När ett föl har fötts meddelar fölets ägare hingstägaren eller hingsthållaren. De skickar en faktura på levande fölavgiften och när den är inbetald skickar hingstägaren/hingsthållaren en registreringsansökan till fölägaren.
På registreringsansökan skall man fylla i uppgifter om fölet: födelsedatum, kön, färg, födelseort samt uppgifter om vem som skall stå registrerad som uppfödare respektive ägare till fölet. Som uppfödare räknas den person/personer som är registrerad ägare till modern vid fölningstillfället.
På ansökan finns också plats för tre namnförslag. (Se våra regler för namnsättning.)
Även uppgifter om var fölet står uppstallat skall fyllas i för att vi skall kunna planera frysmärkningen.
Frysmärkning
Frysmärkning är den metod svensk travsport använder för att identitetsmärka alla hästar. En frysmärkningssäsong varar från slutet av oktober till slutet av april. Ungefär två veckor före frysmärkningen skickas en kallelse till platsen där fölet står uppstallat (fodervärden). I kallelsen ges besked om var och när frysmärkningen sker. Om fölet byter uppstallningsplats skall det omedelbart meddelas till STC.
I samband med att fölet blir frysmärkt tar frysmärkarna ett hårprov från svansen som skickas till SLU för härstamningskontroll(DNA).
Frysmärkarna noterar också fölets färg och tecken och uppgifterna skickas in till STC för registrering.
Förseningsavgifter
Följande förseningsavgifter (plus moms) tas ut om registreringsansökan kommer in senare än tre månader efter födelsen. Avgiften debiteras fölets ägare när registreringsbevis/hästpass har sänts ut.
3- 6 månader: 1.300 kronor inkl moms
6- 9 månader: 3.875 kronor inkl moms
9-12 månader: 6.375 kronor inkl moms
Kommer ansökan in senare än 12 månader från fölningsdatum kan STC endast undantagsvis medge registrering i stambokens första eller andra avdelning. Avgiften är då 6.375 kronor inkl moms. Avgifter tas ut via STC's avräkningar.