Kan tilläggas att andra halvan av huset har en modern värmespis. Där räcker det med en brasa om dagen trots att det är sämre isolerat och på nordsidan, alltså ingen solvärme. Så det är inte huset det är fel på.
 
Under kyligare delen av året värms halva huset med vedspis typ aga, helt i metall alltså. Jag upplever att det måste vara eld i denna i princip konstant, 30 minuter efter att det slocknat börjar temperaturen snabbt falla. Så, jag funderar på att lägga lite stenar uppepå som kanske kan fånga värmen och släppa ut över längre tid. Men, hur stora bör dessa stenar vara för bästa effektivitet? Granit, kalksten eller nåt annat? Kan det finnas någon fara med att ha stenar på, typ att de spricker eller nåt sånt? Kommer det göra nån skillnad eller ska jag snällt fixa element istället?

Kan tilläggas att andra halvan av huset har en modern värmespis. Där räcker det med en brasa om dagen trots att det är sämre isolerat och på nordsidan, alltså ingen solvärme. Så det är inte huset det är fel på.

Täljsten är bäst, de spricker garanterat inte pga skillnader i temperatur (pga deras kristallstruktur).
 
Syltkittel med vatten :D

Så har jag vuxit upp. Alltid en massa kokhett vatten tillgängligt på spisen så fort man eldade.
När jag bodde på gården hade jag det så. Den höll sig varm länge, var itne riktigt kall ens på morgonen. Spisen, muren och rummer värms ju och vattnet hjälper till att hålla värmen.
 
Vad är en "värmespis"?

Lite spinoff

Jag tycker att de "modernare" emaljerade agaspisarna har lägre yttertemperatur än de gamla järnspisarna.
Alltså typ en sådan här
1602693733370.png
 
Det vore nog bra om TS tog bilder på de olika värmekällorna som eldas med ved?

I en "vanlig vedspis" som på @tanten :s bild nr 2, så kan man t.ex. lägga in täljsten i ugnen, för att hålla värmen längre. Förutom syltgrytan med vatten...

Men det blir svårt att ge bra råd, och idéer om vi inte riktigt vet vilka sorters vedeldade värmekällor vi pratar om.
 
Orkar inte ta bilder, men letat upp liknande. Den dåliga verkar inte vara en riktig aga, hittar i alla fall inte nån modell som liknar. Förvånar mig inte då jag upplever den som ganska skraltig och plåtig. Denna är den jag hittar online som liknar mest:

aurora149avvit.png

Huvudsakligen till för matlagning alltså, och måste elda på rejält för att få upp ens ugnen i några temperaturer högre än 100 c. Får inte plats nån sten i den lilla luckan utan det skulle vara ovanpå, närmast väggen. Använder inte hela ytan för matlagning (har vanlig spis också men kan köra typ frukostgröt eller tevatten på vedspisen om jag ändå eldar).

@tanten : Med värmespis menar jag en som är gjord för att värma upp huset, inte laga mat på. Kanske heter eldstad då? Är dålig på termer på sånt här, bara haft kakelugn innan. Den jag har är som sagt riktigt effektiv på det den ska göra, värmer utan problem 150 kvm 10 c med 3-4 vedträn.
 
Just det, vatten är jag lite tveksam till då det är väldigt fuktigt här och jag måste köra avfuktare som komplement om det inte är minusgrader dygnet runt (vilket det numera blir ytterst sällan här nere i Skåne).
 
Jag tycker att de "modernare" emaljerade agaspisarna har lägre yttertemperatur än de gamla järnspisarna.
Alltså typ en sådan här
Visa bifogad fil 58626
Det har sin naturliga förklaring eftersom AGA-spisen är isolerad för att inte avge så mycket värme. En stor fördel förr utom möjligen när det var som allra kallast, annars blev det lätt alldeles för varmt i köket om man lagade mycket mat.
 
Täljsten är bäst, de spricker garanterat inte pga skillnader i temperatur (pga deras kristallstruktur).
Läste på lite och tror faktiskt det är täljsten i kaminen ("värmespisen" haha, kul efter tråden om att fylla i ord att få sånt hjärnsläpp) som jag upplever som så effektiv. Kul! Som jag förstår det ska det gå att laga mat även direkt på täljsten? Inte för att jag tänkte steka direkt på stenen precis men kan jag ställa grötgrytan ovanpå stenen kan jag ju lägga på en större sten. Fast kanske tar alldeles för lång tid för den att bli varm då?
 
Orkar inte ta bilder, men letat upp liknande. Den dåliga verkar inte vara en riktig aga, hittar i alla fall inte nån modell som liknar. Förvånar mig inte då jag upplever den som ganska skraltig och plåtig. Denna är den jag hittar online som liknar mest:

aurora149avvit.png

Huvudsakligen till för matlagning alltså, och måste elda på rejält för att få upp ens ugnen i några temperaturer högre än 100 c. Får inte plats nån sten i den lilla luckan utan det skulle vara ovanpå, närmast väggen. Använder inte hela ytan för matlagning (har vanlig spis också men kan köra typ frukostgröt eller tevatten på vedspisen om jag ändå eldar).

@tanten : Med värmespis menar jag en som är gjord för att värma upp huset, inte laga mat på. Kanske heter eldstad då? Är dålig på termer på sånt här, bara haft kakelugn innan. Den jag har är som sagt riktigt effektiv på det den ska göra, värmer utan problem 150 kvm 10 c med 3-4 vedträn.
Värmespisen är kanske en kamin då? :) När du skriver spis så trodde jag att det var nåt att laga mat på.

Om vedspisen känns plåtig så är den kanske det? Dvs denär inte i gjutjärn. Det är gjutjärnsspisrna som avger bäst värme. Om man har en elspis så är väl vedspisen mest till för just tillskottsvärme och för de gånger elen försvinner.

Det finns "riktiga" vedspisar att få tag på till vettiga priser. Sök i forum på fb t.ex.

Jag ÄLSKAR min Norrahammar 18-27 :love:
 
Värmespisen är kanske en kamin då? :) När du skriver spis så trodde jag att det var nåt att laga mat på.

Om vedspisen känns plåtig så är den kanske det? Dvs denär inte i gjutjärn. Det är gjutjärnsspisrna som avger bäst värme. Om man har en elspis så är väl vedspisen mest till för just tillskottsvärme och för de gånger elen försvinner.

Det finns "riktiga" vedspisar att få tag på till vettiga priser. Sök i forum på fb t.ex.

Jag ÄLSKAR min Norrahammar 18-27 :love:
Ja, kamin var ordet!

Jag tror plattan och själva eldluckan är gjutjärn men inte resten. Det är lite dumt ordnat, att den spisen ska värma den större delen av huset, och den står riktigt dumt till för det också, blir inte bra luftflöde alls. Misstänker att förra ägarna inte använt den delen av huset alls på vintern (förutom till matlagning då, antar jag), eller så har de spenderat en halv förmögenhet på elvärme, för det går inte att hålla varmt utan att elda konstant och ingen har ju tid med det nuförtiden, plus vedåtgången blir enorm om en ska hålla igång elden 24/7 i 6-7 månader. Huset är renoverat för 15-20 år sen också så spisen, och troligtvis den dåliga placeringen av rummen runt omkring, är ny. Men nu bara gnäller jag :laugh:

Min dröm är en liten infälld vedspis i köket och en stor kakelugn för att värma den delen av huset. Får se hur det går med det, kakelugnarna jag drömmer om är inte precis billiga:crazy:
 
Ja, kamin var ordet!

Jag tror plattan och själva eldluckan är gjutjärn men inte resten. Det är lite dumt ordnat, att den spisen ska värma den större delen av huset, och den står riktigt dumt till för det också, blir inte bra luftflöde alls. Misstänker att förra ägarna inte använt den delen av huset alls på vintern (förutom till matlagning då, antar jag), eller så har de spenderat en halv förmögenhet på elvärme, för det går inte att hålla varmt utan att elda konstant och ingen har ju tid med det nuförtiden, plus vedåtgången blir enorm om en ska hålla igång elden 24/7 i 6-7 månader. Huset är renoverat för 15-20 år sen också så spisen, och troligtvis den dåliga placeringen av rummen runt omkring, är ny. Men nu bara gnäller jag :laugh:

Min dröm är en liten infälld vedspis i köket och en stor kakelugn för att värma den delen av huset. Får se hur det går med det, kakelugnarna jag drömmer om är inte precis billiga:crazy:
Oftast så var det ju murstocken som värmde huset, man eldade i spisen tillräckligt länge för att murstocken skulle bli varm sedan höll den värmen ett tag tills morgonen då det var dags att börja elda igen.
 
Oftast så var det ju murstocken som värmde huset, man eldade i spisen tillräckligt länge för att murstocken skulle bli varm sedan höll den värmen ett tag tills morgonen då det var dags att börja elda igen.
Jag upplever inte att den blir varm alls, knappt ens när jag eldat ordentligt i några timmar (typ om jag använt ugnen). Spisen står ju fritt från väggen och själva skorstenen blir inte särskilt varm, definitivt inte varm nog för att värma den halvan av huset, ens om det var fritt för värmen att röra sig ut i rummen.
 
Ja, kamin var ordet!

Jag tror plattan och själva eldluckan är gjutjärn men inte resten. Det är lite dumt ordnat, att den spisen ska värma den större delen av huset, och den står riktigt dumt till för det också, blir inte bra luftflöde alls. Misstänker att förra ägarna inte använt den delen av huset alls på vintern (förutom till matlagning då, antar jag), eller så har de spenderat en halv förmögenhet på elvärme, för det går inte att hålla varmt utan att elda konstant och ingen har ju tid med det nuförtiden, plus vedåtgången blir enorm om en ska hålla igång elden 24/7 i 6-7 månader. Huset är renoverat för 15-20 år sen också så spisen, och troligtvis den dåliga placeringen av rummen runt omkring, är ny. Men nu bara gnäller jag :laugh:

Min dröm är en liten infälld vedspis i köket och en stor kakelugn för att värma den delen av huset. Får se hur det går med det, kakelugnarna jag drömmer om är inte precis billiga:crazy:
Se där!

Ja kanske är det läge att investera i en annan vedspis? För att slippa svära över att det är kallt. Och itne behöva bära så mycket ved. ;)
Begagnade renoverade vedspisar kostar inte speciellt mycket. :)
 
Spisen är helt enkelt inte gjrod för att värma.
Kaminen är det.

Jag har både och i täljsten, och spisen blir riktigt het, men kallnar supersnabbt. Med kaminen är det tvärtom.

En bra accumulerande kamin kan du elda i ett par timmar och sen är den varm i ett dygn. Man får välja, antingen betala mycket för ved eller el, eller satsa en engångs summa på en ordentlig eldstad.
 
Se där!

Ja kanske är det läge att investera i en annan vedspis? För att slippa svära över att det är kallt. Och itne behöva bära så mycket ved. ;)
Begagnade renoverade vedspisar kostar inte speciellt mycket. :)
Vad är 'inte speciellt mycket'? Jag känner att är det inte en kakelugn så vill jag inte betala, men det är nog bara jag som är en obstinat drömmare, så det tar emot när jag inte får som jag vill :laugh:
Spisen är helt enkelt inte gjrod för att värma.
Kaminen är det.

Jag har både och i täljsten, och spisen blir riktigt het, men kallnar supersnabbt. Med kaminen är det tvärtom.

En bra accumulerande kamin kan du elda i ett par timmar och sen är den varm i ett dygn. Man får välja, antingen betala mycket för ved eller el, eller satsa en engångs summa på en ordentlig eldstad.

Du har alltså täljsten även i/på spisen och det värmer inte?
 
Vad är 'inte speciellt mycket'? Jag känner att är det inte en kakelugn så vill jag inte betala, men det är nog bara jag som är en obstinat drömmare, så det tar emot när jag inte får som jag vill :laugh:


Du har alltså täljsten även i/på spisen och det värmer inte?
Nej de är båda gjorda av täljsten.
 
Läste på lite och tror faktiskt det är täljsten i kaminen ("värmespisen" haha, kul efter tråden om att fylla i ord att få sånt hjärnsläpp) som jag upplever som så effektiv. Kul! Som jag förstår det ska det gå att laga mat även direkt på täljsten? Inte för att jag tänkte steka direkt på stenen precis men kan jag ställa grötgrytan ovanpå stenen kan jag ju lägga på en större sten. Fast kanske tar alldeles för lång tid för den att bli varm då?
Ryktet säger ju att en gammal stor Aga skulle ha en vattenreservoir i sig för värme? och te, typ.
(men jag har bara erfarenhet av vedspis och de har ju en sten eller cement i också).

Det går att köpa nya vedspisar, släkting köpte precis en till landet.
Den delar coolt nog murstock med eldstaden så om man eldar i båda värms murstocken ganska snabbt misstänker jag (det har inte varit kalla somrar sedan den köptes uhm tyvärr och den gamla var lite iffy och vi vågade inte elda så mycket i den.). Murstocken är ju rejäl, går in under huset också såvitt jag förstått och upp på vinden och värmer där med om den är varm så det är inte bara en skorsten ut egentligen.

Och pappa köpte en ursöt liten järnkamin till hallen av ett hus han hade som sommarställe för längesedan. Nog billigare än kakelugn, men såklart inte lika effektiv heller men säkert lättare att installera och mindre pengar.
 
Senast ändrad:

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp