Sv: Rävskabb
När vi har haft en hund som haft rävskabb så har det bara varit en viss hund som haft det, de andra har inte fått det trots att de delar fällar, ligger i soffan osv. Så jag upplever det inte som att man måste sanera särskilt mycket eller vara väldigt återhållsam med att hålla hunden isolerad eller så (självklart från främmande hundar).
Men det kan ju däremot kännas bra att köra hundprylarna i tvättmaskinen ändå.
Till alla
Saxat ur SVAs information om rävskabb.
"Sarcoptes scabiei är ett kvalster och tillhör, liksom fästingarna, spindeldjuren. Skabbkvalstren är 0,2-0,45 mm långa och 0,2-0,35 mm breda. Med sin något tillplattade kropp och korta ben liknar de en sköldpadda. Kvalstret lever huvudsakligen i hudens översta cellskikt, väl gömt och skyddat mot yttervärlden. I huden gräver skabbkvalstret gångar i vilka honan lägger 3-4 ägg per dag under sin levnad, vilken är 2-4 veckor. Äggen kläcks efter några dagar till larver, som via två olika nymfstadier blir vuxna och könsmogna. Hela utvecklingen i huden tar omkring två veckor.
Smittorisken
Hundar kan smittas både genom direkt kontakt med redan smittade djur (vanligtvis räv) och indirekt genom att skabbkvalstret överlevt en kortare tid på platser där infekterade djur, räv eller hund, vistats.
Hundar uppsöker ofta platser där smittade rävar varit, exempelvis gryt och hundkojor, men också andra platser där den kliande räven (eller hunden) kliat av sig hudflagor och hårtussar i vilka skabbkvalster kan finnas. Dock är skabbkvalstrena utanför huden känsliga för väder och vind. De är framförallt känsliga för uttorkning och för både låga (minusgrader) och höga temperaturer. I kylskåpsmiljö kan dessa kvalster överleva i drygt två veckor, men när de vistas utanför den skyddade miljön i huden där temperatur och fuktighet är optimala, avtar deras benägenhet att effektivt kunna infektera ett nytt värddjur. I den torra luften inomhus dör kvalstret inom ett par dygn. Utomhus om temperaturen är svalare och fuktigheten högre är chansen däremot större för kvalstret att överleva. Vid temperaturer under 18°C förblir det orörligt. Således krävs det temperaturer över 18°C, d.v.s. sommarväder, för att kvalstret aktivt ska kunna röra sig mot ett eventuellt offer."
Eftersom jag i 14 år varit verksam smådjursveterinär i ett område där rävskabben tidvis varit frekvent och även har 2 hundar, varav en har drabbats så har jag utvecklat en personlig teori om smittorisken hund till hund.
- rävskabben lever och verkar i huden
- rävskabben hoppar inte som en loppa från individ till individ
- vill rävskabben begå självmord ska den söka sig från sin nuvarande värd (exempelvis din hund) där den har det så bra och chansa på en annan hund – ett osäkert prospekt!- rävskabben har preferenser avseende värd (slutsats dragen av att jag haft rävskabb på en hund men inte den andra trots att båda sover i samma soffa, visserligen i var sitt hörn).
- eget exempel: primärhunden (ung explorativ hanhund) smittas av kontakt med platser där smittade rävar varit, exempelvis gryt och hundkojor, men också andra platser där den kliande räven (eller hunden) kliat av sig hudflagor och hårtussar i vilka skabbkvalster kan finnas.
- rävskabben stannar där den trivs och smittorisken är förhållandevis liten (sekundärhunden, äldre bekväm dam som inte rör sig så mycket i environgerna smittas inte).
- att människor smittas beror på vårt kroppsnära umgänge med vår hund, rävskabben misstar sig men dör snart (fatalt misstag från rävskabbens sida).
- att rävskabben inte går på kattdjur anses bero på deras intensiva pälsvård, skabben har inte en chans att hinna leta sig in i huden, hamnar i kattens mun för vidare färd ...
Funderingar UPA