Sirapshjärna

Status
Stängd för vidare inlägg.
Det gick inte så bra att jobba heltid. Första veckan var väl okej, men sedan har prestationen sjunkit stadigt. Det är ju ingen höjdare när jag på 100% arbete presterar mindre än på 75% samtidigt som jag blir tröttare, ända till skallen låser sig och jag sitter och stirrar på skärmen och får inget gjort för att kuggarna i skallen vägrar röra på sig. I ett sånt läge går det inte att tvinga fram prestation. Min chef har inga problem att fatta detta. Hon har ju själv erfarenhet av både en svår utmattning och en hjärnskada efter en olycka. Är hjärnan som sirap så är den.

Idag snackade jag med läkaren på VC. Jag tyckte att sjukskrivning på 50% i en vecka plus sedan upptrappning till 75% kunde vara något. Det mottogs ganska ovilligt och jag uppfattade det som att han hellre ville att jag skulle ta tjänstledigt igen. Själv tycker jag att det är en rättighet att sjukfrånvaro finansieras med sjukpenning, även om jag i somras finansierade det själv. Det är ju inte så att jag inte vill jobba, men när skallen fastnar så går det inte. Jag kan inte tvinga den att fungera hur gärna jag än vill.

Hur som helst så blev jag sjukskriven på först 50% i tio dagar och sen 25% i två veckor. Det ger mig en liten frist men jag är orolig för om jag inte kan jobba 100% efter det.

Det här känns som ett nederlag. Jag undrar om jag är förbrukad, att det inte blev bättre än så här. Jag tvivlar på att jag någonsin kommer att komma upp i 100%. Så vad sjutton jag ska göra för att lösa det vet jag inte. Att byta jobb känns inte riktigt som ett alternativ för här ute lär det inte finnas några jobb som betalar ens i närheten av vad jag har nu. Då hamnar jag väl i läget att jag jobbar heltid men får inte mer i inkomst än vad jag får på 75% på nuvarande jobbet.

Alltså fan, jag är hellre rik och frisk än sjuk och fattig. Det här suger.
 

Jag vet inte. Jag tänker att kunskap om vilken mat som gör en lätt i kroppen, vilken som piggar upp och vilken som skapar tyngdkänsla, kanske inte ingår i deras utbildning?
Jag tror dietister har kunskap om det så det kan vara värt ett försök.
Själv har jag märkt att jag blir piggare och gladare av en smoothie på förmiddagarna faktiskt :)
 
Det där grundläggande kan jag också och behöver inte en dietist för det.
Jag kan också det grundläggande, men det innebär ju inte att jag per automatik äter så ändå.... :angel: Jag måste i förväg planera veckans måltider, och veckohandla enligt det, om det ska bli någon reda. Det borde en dietist kunna hjälpa dig med, så att du inte behöver dra hela det lasset själv nu när du inte mår bra!
 
Jag kan också det grundläggande, men det innebär ju inte att jag per automatik äter så ändå.... :angel: Jag måste i förväg planera veckans måltider, och veckohandla enligt det, om det ska bli någon reda. Det borde en dietist kunna hjälpa dig med, så att du inte behöver dra hela det lasset själv nu när du inte mår bra!
Jag har gått hos dietist förut när jag behövde hjälp med min övervikt och inte tusan fick jag några måltidsförslag, recept eller veckohandlingsscheman.
 
Jag tycker det låter på dig att det mer är att få till att det faktiskt blir mat lagad och handling planerad som är problemet. Snarare än att du saknar kunskaper om lämplig mat.
Tänker det kan mer vara en arbetsterapeuts område (en som är psykiatriskt inriktad). Organiserandet av ditt eget görande kommer ofta på tapeten, inte bara orken.
 
Jag har gått hos dietist förut när jag behövde hjälp med min övervikt och inte tusan fick jag några måltidsförslag, recept eller veckohandlingsscheman.
Men finns det någon i vården som gör det? De hjälper väl med olika verktyg, metoder, kunskap som ska hjälpa en med att kunna göra det på ett fungerande sätt själv.
Behövs det praktisk hjälp med att skriva en veckohandlingslista eller planera vad måltiderna kommande dagar ska bestå av så närmar man sig socialtjänstens område tänker jag?
 
Men finns det någon i vården som gör det? De hjälper väl med olika verktyg, metoder, kunskap som ska hjälpa en med att kunna göra det på ett fungerande sätt själv.
Behövs det praktisk hjälp med att skriva en veckohandlingslista eller planera vad måltiderna kommande dagar ska bestå av så närmar man sig socialtjänstens område tänker jag?
Det är väl en gråzon tycker jag, när man är nära väggen. Det är ju verktyg och metoder som behövs, även om man har kunskapen.
 
Jag tycker det låter på dig att det mer är att få till att det faktiskt blir mat lagad och handling planerad som är problemet. Snarare än att du saknar kunskaper om lämplig mat.
Tänker det kan mer vara en arbetsterapeuts område (en som är psykiatriskt inriktad). Organiserandet av ditt eget görande kommer ofta på tapeten, inte bara orken.
Min kunskap är ganska bristfällig. Det jag vet är att man bör undvika kött, charkuterier, ost, ägg, vitt mjöl, socker, men jag vet väldigt lite om vad jag ska äta i stället. Nötter? Frukt? Vilka frukter i så fall? Vilka rotsaker är bättre än andra?

Men finns det någon i vården som gör det? De hjälper väl med olika verktyg, metoder, kunskap som ska hjälpa en med att kunna göra det på ett fungerande sätt själv.
Behövs det praktisk hjälp med att skriva en veckohandlingslista eller planera vad måltiderna kommande dagar ska bestå av så närmar man sig socialtjänstens område tänker jag?
Det tror jag inte, men mitt svar var ju på att en dietist ansågs kunna ge detta, vilket jag varken trodde på eller hade erfarenhet av.

Socialtjänst? Aldrig i livet. Omyndig är jag inte.

Frågade du efter det då?
Det minns jag inte.
 
Det är väl en gråzon tycker jag, när man är nära väggen. Det är ju verktyg och metoder som behövs, även om man har kunskapen.
Håller med om gråzon. Det blir många individuella variabler i det också.
Hur fungerar det att tillgodogöra sig och administrera verktyg och metoder kan nog variera väldigt i olika situationer. Plus frågan om kort och lång sikt...
 
Det tror jag inte, men mitt svar var ju på att en dietist ansågs kunna ge detta, vilket jag varken trodde på eller hade erfarenhet av.

Socialtjänst? Aldrig i livet. Omyndig är jag inte.
Lugn, jag kommer inte tvinga dig.
Jag pratar bara om vilka funktioner i samhället som ev. kan innehålla det du nämnde.

Varför är det sådan stor skillnad för dig om någon som hjälper med planering av mat, handlingslistor och recept finansieras av landstingets eller kommunens budget?
Eller menade du inte att de sakerna du nämnde är sådant hade önskat hjälp med?

För tydlighetens skull: Ingen över 18 år är längre omyndig i det här landet.
Men jag antar du snarare menar behov av god man eller liknande?
I vilket fall så ha det inte ett jota med att göra om man får hjälp av socialtjänsten.
 
Min kunskap är ganska bristfällig. Det jag vet är att man bör undvika kött, charkuterier, ost, ägg, vitt mjöl, socker, men jag vet väldigt lite om vad jag ska äta i stället. Nötter? Frukt? Vilka frukter i så fall? Vilka rotsaker är bättre än andra?
Cashewnötter, mandlar och pistagenötter är nyttiga. Banan innehåller mycket tryptofan som omvandlas till serotonin som faktiskt kan göra en lite gladare :up:
 
Finns väl ingen anledning att undvika kött, ost och ägg, om man inte är vegan/strikt vegetarian. Speciellt inte när man uppenbarligen behöver få i sig mat med varierade och bra näringsämnen i. Dvs en balanserad kost.
Man kan äta balanserat utan kött. Och det finns anledningar att undvika det.

Vegetarian eller vegan kommer jag nog aldrig att bli.
 
Min kunskap är ganska bristfällig. Det jag vet är att man bör undvika kött, charkuterier, ost, ägg, vitt mjöl, socker, men jag vet väldigt lite om vad jag ska äta i stället. Nötter? Frukt? Vilka frukter i så fall? Vilka rotsaker är bättre än andra?


Det tror jag inte, men mitt svar var ju på att en dietist ansågs kunna ge detta, vilket jag varken trodde på eller hade erfarenhet av.

Socialtjänst? Aldrig i livet. Omyndig är jag inte.


Det minns jag inte.
Det finns ingen anledning att undvika något av det du nämner. Däremot är det bra att äta en del av det, som socker, i begränsad mängd.
 
Vilka rotsaker är bättre än andra?
Det är en väldigt detaljerad nivå att fundera på om du har svårt att få till en fungerande kosthållning alls.
Alla grönsaker är bra så länge du inte konsumerar dem i absurda mängder så det blir ensidigt.
Fokusera på vad du gillar och vad som är lätt att få till för dig istället.

Ifall du sitter och ska avgöra om det bästa är morotssoppa eller potatissoppa så blir nog det i sig ett hinder du behöver se till att få bort. (De är förmodligen bra på olika sätt så man måste fråga sig vilka aspekter som ska prioriteras före andra och dessutom ska det relateras till helheten av allt du äter så svaret är relativt)

Ärtor och majs är bra - för de går att plocka fram ur påsar i frysen och få ätklara på två minuter ;)
 
Gör du det då, äter balanserat och vad finns det för anledningar att undvika kött i normala mängder menar du?
Jag äter för mycket spannmål, både i form av musli och bröd. Det är mat som är lätt tillgängligt och behöver inte tillagas.

Jag har inte så stor lust att gå in i några diskussioner om kött eftersom jag inte har några forskningsrapporter att länka till. Men det är t.ex. vanligare med högt blodtryck bland köttätare än de som inte äter kött.

Men varför undvika ägg? I ägg finns ju massor med protein, vitaminer och mineraler!
Jag äter ägg men de kan ge en tyngdkänsla i kroppen. Fast det mättar bra också.
 
Jag äter för mycket spannmål, både i form av musli och bröd. Det är mat som är lätt tillgängligt och behöver inte tillagas.
Så hur kan du förbättra dig inom den ramen med enkla åtgärder?
Köp frysta bär/russin, torkad frukt/solroskärnor, pumpafrön etc. som du kan hälla på när du äter muslin.
Och någon röra som kan bredas i tjocka lager på brödet, typ hummus
Äpple och bananer - ätklart (byt ut en smörgås t.ex.)
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp