En vedspis, av äldre typ, eller för den delen modernare, kan värma "hela undervåningen" om det är rätt typ av vedspis.
Det finns även vattenmantlade "vedspisar" och "kökspannor" som kan kopplas till vattenburna värmesystem, både med och utan ackumulatortankar.
Men du ger ju så lite information om huset, murstock, vad du har för spis, respektive kamin idag, så det blir stört omöjligt att ge några som helst vettiga råd.
En uttalad "matlagningsvedspis" är ofta isolerad för att det inte ska bli olidligt varmt vid matlagning.
Det finns dessutom vedkaminer, vedspisar, kökspannor, rörspisar, kakelugnar av allehanda former, material och storlekar, alla har olika egenskaper, och som är olika kostsamma att köpa och/eller installera.
Buke må vara ett orakel som kan ge svar på allehanda frågor, men utan rimlig bakgrundsinformation, är det omöjligt att ge något som helst klokt råd.
Efter att ha levt "vedeldat" på landet i långa tider, renoverat flera hus (delvis själv men naturligtvis med hjälp av fackman där så behövts), och både renoverat gamla fasta eldstäder som rörspisar/kakelugnar, traditionella vedspisar, kökspanna och murstockar, samt nyinstallerat eldstäder av de flesta sorter, där de gamla tagits bort av tidigare ägare så har jag svårt att riktigt förstå vad du egentligen syftar på, förutom såklart att du har problem med att du har för kallt i hela/delar av din bostad.
Försöker man bo med värme enbart med från vedspis/kamin, i ett sämre isolerat hus, så är det liksom 10 grader på morgonen, och blir inte varmt förään man eldar igen.
Så till några frågor:
Vad är det för slags bostadshus?
Vilka är eldstäderna? (inte sådär ungefär, utan typ av kamin, vedspis etc) Gärna en bild, eller skriva upp fabrikat, läsa av typplåten, eller läsa av instansade modellnummer)
Vad säger sotaren om eldstädernas och murstockarnas kvalitet? (de görs en regelbunden brandskyddskontroll regelbundet förutom sotning)
Förutom vedeldning, vad finns det för sorts tillskottsvärme? Direktverkande elelement? Ett vattenburet system som inte är i drift?
När vi fått svar på ovanstående frågor, så kan man fundera vidar på olika åtgärder.
Följdfrågor och möjliga svar är:
Aha, var det det märket/modellen på vedspis du har!, Dom säljer färdiga kit med täljsten att lägga in i avsedda fack/ugnen, för en billig peng, och så får du bättre värmelagring!
https://www.spisochkamin.se/tillbehör/tillbehör-vedspis/täljsten-14782667
Är det verkligen mer/bättre/ny vedeldad kamin du vill ha? Vad får det kosta?
En nyinstallation av eldstad (vedspis, kamin) kräver oftast bygglov, och att en fackman installerar, eller åtminstone godkänner installationen. Även om den nya eldstaden ska ersätta en befintlig (been there, done that), inte sällan finns det brister i "skorstenen" som man i ordinarie brandskyddskontroll inte kräver åtgärd på, men med en ny vedspis/kamin som t.ex. har högre rökgastemperatur, så måste skorstenen åtgärdas.
När man sedan summerar kostnaderna, så får man väga kostnaden för inköp av ny vedspis/kamin, renovering av murstock, installationskostnader etc, t.ex. mot kostnaden att behålla det man har, och installera en luft/luft värmepump.
Det springer snabbt iväg till stora pengar.
Eller är det i första hand tilläggsisolering, tätning av fönster m.fl. åtgärder, som ger ett drägligare inomhusklimat?
Hyr man sitt boende, och det inte går att hålla dräglig inomhustemperatur, så är det hyresvärden man ska prata med.
Observera att i synnerhet natursten, kan spricka när den värms och kyls om vart annat. Om den spricker "lite häftigt" så kan det skada vedspisen.