Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Generellt så är allt som drar energi mest effektivast om de får gå så lugnt och stilla i samma hastighet som möjligt, utan att behöva variera sig.Vad har ni? Vilket är mest effektivast? Att den brinner länge mellan gångerna och går ner i temperatur, eller att den tänder oftare utan att gå ner allt för mycket?
Jag kör min kontinuerligt utan stopp och reglerar lågan istället, möjligen att den stängs av under dagen i början av säsongen.
Hade 55 grader på och 75 grader av när vi hade pellets. Shuntautomatik, utegivare samt cirkulationspump. Och så kurvbrytning.
Om det är till någon hjälp.
Min har också start/stopptemp men jag ställer start så högt att den alltid är igång, sen ställer jag matning och luft efter hur mycket effekt jag vill ha. Men jag har ett väldigt stort hus och det går mycket pellets, typ 9 ton om jag snålar och då är det ganska kallt i delar av huset så även om min brännare går dygnet runt blir det ändå inte särskilt varmt förutom nu precis i början (normalt börjar jag inte elda förrän i november och slutar i mitten av april).Men måste man inte ställa in start och stopp? På min brännare så står det starttemp och stopptemp. Vet inte om jag kan reglera på annat sätt?
Min har också start/stopptemp men jag ställer start så högt att den alltid är igång, sen ställer jag matning och luft efter hur mycket effekt jag vill ha. Men jag har ett väldigt stort hus och det går mycket pellets, typ 9 ton om jag snålar och då är det ganska kallt i delar av huset så även om min brännare går dygnet runt blir det ändå inte särskilt varmt förutom nu precis i början (normalt börjar jag inte elda förrän i november och slutar i mitten av april).
För brännaren är det bäst och effektivast med stor diff och få start-stopp men komforten blir förstås sämre.
Täta fönster gör mycket! Jag kan känna från vilket håll det blåser i mitt hus men man vänjer sig och jag tycker faktiskt om när tempen varierar även inomhus, det blir omväxling och de dagar när det inte blåser och det blir varmt inomhus uppskattas desto merOj, jäklar! Jag använder mig av pellets bara från oktober-november till mars-april, brukar gå 3-4 pall ungefär. Har solpaneler på taket som värmer vattnet på sommaren, sen ger dom ju lite värme på senvåren och tidig höst också, plus att jag eldar ved i kakelugnen för inomhusvärme. Har nya fönster och ytterdörr sen en månad tillbaka så jag hoppas att det ger något också. Brukar ha runt 20-21 grader nere och runt 19 grader på övervåningen, vill gärna ha svalt i sovrummen.
När jag tänker efter kan det nog bli andra problem med för stor diff, är starttempen för låg kan förbränningen bli sämre samt även ge kondens i skorstenen så nog bäst att gå efter instruktionsboken.För brännaren är det bäst och effektivast med stor diff och få start-stopp men komforten blir förstås sämre.
När jag tänker efter kan det nog bli andra problem med för stor diff, är starttempen för låg kan förbränningen bli sämre samt även ge kondens i skorstenen så nog bäst att gå efter instruktionsboken.
Såklart så är det, stopptempen bör inte vara för låg för då kan de bli kondens.Hittar tyvärr inget att gå på i instruktionsboken, utan står enbart HUR jag ska ställa in, ej vad som är rekommenderad temperatur... Däremot så står det att det ej bör vara under 72 grader (minns inte om det var just 72, men har för mig det?) i stopptemp pga just risk för kondens i skorstenen.
Såklart så är det, stopptempen bör inte vara för låg för då kan de bli kondens.
Jag testade olika inställningar innan jag kom fram till vad som fungerar bäst för min brännare, panna, skorsten och hus. Kör jag för låg temp och för lite luft märks det att det inte förbränns fullständigt och det blir svart sot i pannan.Precis, men visst borde jag kunna dra ner starttempen lite? Nu känns det ju som om den knappt hinner stanna innan det är dags att starta igen. Iofs så kommer det ju snabbt upp till stopptemp så den går ju aldrig länge...
Svårt detta, vill ju snåla in på pelletsen så mycket det går! Så jäkla drygt och tråkigt att konka in och tömma dom där påsarna!