Hej!
I år har vi haft alla tävlingar vi ska ha i Jämtland men om du är nybörjare så tipsar jag dig om att träna till Grytritten nästa år som brukar vara i början av april. Den ritten är ca 4 mil. Jag har en mycket dåligt uppdaterad hemsida som har adressen hulkki.z.se/distans, men den innehåller lite faktatexter som kan vara intressant för nybörjare. Vi har egentligen bara två aktiva distansklubbar i distriktet och det är Jemtryttarna och Svegs RF. Men Strömsunds RK, Alsenbygdens KoRK och Aspåsbygdens HA har stor erfarenhet av distansritt.
Var bor du?
Det är klart att du inte måste ha en pulsklocka när du är nybörjare (det MÅSTE egentligen inte de som är rutinerade heller) men den är till god hjälp för att verkligen se hur hästens puls förändras och hästens pulsförändringar står ofta i relation till hur bra kondisen är.
Det svåra är inte att använda klockan (jag har den billigaste varianten som kostade ca 1800 för några år sedan. Titta in på distansritt.nu) utan att kunna tolka vad den säger. För att kunna det bör du läsa på lite om träningsteori och intervallträning. Leif Stilling har skrivit en hel del om detta.
Som nybörjare är det enklaste att då och då kolla av konditionen mot pulsklockan, genom att regelbundet (tex en gång i veckan) rida en lite mer krävande runda (samma varje gång!) och kolla återhämtningspulsen vid samma kontrollpunkter varje gång. För detta räcker det faktiskt med handen eller stetoskop, men det blir mer exakt tidpunkt med pulsmätaren.
Exempel: Rid en runda där du skrittar och travar lika långt varje gång och mät hur lång tid det tar för hästen att går ner i puls efter varje travpass. Välj ett pulsvärde (tex 80) och ta tiden från det att du saktar av tills att hästen nått 80 i puls. Eller bestäm att du ska kolla pulsen direkt då du saktat av och sen om fem minuter igen och se hur många pulsslag det är däremellan.
Jag rider inte med pulsmätaren varje gång eftersom jag också vill behålla mitt eget omdöme om när hästen känns trött. Det är inte bra att alltid lita på pulsmätarern - den kan ju gå sönder! Det finns andra saker än träningen som gör att pulsen kan gå upp - sjukdom, överansträngda leder, eller helt enkelt att något är spännande så att hästen är lite på tårna. När man har ridit ett tag med pulsmätare så blir man duktigare på att avgöra vad informationen den ger egentligen betyder i den situation hästen befinner sig i.
/Camilla - kontaktperson för distansritt i mittsvenska