Hej!!
Läser här överallt att proteinöverskott från grovfoder inte är farligt.
Har fått lära mig att allt proteinöverskott skall undvikas. Att hästarna klarar ett kortvarigt överskott bra, men i längden leder ett stort överskott till skador på lever och njure, då överflödigt protein omvandlas till energi. Ammoniak bildas och för att göra sig av med detta måste hästen dricka mer (blöt box) och ökad ammoniakproduktion är negativ för miljön (försurning).
Om det nu är så att överskottet från grovfoder är ofarligt vad beror det i så fall på? Annorlunda sammansättning av aminosyror i kraft/grov foder? Sker nerbrytningen av aminosyrorna på olika sätt/på olika ställen i matsmältningsapparaten?
Ser fram mot ett uttömmande svar, då detta är något jag funderat på länge!
Läser här överallt att proteinöverskott från grovfoder inte är farligt.
Har fått lära mig att allt proteinöverskott skall undvikas. Att hästarna klarar ett kortvarigt överskott bra, men i längden leder ett stort överskott till skador på lever och njure, då överflödigt protein omvandlas till energi. Ammoniak bildas och för att göra sig av med detta måste hästen dricka mer (blöt box) och ökad ammoniakproduktion är negativ för miljön (försurning).
Om det nu är så att överskottet från grovfoder är ofarligt vad beror det i så fall på? Annorlunda sammansättning av aminosyror i kraft/grov foder? Sker nerbrytningen av aminosyrorna på olika sätt/på olika ställen i matsmältningsapparaten?
Ser fram mot ett uttömmande svar, då detta är något jag funderat på länge!