rutiner på seminstationerna?

ameo

Trådstartare
Moderator
Det är ju några år sedan jag var med när halvblod seminerades. De år mitt sto var iväg så lämnades hon ju på station 20 mil härifrån, så jag vet ju int ehur de gjorde där.
Nu har jag dock upptäckt att det skiljer väldigt mycket på rutinerna vid seminering mellan stationer (ffa vid transportsemin).
När mitt sto blev till (-92) så undersöktet stoet av veterinär på morgonen, sperman skickades på tåg och stoet seminerades av stationschefen på eftermiddagen-kvällen. Numera skickar man ju de flesta med posten så de semineras morgonen efter, men i övrigt var nog min uppfattning om att det i de allra flesta fall ändå var så att veterinären inte är mer inblandad än vid undersökningen då sperman beställs.

Nu när mitt sto varit iväg hos specialist så har jag förstått att det även förekommer att veterinären är där och kollar stoet även precis före semineringen.

Vad är ER erfarenhet?
Ser ni nån skillnad i dräktighetsresultat mellan de olika varianterna (normalston)?
 
Jobbade på seminstation för några år sen.

Ska nog inte skriva svar nu...blir förvirrat, så jag skirver ett imorn istället som blir mer läsbart.
 
NU är ju visserligen mina erfarenheter aningens begränsade eftersom det hittills bara rör sig om tre dräktigheter...och alla seminationerna skett på samma station..visserligen med två olika ston.

Men..en av anledningarna till att jag valt just den station jag valt är att det är veterinären som är chef för stationen och alltså själv har hand om alla kontroller och seminationer.
Trots en hel del krångel för två somrar sedan kunde jag i slutet av sommaren stå med ett dräktigt sto. Det kändes otroligt tryggt att ha en veterinär (som dessutom är den veterinär jag annars ofta använder) som alltid hade fullkomlig koll på stoet och där jag kunder vara säker på att hon alltid fick den behandling som krävdes just vid den tidpunkt då den behövdes.

I år hade jag turen att snabbt kunna hämta hem båda mina ston dräktiga.

Jag har alltså inga andra erfarenheter från andra stationer..men vill själv inte byta station då det betytt mycket för mig att ha "tillgång" till veterinär så gott som 24 timmar/dygn...särskilt när stoet inte riktigt fungerar som tänkt. Dessutom har det varit lätt att kunna diskutera olika alternativ/behandlingar med någon som följer alla stadier/förändringar hos stoet.

Dessutom har mina ston alltid mått förträffligt på stationen...
 
Jag har bara erfarenhet av att det är veterinären som gör allt och självklart kollar med ultraljud innan semination. Tycker att det har varit av största betydelse att stoet undersöks direkt innan seminering, hur vet man annars vad man seminerar på?
Kan tillägga att vi endast seminerar en gång per brunst.

Rafaella
 
Under mina år på seminstation så har det gått till ungefär så här.
Måndag, Onsdag och fredag fm kommer vet och kollar alla ston. Dom som ska semineras kollade jag upp vilken hingst dom hade och ringde till hingststationen.
Sperman kom till oss Tisdag, Torsdag och Lördag på fm.
OM det inte var tex flyg då var vi tvugna att hämta på tex arlanda. Eller om det var dålig kvalite på sperman så den skickades med tåg och förhoppningsvis kom på kvällen.

Jag seminerade utan inblandning av vet. Vet kollar bara status på brunst (självklart äv dräktighet osv)
Ordinerar ev medicin. Resten skötte jag och min chef.
Men man får bara seminera om du har behörighet vilken du får på flyinge. Jag har den :banana:

ungefär så :D
 
Det är just Så jag menade, att jag trodde det gick till på de flesta ställen. (där det inte är veterinären själv som har stationen, naturligtvis...)
Men uppenbarligen är det inte så. Stationen där krångelmajan varit och både stationschefen där och veterinären ansåg att man ALLTID bör ULa stoet för att kolla ägglossningsstatus före semin.
Och DETTA har jag inte hört tidigare, därför var jag nyfiken på hur det ser ut generellt ute i landet! :)
 
Visst förekommer det att folk som har seminstationer seminerar hej vilt med skicksperma, utan att veterinären kollat stona innan. Har flera gånger fått skick beställt, och när jag undrat hur stor follikel stona står med, så kan man få alla möjliga flummiga svar, typ, hon var jätteöppen i söndags, mja, ganska stor tror jag, osv. Helt genomskinligt...
De stationer som inte kollar stona med ultraljud minst mån-ons-fre ger jag inte mycket för, att de överhuvudtaget har kunder är otroligt.
Sånt är är ju reglerat i seminförfattningen, så den som är ansvarig seminveterinär (finns en på varje station), ska se till att reglerna följs.
 
OJ! :eek: :eek:
Riktigt så illa hade jag ingen aning om att det kunde vara.
Att stoet kollas av veterinären minst må-on-fre är väl i alla fall ett minimikrav?
 
Kan man tycka...
Har även ibland ringt upp några mottagarstationer samma dag som de fått sina skick från mig, för att kolla vilken motilitet sperman hade vid semineringen. Det är inte ovanligt att de inte har kollat i mikroskop innan semin. Hur i all världen ska de då kunna bedömma varför stona löper om? Är det stonas "fel" eller var sperman oduglig redan vid ankomst? :smirk:
 
Tydligen, ifjol gick till och med Flyinge ut med ett utskick om att stationerna inte skulle beställa sperma utan att vara säkra på att stona var brunstiga, eftersom det då var svårt att få sperman att räcka till alla "onödiga" skick. :eek:
 
Jag svarar på din knapp, men det borde kanske vara direkt till ameo.
Men där jag jobbat har det gått till precis som hos seminassistenten.
Jag och stationsansvarige har seminerat (har också seminkompetensen från Flyinge) och medicinerat, provat ston osv. Men på vet.s inrådan.

Tycker det funkar jättebra, man lär känna "sina" ston väldans snabbt.
 
Hos oss kom vet. mån-ons-fre. som rutin.
Med krångliga ston (och även de som haft infekt. eller gått gall länge, eller inte tagit sig på länge) så kom han alltid innan vi seminerade, oavsett dag.

Bara som ett litet tillägg! :)
 

Liknande trådar

Avel Hittar väldigt lite info om ämnet... Får man lov att seminera egna SWB-ston i Sverige? Hur och vart utbildar man sig? Har inget intresse...
2
Svar
28
· Visningar
3 812
Senast: Jonaz
·
  • Artikel Artikel
Företag HÄSTAK är ett Stuteri – Hingststation – Handels – Tävlingsstall beläget i Tingsryds kommun, södra Småland. I våra stall finns det plats...
Svar
0
· Visningar
1 974
Senast: hastak
·
Trav Jag har länge siktat på att betäcka mitt sto 2012. Har (som de flesta andra av oss travnördar) lusläst hingstkatalogen hela våren för...
Svar
11
· Visningar
2 138
Senast: Nafayette
·
Avel Jag är inte ute efter att smutskasta någon med denna tråd, och kommer därför inte att nämna några namn på varken hingst eller ägare. Det...
2
Svar
32
· Visningar
4 925
Senast: JSH
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Guldfasanerna
  • Akvarietråden V
  • Lugnande medel till hund.

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp