Du använder en gammal webbläsare. Den visar troligen inte denna och andra webbplatser på ett riktigt sätt. Du bör uppgradera eller använda en annan webbläsare.
Öva på att backa med bara grimma bland ris eller över bommar och så vidare tills hästen backar villigt och lyfter fötterna. Allra enklast är att backa längs ett staket om hon inte ens vill backa på slät mark. Börja med ett steg och när det går utöka med flera steg. Nästa steg är att öva samma sak vid tömkörning och sen till sist förspänd.
Är det bara när hästen är förspänd i enbet som den blir motvillig? Isåfall hade jag provat utan svanskappa med bara bakselen.
Ja men om hon blir värre när hon är förspänd så får du nog försöka fixa lite med utrustningen. När hästarna backar i par är ju stången fäst i bröstorna och det är större risk för att det tar i däckel/bukgjorden under magen. Hade jag varit som dig så hade jag exprimenterat lite med gjordarna.
Har en erfarenhet från en häst som kördes varje dag professionellt i skogen och brukskörning och som har varit med många gånger i bruks och skogskörningstävlingar och backade alltid eftergivet och lydigt. På ett SM fick funktionsdomaren för sig att han var tvungen att dra bukgjorden hårdare vilket han gjorde under protest eftersom han tyckte att det har alltid funkat så här. När det blev dags för backmomentet (vilka oftast är väldigt svåra i brukstävlingarna) så reste sig hästen flera gånger och vägrade backa. Kusken blev mäkta förvånad och kom inte på det där extra dragningen just då utan försökte fortsätta. Efter tävlingen så funderade kusken på vad som var fel varför hans häst reagerade som den gjorde och släppte då ut bukgjorden och sedan backade hästen villigt igen. Denna hästen var alltså van att backa med hjälp av bakselen och när bukgjorden drogs åt så blev slutsatsen att hästen blev tvingad att backa med bukgjorden stramades under magen och mindre vikt i bakselen vilket den inte alls trivdes med eller var van vid.
Japp! jag håller med! Kolla gjordarna o bakselen. Bakselen är jätteviktig att passa in när man kör par, så att en häst inte behöver skjuta bak vagnen mer än den andra.
Det jag brukar göra när jag börjar att lära mina hästar att backa är att backa i uppförsbacke. Då behöver de inte skjuta vagnen utan kan backa utan allt motstånd. När sedan kommandot är befäst så minskar jag stegvis lutningen tills det går att göra vart som helst.
Många bra tips! Jag tror att jag ska öva på töm ett tag utan både svanskappa och baksele och se om jag får någon ordning på det där först.
Sen är det ju aldeles sant att parselen inte är riktigt inpassad... Jag har inte kört så många gånger i par än... jag tycker att jag börjar få hyfsad ordning på draglinor och tömmar nu, men bakselen återstår nog en hel del inpassning på... (det finns broms på vagnen och backat har jag bara provat en gång och då blev det katastrof )
Kanske man kunde försöka bjuda hem Nollan någon gång för lite parkörningskurs?
Innefattar inbjudningen gott fika så är jag inte så svårflirtad!! Jag har ju tänkt att jag skulle komma förbi o titta någon gång.... frågan är bara när!!!
Men nu finns det ju 2 bumlingar i närheten så jag får väl försöka göra två flugor på smällen någon gång!
nej, att använda bromsen är inget problem. Det var när jag försökte backa som det blev katastrof. Ponnyn reste sig rakt upp och sen när hon landat låg yttre draglinan över korset. Det gick att peta tillbaka den och sedan fortsatte vi som om ingenting hade hänt, men jag är inte så sugen på att försöka backa igen som det är nu...
Hundavel & Ras Jag tror inte att jag någonsin gått en kurs med tydlig tävlingsinriktning, varken nu eller för ett antal år sedan. Det kan väl komma in...
Cookies används för olika funktioner, trafikanalys, innehållsanpassning och annonser. Information om din användning av vår webbplats vidarebefordras till de sociala medier, annons- och analysföretag som vi samarbetar med. De kan kombinera informationen med annan information du tillhandahållit eller de har samlat in när du har använt deras tjänster. Våra regler och sekretesspolicy gäller. Genom att fortsätta använda denna sida godkänner du detta.