Sv: Ryggning
Det finns några olika sätt att rygga en häst ifrån marken. Endera kan man göra det med direkt tryck på hästen eller så kan man göra det indirekt med till exempel ett grimskaft. Det som dock är viktigt är att man inte står mitt framför hästen utan en liten bit på sidan så att hästen får lättare att se att man står där och vad man gör. Vissa hästar har även en tendens att resa sig när man ber dem rygga.
När man gör det direkt på hästen kan man trycka nosryggen eller på skulderbladets spets. Vilket man väljer beror lite på hur ”stabil” hästen är, om hästen är väldigt rörlig i halsen är det enklare att styra upp den genom att trycka på skulderbladets spets. Man börjar med ett svagt tryck med fingertopparna, därefter ökar man det ganska snabbt tills hästen rör sig bakåt. I början räcker det med att hästen ”tänker” bakåt. Då tar man snabbt bort trycket, ungefär som om man brände sig på hästen, och man kan eventuellt själv ta ett steg bakåt för att ta bort trycket på hästen ännu mer. För samtidigt som man trycker med fingertopparna gör man sig själv ”större och farligare”, vilket hästen uppfattar som ett tryck, och när då sedan hästen går bakåt gör man sig liten igen för att ta bort trycket. Därefter låter man hästen vara en liten stund för att den ska hinna tänka igenom vad som hände. Nästa gång man vill att hästen ska rygga börjar man med samma svaga tryck och stegrar sedan trycket på samma sätt, målet är att hästen ska reagera för det svagaste trycket. Jag brukar ofta leda hästen framåt en bit mellan varje gång jag ryggar för att ”backväxeln” inte ska fastna. Allt eftersom hästen förstår vad man menar kan man öka kravet på hur mycket hästen ska gå bakåt, jag brukar dock sällan rygga hästarna mer än sex-sju steg eftersom det är en så pass dominant handling man utför.
När man ryggar med indirekt tryck på hästen har man en grimma på hästen och ett grimskaft (eller rep) fastsatt i grimman. Oftast fungerar det bäst om man har en väl avpassad repgrimma och ett lite tyngre ”arbetsrep”. Man ställer sig ca 1-1 1/2 meter bort från hästens huvud med arbetsrepet. Sedan vickar man repet först sakta men sedan allt fortare. Rörelsen blir ungefär som en orm. Kom ihåg att ormar hela tiden håller sig på marken, detta är också den riktning som man rör repet för om man börjar göra det upp och ner slår man hästens haka vilket kan göra den rädd om huvudet. Samtidigt gör man sig större och om man vill förstärka trycket kan man gå närmare hästen. När hästen går bakåt (eller tänker) så slutar man på en gång med att vicka repet och att vara ”stor och farlig”. Något man måste tänka på är att man måste vara mycket snabb med att sluta vicka repet eftersom det alltid rör sig en stund efter att man slutat vicka det, annars uppfattar inte hästen att man tagit bort trycket och kan då tro att man vill att den ska gör något annat. I övrigt fortsätter man likadant som vid direkt tryck fast med målet att hästen ska rygga bara man vickar lite på handen.
/Sara