Fiorano
Trådstartare
@Dressyrtjejen_97 Om medicineringen blir extremt dyr beror dels på hur mycket medicin hästen behöver och dels på hur stor hästen är. Tabletterna kostar mellan 14-18:-/styck och kan bara köpas i 60 eller 160-pack.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
@Dressyrtjejen_97 Om medicineringen blir extremt dyr beror dels på hur mycket medicin hästen behöver och dels på hur stor hästen är. Tabletterna kostar mellan 14-18:-/styck och kan bara köpas i 60 eller 160-pack.
Läste nu på fast att det inte är en säker medicinering för digivande ston. Så det det suger.
Medicinen är billigare utomlands. Har vänner som får sina recept på engelska och beställer från GB om jag minns rätt.
Hoppas att det är okej att låna tråden lite och fråga hur många gånger man bör testa för att vara säker på att man inte missar PPID? Och när på året är det lämpligt att testa? Minns jag rätt att man inte bör testa på hösten eftersom hästen lätt visar förhöjda Acth värden ändå?
Har själv en fånghäst som jag ofta tycker visar tecken på PPID genom att inte alls fälla, bukig, bulor ovanför ögonen etc. Testad två gånger utan tecken på PPID då, men kanske borde hon kollas fler gånger.
Om Barb har PPID kan det månne vara förklaringen till hennes upprepade luftvägsinfektioner.
Eller så är jag bara bitter
Hold your horses! PPID har för det första ingenting alls med diabetes att göra och det är inte heller någon tumör i hypofysen som man trodde för många år sedan.
Det är en neurodegenerativ åkomma som man numera tror orsakas av oxidativ stress d v s samma process som orsakar normalt åldrande. Förenklat är det så att hästar med PPID producerar för lite dopamin vilket stör ut funktionen i hypofysen. I hypofysen tillverkas och distribueras ett antal olika hormon som påverkar en mängd olika processer i kroppen därav skiljer sig symptomen ganska mycket från häst till häst.
Provet består av ett enkelt blodprov där man mäter en substans som kallas ACTH.
Pälsproblem och fång är det som oftast refereras till när det gäller PPID men det finns minst ett 20-tal till symptom. Extrem svettning, återkommande infektioner, tandlossning e t c är vanliga symptom.
När det gäller dosering så handlar det helt enkelt om en mix av hur högt ACTH-värdet är och hur mycket symptom hästen visar. En liten ponny kan behöva 3 tabletter per dag för att hålla symptomen i schack och en stor ardenner kanske bara behöver 1/2.
Idag är jag lite lugnare. Ponny har börjat släppa päls . Kan mycket väl ha PPID för det iofs.
Vi har också en (isl)häst som vi misstänkt har PPID, två prover har tagits vid olika tillfällen men båda har varit negativa.Om Barb har PPID kan det månne vara förklaringen till hennes upprepade luftvägsinfektioner. I år är det dock inte ett problem, men hon får låg dos slemlösande efter att jag såg lite genomskinligt snor för nån månad sen. Dock hade min andra häst snor i samma veva, så det är förstås inte alls säkert att det hänger ihop. Även förra året blev den andra jag hade då också sjuk samtidigt, så tja, kan helt klart vara jag som bara är supernojig.
Men hörrni, om man är tävlingsryttare och har en häst som får PPID, tycker ni att man ska sälja hästen då iom att den inte kan tävla om den får mediciner? Eller lämna ut den på foder kanske, så man inte riskerar att nya ägaren slutar med medicineringen och hästen blir sjuk igen? Alltså om man inte har möjlighet/är interesserad av att ha kvar en häst som inte får tävla. Ett annat alternativ är ju såklart att ta bort den... Spånar bara lite nu, hoppast det är okej @Fiorano.
Personligen så ser jag inte det stora problemet med att försöka hålla sjukdomen(?) i schack med anpassad foder, träning, etc. så länge hästen verkar pigg och kry, givetvis med uppföljning av veterinär. Har dock inte haft någon PPID-häst själv så jag vet inte så mycket om tillstånden. Men om det är liknande diabetes på människor(?) så finns det ju många som klarar av att hantera det utan mediciner...
Som med Fioranos ponny så uppkom fången vad jag minns i samband med att ponnyn blev flyttat till ett nytt bete, sådana situationer kan man såklart undvika om man är klar över problemet.