Sv: Snubblig, övningar
Har du kollat upp så att han inte har något hältproblem? Det kan ibland vara orsaken till att hästar snubblar. Eller om de är långa i tårna, hur ser verkning/skoning ut? Det är också viktigt att sadeln ligger på rätt ställe (inte för långt fram) och är tillräckligt vid.
Om allt detta är OK, så är det bara att jobba vidare med ridningen. Är hästen framtung och snubblig, så behövs övningar som sätter hästen i balans. Det viktiga här är inte VILKA övningar man gör, utan på VILKET SÄTT man utför dem. Det är mycket viktigt att man rider i ett lagom tempo (inte för högt), och att man kan lätta av i handen (har man "för mycket" i handen så att hästen lägger sig på blir hästen lätt framtung och snubblig, eller om man blir kvar i tygeltagen för då stör man ju hästen).
1. Halter. Öva många täta halter från skritt till att börja med. Förbered noga genom att minska tempot något, känn att hästen svarar på förhållningarna utan att köra upp huvudet, lägga sig på handen eller lägga huvudet på sned. Händer något av detta, avbryt förberedelserna och rid på framåt igen tills att harmonin är återställd. Förbered på nytt och gör om det. Känns allt bra, så fullfölj halten, och var noga med att mjukna på handen in i halten. Hästen ska kunna stå stilla med aningen lös tygel och vänta på dina hjälper, utan att bröta iväg framåt.
2. När halterna från skritt fungerar, så rid många övergångar mellan skritt-trav-skritt. Förbered på samma sätt, och om hästen protesterar, avbryt förberedelserna, rid på framåt och börja om på nytt. Försök att sitta in traven mjukt med säte, hästen ska smyga igång med bakbenen under sig. Ha kvar en lätt tygelkontakt in i traven. Blir det rivstart lämnar han lätt bakbenen bakom sig och hamnar direkt i obalans redan från början. Trava ganska korta sträckor i början, ca 10-20 m, så att han inte hinner öka tempot eller lägga sig på handen, i framvikt. I övergången till skritt, mjukna något i handen och rid fram honom så att han får bakbenen under sig och så det inte blir bomstopp bak. Det ska vara mjuka övergångar som ger gymnastik för bakbenen.
3. Rid många tempoväxlingar i trav. Gärna med renodlade hjälper i början (fungerar inte övning 1 och 2 så bra, så rid övning 1 med renodlade hjälper och gå sedan direkt till övning 3 med renodlade hjälper innan du börjar öva övning 2).
Tempoväxlingar i trav med renodlade hjälper:
- Minska tempot i trav genom enbart förhållningar och vikt. Använd INGA drivande hjälper (varken skänklar eller säte). När du känner att hästen travar så långsamt han kan UTAN ATT TAPPA TAKTEN (viktigt!) så för du fram handen lite så att tyglarna blir hängande. Var noga med att överlivet blir kvar i samma position och inte åker med framåt.Hästen ska nu gå kvar i det långsamma tempot utan inverkan av vare sig hand eller skänkel. Vill han öka tempot, så ta nya små förhållningar tills han hittar det långsamma tempot igen.
- När hästen gått i det långsamma tempot, med lite hängande tygel och ingen inverkan av skänkel och säte, ca 15-20 m (tillräckligt länge för att han ska förstå vad det är du vill, men inte alltför lång sträcka). Ja, då lägger du mjukt till skänkeln så att han ökar tempot. Tygeln ska fortfarande vara något hängande när du gör det, men genom drivningen framåt ska hästen söka sig fram till bettet så att du efter några steg får en mjuk kontakt med hästens mun. Tempoökningen ska vara tydlig och komma direkt när du lägger till skänkeln, men den ska mjuk och inte alltför stor (ingen rivstart!).
- När hästen nu går framåt i ett något högre tempo, med kontakt med tygeln, så kan du efter en 20-30 m göra om övningen: minska tempot, lätta på handen, hästen ska vara kvar i det låga tempot, öka tempot för skänkeln och låt hästen söka sig fram till kontakt med bettet.
När hästen svarar bra på dessa tempoväxlingar med renodlade hjälper, så gör samma sak men bibehåll en lätt kontakt med bettet hela tiden. Var dock noga med att inte få för mycket i handen, och att hästen inte får öka tempot innan du ber om det.
Så småningom kan man göra samma sak i galopp, renodlade tempoväxlingar, och sedan med bibehållen kontakt.
DESSA 3 ÖVNINGAR tycker jag är "basic", de är grunden för allt arbete. Kan hästen utföra det på rätt sätt så är det bara att bygga vidare. Men fungerar inte dessa övningar, så får man alltid problem förr eller senare, eftersom inte hästen tar framåtdrivande och förhållande hjälper på rätt sätt.
Sen kommer ju andra övningar också in: arbete på böjda spår, sidvärtsrörelser etc. Arbete över bommar och cavaletti är bra för att få hästen att lyfta mer på benen, men förbättrar i sig inte hästens balans.
Tillägg: När du arbetar med renodlade hjälper ska du inte bry dig om var hästen har huvudet. Huvudställningen är oväsentlig, men arbetar du konsekvent med renodlade hjälper så dröjer det inte länge förrän hästen börjar söka sig till rätt form av sig själv. (Det finns också vändningsövningar med renodlade hjälper).