Kan möjligtvis tankarna om protein = fång ha kommit från det faktum att proteinrikt grovfoder ofta är sockerrikt?
Som Salsa Naturell Grön? 160gr srp och 20% socker?
Som Salsa Naturell Grön? 160gr srp och 20% socker?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Kan möjligtvis tankarna om protein = fång ha kommit från det faktum att proteinrikt grovfoder ofta är sockerrikt?
Som Salsa Naturell Grön? 160gr srp och 20% socker?
Men modern forskning har ju visat att protein inte är helt oskyldigt i sammanhanget. http://www.hastsverige.se/Proteininnehall-ivallfodersida5.html
Fast då pratar man ju om överutfodring av protein. Precis som du säger - lagom är bäst och alla behov måste ändå vara täckta.
Problemet uppstår ju när "protein-ger-fång"-rädslan gör att folk inte ens vågar ge tillräckligt med proteiner för att täcka hästarnas normala behov. För även om det är ganska många år sedan forskningen släppte forna tiders "protein-ger-fång"-teori så är detta väldigt hårt rotat hos hästmänniskor, även yngre sådana.
Typ som en ung shetlandsponny jag sålde, som fick växa upp på svältkost för att förebygga fång. (den kom tillbaka till mig som tunn treåring och växte ytterligare fyra cm efter den åldern - vilket är oerhört ovanligt att shetlandsponnyer gör, de brukar vara i princip färdigväxta som treåringar)
Bara ett par saker:
1) Protein i sig självt orsakar inte laminitis/fång. Möjligtvis kan extremt höga halter lättsmält protein i form av t.ex. sojamjöl leda till acidos i grovtarmen (Baron Gruff sjukan).
2) Det är känt sedan länge att protein eller snarare vissa aminosyror kan påverka insulinsvaret.
3) Den svenska studien omfattar endast 5 st hästar och man studerarde egentligen inte proteinets inverkan på insulinsvaret. Man gjorde endast en statistisk analys som visade att det KAN finnas ett samband. Detta visste man dock sen tidigare.
Här är den svenska studien i sin helhet:
http://wageningenacademic.metapress.com/content/601331200q4208t5/fulltext.pdf
Om man tittar på tabell 1 så ser man t.ex. att det inte är bara proteinhalten som är högre i gruppen CP > 180 utan även sockerhalten är betydligt högre, WSC-f är 124 g i denna grupp mot 78 g i den “låga CP gruppen”.
Den proteinhalt som de 5 hästarna i den svenska studien fick var 210 g/100 kg kroppsvikt vilket är 67% över underhållsbehovet enligt NRC 2007.
Man konstaterar också själva att “However, due to the low number of observations further studies are needed.”
Här är en studie som omfattar betydligt fler hästar (39 jämfört med endast 5 i den svenska studien).
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11263835
Hästarna i denna studie gavs “2.855 mmol of lysine/kg BW in water” vilket motsvarar 0,417 g/kg kroppsvikt. För en 500 kg häst blir detta 208 g lysin. Om man betänker att underhållsbehovet av lysin enligt NRC 2007 är 27 g så inser man att man får överutfodra rejält om detta ska ha någon praktisk betydelse.
Sammanfattningsvis kan man säga att det finns vissa tecken som tyder på att protein eller snarare vissa aminosyror kan påverka insulinsvaret men det krävs mer forskning om detta. Detta är definitivt ingen orsak till att underskrida hästens proteinbehov för IR-hästar. Proteingivor som överstiger hästens behov ska man dock försöka undvika av flera orsaker.
Det som också är lite intressant i den svenska studien är att man tydligen inte anser att fruktan ger något insulinsvar eftersom man beräknar WSC-f, dvs. endast socker.