Protein = fång? Hur ligger det till?

Kan möjligtvis tankarna om protein = fång ha kommit från det faktum att proteinrikt grovfoder ofta är sockerrikt?

Som Salsa Naturell Grön? 160gr srp och 20% socker?
 
Kan möjligtvis tankarna om protein = fång ha kommit från det faktum att proteinrikt grovfoder ofta är sockerrikt?

Som Salsa Naturell Grön? 160gr srp och 20% socker?

Gräset är ju ofta sockerrikt samma perioder som det är proteinrikt, så visst kan den gamla tron bottna i det. Men modern forskning har ju visat att protein inte är helt oskyldigt i sammanhanget. http://www.hastsverige.se/Proteininnehall-ivallfodersida5.html

Jag skulle tro att nästa "grej" inom hästhållningen blir en ökad respekt även för protein. Lagom är bäst, oavsett näringsämne.
 
Fast då pratar man ju om överutfodring av protein. Precis som du säger - lagom är bäst och alla behov måste ändå vara täckta.

Problemet uppstår ju när "protein-ger-fång"-rädslan gör att folk inte ens vågar ge tillräckligt med proteiner för att täcka hästarnas normala behov. För även om det är ganska många år sedan forskningen släppte forna tiders "protein-ger-fång"-teori så är detta väldigt hårt rotat hos hästmänniskor, även yngre sådana.

Typ som en ung shetlandsponny jag sålde, som fick växa upp på svältkost för att förebygga fång. :arghh: (den kom tillbaka till mig som tunn treåring och växte ytterligare fyra cm efter den åldern - vilket är oerhört ovanligt att shetlandsponnyer gör, de brukar vara i princip färdigväxta som treåringar)
 
Men modern forskning har ju visat att protein inte är helt oskyldigt i sammanhanget. http://www.hastsverige.se/Proteininnehall-ivallfodersida5.html

Bara ett par saker:

1) Protein i sig självt orsakar inte laminitis/fång. Möjligtvis kan extremt höga halter lättsmält protein i form av t.ex. sojamjöl leda till acidos i grovtarmen (Baron Gruff sjukan).
2) Det är känt sedan länge att protein eller snarare vissa aminosyror kan påverka insulinsvaret.
3) Den svenska studien omfattar endast 5 st hästar och man studerarde egentligen inte proteinets inverkan på insulinsvaret. Man gjorde endast en statistisk analys som visade att det KAN finnas ett samband. Detta visste man dock sen tidigare.

Här är den svenska studien i sin helhet:

http://wageningenacademic.metapress.com/content/601331200q4208t5/fulltext.pdf

Om man tittar på tabell 1 så ser man t.ex. att det inte är bara proteinhalten som är högre i gruppen CP > 180 utan även sockerhalten är betydligt högre, WSC-f är 124 g i denna grupp mot 78 g i den “låga CP gruppen”.

Den proteinhalt som de 5 hästarna i den svenska studien fick var 210 g/100 kg kroppsvikt vilket är 67% över underhållsbehovet enligt NRC 2007.

Man konstaterar också själva att “However, due to the low number of observations further studies are needed.”

Här är en studie som omfattar betydligt fler hästar (39 jämfört med endast 5 i den svenska studien).

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11263835

Hästarna i denna studie gavs “2.855 mmol of lysine/kg BW in water” vilket motsvarar 0,417 g/kg kroppsvikt. För en 500 kg häst blir detta 208 g lysin. Om man betänker att underhållsbehovet av lysin enligt NRC 2007 är 27 g så inser man att man får överutfodra rejält om detta ska ha någon praktisk betydelse.

Sammanfattningsvis kan man säga att det finns vissa tecken som tyder på att protein eller snarare vissa aminosyror kan påverka insulinsvaret men det krävs mer forskning om detta. Detta är definitivt ingen orsak till att underskrida hästens proteinbehov för IR-hästar. Proteingivor som överstiger hästens behov ska man dock försöka undvika av flera orsaker.

Det som också är lite intressant i den svenska studien är att man tydligen inte anser att fruktan ger något insulinsvar eftersom man beräknar WSC-f, dvs. endast socker.
 
Fast då pratar man ju om överutfodring av protein. Precis som du säger - lagom är bäst och alla behov måste ändå vara täckta.

Problemet uppstår ju när "protein-ger-fång"-rädslan gör att folk inte ens vågar ge tillräckligt med proteiner för att täcka hästarnas normala behov. För även om det är ganska många år sedan forskningen släppte forna tiders "protein-ger-fång"-teori så är detta väldigt hårt rotat hos hästmänniskor, även yngre sådana.

Typ som en ung shetlandsponny jag sålde, som fick växa upp på svältkost för att förebygga fång. :arghh: (den kom tillbaka till mig som tunn treåring och växte ytterligare fyra cm efter den åldern - vilket är oerhört ovanligt att shetlandsponnyer gör, de brukar vara i princip färdigväxta som treåringar)

Håller med dig. Samtidigt känns det som att många saknar respekt vad gäller överutfodring av protein, särskilt om det kommer från grovfodret. Och hästarna kan ju se rätt läckra ut muskulärt om man ger lite för mycket - lätt att få lite panik sen om man drar ner till normalgiva och det av musklerna som bara var broilermassa försvinner (jag pratar normala arbetande flyktdjursmuskler muskler här, inte att förväxla med den lankighet man ser på en proteinsvulten häst).
 
Bara ett par saker:

1) Protein i sig självt orsakar inte laminitis/fång. Möjligtvis kan extremt höga halter lättsmält protein i form av t.ex. sojamjöl leda till acidos i grovtarmen (Baron Gruff sjukan).
2) Det är känt sedan länge att protein eller snarare vissa aminosyror kan påverka insulinsvaret.
3) Den svenska studien omfattar endast 5 st hästar och man studerarde egentligen inte proteinets inverkan på insulinsvaret. Man gjorde endast en statistisk analys som visade att det KAN finnas ett samband. Detta visste man dock sen tidigare.

Här är den svenska studien i sin helhet:

http://wageningenacademic.metapress.com/content/601331200q4208t5/fulltext.pdf

Om man tittar på tabell 1 så ser man t.ex. att det inte är bara proteinhalten som är högre i gruppen CP > 180 utan även sockerhalten är betydligt högre, WSC-f är 124 g i denna grupp mot 78 g i den “låga CP gruppen”.

Den proteinhalt som de 5 hästarna i den svenska studien fick var 210 g/100 kg kroppsvikt vilket är 67% över underhållsbehovet enligt NRC 2007.

Man konstaterar också själva att “However, due to the low number of observations further studies are needed.”

Här är en studie som omfattar betydligt fler hästar (39 jämfört med endast 5 i den svenska studien).

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11263835

Hästarna i denna studie gavs “2.855 mmol of lysine/kg BW in water” vilket motsvarar 0,417 g/kg kroppsvikt. För en 500 kg häst blir detta 208 g lysin. Om man betänker att underhållsbehovet av lysin enligt NRC 2007 är 27 g så inser man att man får överutfodra rejält om detta ska ha någon praktisk betydelse.

Sammanfattningsvis kan man säga att det finns vissa tecken som tyder på att protein eller snarare vissa aminosyror kan påverka insulinsvaret men det krävs mer forskning om detta. Detta är definitivt ingen orsak till att underskrida hästens proteinbehov för IR-hästar. Proteingivor som överstiger hästens behov ska man dock försöka undvika av flera orsaker.

Det som också är lite intressant i den svenska studien är att man tydligen inte anser att fruktan ger något insulinsvar eftersom man beräknar WSC-f, dvs. endast socker.

Lagom är bäst, med andra ord.
 

Liknande trådar

Foder & Strö Hej! Nu behöver jag lite input från er. Det är lång läsning och jag förstår om ni inte orkar läsa 😅 Jag vill vara tydlig från början med...
Svar
18
· Visningar
1 441
Senast: Shaggy
·
Foder & Strö Jag blir alldeles snurrig av alla olika fodersorter, tillverkare och näringsinnehåll. Buke, hjälp! Hästen är av den tunnare sortens...
2 3 4
Svar
79
· Visningar
6 599
Senast: Fazeem
·
Hästhantering Detta är en ganska lång historia och jag kan ha svårt för att vara kort och koncist. 2022 blev mitt halvblod ensam och behövde...
3 4 5
Svar
99
· Visningar
14 805
Senast: Juli0a
·
Foder & Strö Jag tror alla med lättfödda hästar är bekanta med problematiken: årets hö kommer in med en kvot på 3-4. Hur rackarns ska man få ihop...
2 3
Svar
44
· Visningar
3 558
Senast: MiniLi
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp