Spruta vid kotledsinflammation?

HannaZ

Trådstartare
Jag läste i en tidigare tråd att någon ansåg tt det kunde göra mer skada än nytta att spruta kotorna.

Vad är faran med att spruta?
 
Sprutar man så stannar vätskan kvar i leden för alltid och bildar kristaller som sedan göra att det kan bli pålagringar i leden man har sprutat i.
 
Vilken vätska är det som stannar kvar?

Enligt veterinären finns ex hyalyronsyran som man sprutat in bara kvar i leden 1-2 dagar eftersom ledvätskan hela tiden byts ut.
 
Enda nackdelen är väl att det kan bli en infektion om några baskelusker råkar komma in i leden.
 
Så var det med kortison FÖRR, pålagringar får dom av långvariga inflammationer.....
i övrigt håller jag med CK
 
Att spruta löser kanske symtomet (hältan) men vill man ha en hållbar häst är det bätte att försöka hitta orsaken. Många hästar har problem i ryggen som gör att de felbelastar sig vilket kan ge ledinflammationer.

Kontakta en veterinär som ställer diagnos, låt sen en equiterqpeut/ massör känna igenom hästen. Har du tillgång till både och är det bra eftersom de känner på olika sätt.

Lycka till! :bump:
 
Min häst är sprutad två gånger och friskförklarad. Han har dessutom träffat såväl kiropraktor som equiterapeut och veterinär med specialistutbildning på tänder samt är sadelkunnig (dressyrsadeln ska stoppas om) så jag tror vi är på rätt väg. Dessutom har vi hittat en ny tränare...

Jag var mest nyfiken på vilka ev. negativa effekter att spruta kan ha eftersom någon nämnt just detta.

Men du menar alltså att det egentligen inte finns något negativt med sprutandet/preparaten i sig. Det är vad man gör för att förebygga ett återfall som är det avgörande.
 
Det var länge sen jag sprutade en häst, men -93 hade man både tuppkam och kortison. Bara att sätta in en spruta i leden gör väldigt ont och kan orsaka inflammation, så jag skulle inte göra det igen.

Men jag vet däremot folk vars hästar blivit hjälpta av sprutning, det är väl som allt annats som gäller hästar; man får lyssna till olika argument och bilda sig en egen uppfattning. :bump:
 
Enl. min vetgerinär är det alltid bättre att avvakta m att spruta- det finns alltid en risk att du med kanylen för in bakterier som normalt inte finns i leden och därmed är et risk för en infektion. Har också hört att det kan bildas kristaller som ligger kvar. Visst, ledvätska byts ju ut hela tiden men oftast vid skador har man sämre cirkulation och absorption av den.
Fördelen med att spruta är att man behandlar inflammationen lokalt, dvs i den del av benet som är inflammerat och behöver inte ge hästdoser med annan antiinflammatoriska medel som ändå pajjar hästarnas magar...

Har inte sprutat min häst men skulle jag behöva göra det så skulle jag absolut göra det på klinik..
 
Jo visst att det alltid finns en anledning till att hästen fått en ledinflammation. Anledningen kan vara allt från felaktig ridning till smärta i annan kroppsdel till ett snedtramp i hagen. Självklart ska man försöka hitta orsaken!

Men trots allt måste man ju även komma tillrätta med de faktiska symptomen, i detta fall hälta som utlösts av smärta från en led. Att behandla hästen direkt i leden med cortison och/eller tuppkam är ju en vedertagen metod som används landet över på alla kliniker, och trots allt finns det mer äm en häst som råkar ut för en eller ett par ledinflammationer under sin livstid, behandlas traditionellt med tuppkam o cortison, blir friska och i övrigt fungerat utmärkt som ridhästar.

Att injektionsvätskan skulle stanna i leden för alltid och orsaka pålagringar, som Leyla skrev, låter som någon skröna... I så fall skulle ju inte behandling med injektioner i leden vara en så vedertagen metod, eller hur?

Vad det gäller den "fruktansvärda smärta" som ledinjektioner orsakar ställer jag mig tveksam. Jag har visserligen bara behövt spruta en häst, men vid samtliga behandlingar (2 ben, en återbehandling= 4 sprutor) har hon lugnt stått och knaprat morot ur handen på mig. Varesig brems eller droger behövdes, och det var inget vet blev särskilt förvånad över heller, även om han såklart tyckte det var en lätthanterlig totto.

Behandling i leden kombinerat med vila o lugn igångsättning ger hästen så mkt större chanser att komma igen än om man bara vilar den. Självklart ska man vara medveten om att det kan gå fel, att injektionen kan medföra infektion e d, men det är som tur är inte ovanligt.

Har funderat på en sak till: Egentligen, varför skulle det vara så mkt bättre att spruta på klinik än hemma i stallet (förutsatt att hemmavet är spec på häst o lika skicklig på att spruta som en klinikvet)? Ingen kan inbilla mig att behandlingsrummen på någon av våra större kliniker är så himla sterila, med tanke på hur mga pållar som kilar ut o in där per dag. Och, dessutom tvättas ju benet med sprit innan man sprutar. Känns mest som man "tror" att kliniken är så mkt mer steril och behäftad med mindre infektionsrisk än hästens vanliga stallmiljö utan att egentligen ha något belägg för det? Eller? Någon som har en bra motivering?

Tjohej
 
Sv: Re: Spruta vid kotledsinflammation?

ako skrev:
Känns mest som man "tror" att kliniken är så mkt mer steril och behäftad med mindre infektionsrisk än hästens vanliga stallmiljö utan att egentligen ha något belägg för det? Eller? Någon som har en bra motivering?

Tjohej

Tycker som du, kliniken "ska" vara ren och steril, men hästen är van vid bakterierna i sin vanliga miljö och därför tror jag inte det spelar så stor roll.
Hade en häst i stallet som blev sparkad ganska illa på hasen, när det var halvläkt flyttades den till ett annat stall, varpå inflammtionen blossade upp igen. Jag tror iallafall att det berodde på ny miljö och nya bakterier.

Angående att spruta lederna, så har jag insett efter ett antal misstag, hur viktigt det är med en veterinär som verkligen letar efter den primära hältan och inte bara sprutar på rutin :smirk:

Lägger in en länk till "min" veterinärs hemsida, står en del om hältbehandlingar som är intressant.
Länk
 
Sv: Re: Spruta vid kotledsinflammation?

Rent skitsnack!
Visserligen menade man förr att hästar fick pålagringar av cortison men de undersökningarna höll inte, det visade siga att det var hästar med kroniska ledinflammationer som fick pålagringar o hade fått det i vilket fall.
Långverkande cortison i höga doser kan visserligen ha en negativ effekt på ledbrosket men de kortverkande preparat som används idag har en positiv inverkan i normal dos.
Ang steriliteten anser jag att en van assistent är viktigare än stallmiljön om det inte är direkt skitigt.
Ang smärta så reagerar de hästar som är besvärliga mest på sticket i huden o mindre när kanylen är på plats.
PL
 

Liknande trådar

Hästvård Hästen står med stort bandage som kombinerats med en gipsskena på framsidan benet. Gipsskenan går in under hovens tådel och följer benet...
2
Svar
25
· Visningar
1 471
Senast: jemeni
·
Hästvård Hej! Funderade lite på hur ni ser på träning för en häst efter en skada? Då tänker jag främst icke-traumatiska skador utan snarare...
2
Svar
21
· Visningar
1 780
Senast: Anna-Bella
·
Hästvård Inspirerad av bukes tråd kring Atletix-dupe hade det varit kul med en tråd för hemmagjorda hästvårdsprodukter. Och jag kunde inte hitta...
2
Svar
37
· Visningar
2 389
Senast: EZMK
·
Hästvård Köpte en häst för ett halvår sedan. Besiktigad ua vid försäljningen, ingen röntgen gjordes. Efter ett par månader uppmärksammades...
Svar
17
· Visningar
1 534

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp