Sv: Stånds!!

Jag har själv varit ute o letat idag, både hos oss och hos kompisar men har inte sett en enda härikring, tack o lov!
Har också letat "gula växter" vid vägkanten när jag varit ute o kört men hittills har jag bara sett ett par plantor, och de växte ett tiotal mil härifrån. Nej, härikring verkar det inte finnas så många.

Vi får lita på att du blivit en duktig "ståndsjägare" så att de inte sprider sig hit:)
 
Sv: Stånds!!

Usch, jag blir nästan nojjig av att läsa allt som kan förgifta hästarna. jag har varit ute i hagen ca 4ha och hittat de mesta farliga växter, från stånds, rallarros, ekollon, smörblommor och åkerfräken. Fy tusan....

Sen läste jag i boken naturlig hästhållning och där står det skrivet att jorden saknar mineraler om det råder förmycket av sk. ogräs. Jag ska ta jordprover i höst för att spekulera lite mer i mineralers påverkan på hästar och för att kunna lägga till mineraler i fodret om någon brist skulle visa sig, men till dess får lá jag ut med lien jag också. För vem vågar chansa?

Jag har en teori att hästarna bara äter det giftiga om de inte har något annat, alltså för dåligt bete eller för lite area att gå på. Det vore intressant att veta hur stora hagar ni som råkat ut för att era hästar blivit förgiftade har?
Förhoppningsvis väljer hästen de växter som den mest behöver om den har en chans.
Fast jag kan ju ha riktigt fel men det vore som sagt va intressant att veta.

Mirja
 
Sv: Stånds!!

Är det någon som inte vet hur stånds ser ut så finns det en bild på www.stallsonnervang.com. Det finns medel för att bekämpa den i hagarna då skall man göra det när den är en liten planta nu på hösten. Man måste ha utbildning för att köpa och andvända de medlen. Den lokala lantmännen bör veta vem som kan hjälpa er där ni bor. Jag har själv väldigt stora problem i mina hagar ni bör kontakta grannar så de också tar bort ståndsen så de inta kan spridas tillbaka till er.:(
 
Sv: Stånds!!

Jag har kontaktat lokaltidningen och dom skrev en stor artikel i dagens blaska för att informera allmänheten om denna :devil: växt. Härligt med journalister som bryr sig. (Tydligen kan man se grannen på webtv oxå.) :) Webtv stånds


Artikeln i tidningen:
Stånds i hästbete

Informera mera

Tack Bohdi och Carina!
 
har oxå stånds i en av våra hagar har grävt upp dom i 3 år nu tror jag och hoppas att dom snart ska dö ut. läste om nån som sa att kan kanske kunde plöja upp för att bli av med dom. Gör inte det!! det va så vi fick dit våra. hade inte några stånds där förren dom vi arrenderar av grävde ner jordvärme. då kom dom fram efter att ha legat i jorden i x antal år. dom förjer exakt där dom grävde.
 
Sv: Stånds!!

Om inte grävmaskinen hade dom med sig när de grävt stånds på ett annat ställe :idea:

Mia
 
Sv: Stånds!!

*Kl*

Föreslår att man "behandlar" plantorna med Roundup eller motsvarande medel och därefter låter dom vara några dagar så medlet hinner sprida sig till rötterna. Därefter slå/klipp av plantorna, samla ihop och bränn eller kasta i soporna. Rötterna dör och multnar bort, varför den växten inte kommer åter.

Har man endast enstaka växter lägger man en droppe Roundupp på ett blad eller två, beroende på storlek på växten. Observera att man INTE ska ha medlet på jord där det inte gör någon nytta.
Har man större bestånd blir det till att spruta. Det kan man själv göra med handspruta som finns att köpa i lanrbrukshandel eller järnaffär.
Är det fråga om bestånd spridda över stora ytor blir det till att snacka med en bonde som har sprututrustning.

LIA
 
Sv: Stånds!!

Vanligen så sätter ogräset igång att växa sedan man rotat runt i jorden beroende på att fröna legat i vila och ej kunnat gro. När dom så blandas ner i den fuktiga jorden så sätter dom igång att gro.
Lösningen är att hindra ogräset från att fröa av sig! Man måste alltså åtgärda senast runt/efter blomningen.

LIA
 
Sv: Stånds!!

Usch, jag blir nästan nojjig av att läsa allt som kan förgifta hästarna. jag har varit ute i hagen ca 4ha och hittat de mesta farliga växter, från stånds, rallarros, ekollon, smörblommor och åkerfräken. Fy tusan.... /..../ Jag har en teori att hästarna bara äter det giftiga om de inte har något annat, alltså för dåligt bete eller för lite area att gå på. Mirja


Ja visst kan man få magont själv för mindre om man knappt börjar tänka efter... Kommer osökt på såväl johannesört och idegran:crazy: Men just rallarros är ju inte giftig ??? :confused: Du menar vanlig mjölkört alltså ?

Jag tror det är både och vad gäller hästars val av betesväxter. Vissa giftiga / olämpliga växter betas av hästar endast om inget annat står till buds, men det FINNS också giftiga växter som hästarna inte drar sig för att äta även om de har alternativ !! :eek:
 
Sv: Stånds!!

Det finns flera arter av stånds som är lika varandra men inte alls identiska. :devil:
Den som vil bekämpa stånds bör skaffa en riktigt omfångsrik flora. Bästa sättet att bekämpa är att gräva upp plantorna i samband med blommning eller tidigare, efter blommning riskerar man att de fröat av sig. De trivs inte i tung jord utan vill ha lättdränerat.

Det är inte för att hästarna kan dö av en planta man ska bekämpa dem, det är för att de inte ska sprida sig. (alltså hästar dör inte av att äta en planta, men många under lång tid).
 
Sv: Stånds!!

*knapplån*

Är det någon som har bilder på stånds? Alltså riktiga närbilder på bladen mm? Jag har tagit kort på något utanför hagen som jag börjar fundera om det inte är stånds.. Det är mkt som stämmer in när jag tittar på bilder på nätet (dock är inte dessa blommor utslagna utan mer som knoppar..) men det är ju inga närbilder så jag kan kolla säkert.. Vet inte hur jag lägger in bilder för i så fall hade jag mer än gärna lagt in bilderna här och kanske fått svar om blomman är stånds eller inte..

Jätte tacksam för svar.. Orolig hästägare..
 
Sv: Stånds!!

Glömde en fråga.. Har stånds alltid rödaktig stjälk?
 
Sv: Stånds!!

bla var det vid en motorvägsavfart fullkomligt tjockt med stånds i vägkanten.

Jag har inte direkt problem med stånds än i alla fall. Håller dock noggrant utkik. Däremot har vi har mycket jättebjörnloka. Mycket ogräs växer ju i vägkanterna och det jag funderat på är när kommunen eller vem det nu är röjer vägrenen? Då kör de ju längs vägen med ett klippaggregat och sedan får allt ligga kvar? Dessutom i alla fall här så röjer de alldeles för sent då de flesta växter redan blommat över. Bidrar inte detta till att sprida ogräset ännu mer? Till exempel hundkex och jättebjörnloka skjuter ju nödskott när man slår av dom så risken är väl att det bara blir fler?
 
Sv: Stånds!!

Jopp målet med att slå vägkanterna är ju att det du kallar ogräs (dvs örter av olika slag) ska hinna blomma innan för att fröa av sig;-) Tyvärr gäller det även stånds. Så vi får nog ta huvudansvar som hästägare för att gräva upp plantor vi ser. Jag har också fått ståndsblick när man är ute och åker;-) Det är gräva upp eller roundup med pensel som gäller.
 
Sv: Stånds!!

Jopp målet med att slå vägkanterna är ju att det du kallar ogräs (dvs örter av olika slag) ska hinna blomma innan för att fröa av sig;-)

Det jag kallar ogräs:confused: Jättebjörnloka, hundkex och skräppor räknas det som örter? För det är i alla fall det som dominerar i vägrenen och sprider sig in i hagar och på åkrar. Jättebjörnloka är inte direkt ofarlig även om ingen har dött av den vad jag vet.
 
Sv: Stånds!!

Ja det låter ju inte så vackert, men kan faktiskt vara ngn ekolog på kommunen eller vägverket som tänker så i alla fall. Där jag bor vårdas vägrenarna ömt och just med tanke på att de SKA blomma och vara rika på olika örter. Och för att de ska vara det slås de efter blommning för att få fröa av sig. (allt som inte är gräs, ormbunkar eller vedartat är i princip örter i botanisk mening). Jag menade inte att förolämpa dej eller så...
 
Sv: Stånds!!

--------------------------------------------------------------------------------

Alla ni som har stånds på era marker eller i de stall där ni står - låter ni hästarna beta på dessa marker? Jag har möjlighet att arrendera mark där det växer en del stånds. Grannen menar att om man bara gräver bort plantorna så är det ingen risk att hästarna betandes där. Är det så?
 
Sv: Stånds!!

Jag hade inte släppt hästar på marker med stånds. Det är rätt svårt att se de halvuppväxta bestånden (i beteshagar) och efter putsning är det nästan omöjligt.

Vet att grannen släppte sina hästar på gräset efter att de grävt upp vad de kunde hitta. Tyvärr lyckades den glupska av dem sätta i sig okänd mängd, de fick ta bort den.
 
Sv: Stånds!!

Fy fasen det var inte roligt. Det vi gjort under några dagar, är att gräva upp plantorna nu, medan de är små bladrosetter. Än har inte gräset blivit tillräckligt långt för att man inte ska se dem. De är väldigt karaktäristiska och lätta att identifiera. Men samtidigt läser jag här om rötter som kan bökas upp, och tänker att det kanske kommer fortsätta växa under sommaren (från rötterna), även om jag i detta skede lyckas gräva upp varenda bladrosett?? Någon som vet om det är så? Tänkte att om man kan kontrollera att man får bort varenda planta, därefter putsa, och så i vallfrö där man grävt upp, att man kanske skulle kunna va säker?
 
Sv: Stånds!!

De kommer upp igen, så det är bara att ägna sommaren åt att gräva upp. Vi gjorde ett försöka i en tilltänkt sommarhage en bit från stallet, men gav upp då jobbet blev övermäktigt.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp