Håll i hatten.
Nyår, stjärnklart och vi skulle åka långt. Jag visste redan innan att vi har lite olika...syn på vad som är god mat, så jag erbjöd mig att ta med råvaror. Det behövdes inte, vi var välkomna utan mat så vi tog med dryck åt alla.
Vi pratade igenom menyn eftersom maten skulle lagas gemensamt. 5 vuxna och tre barn.
Förrätt: hummersoppa med en mousserande till
Huvudrätt: oxfilé på önskemål av värden, med potatisbakelse och en svampsås
Efterrätt: mandeltårta och portvin/cognac efter önskemål.
FINEMANG, tänkte jag. Inte riktigt min typ av mat, men helt ok och säkra kort. Erbjöd en hummerfond, men det fanns redan. Ok... Vi åkte mot målet med lättade hjärtan och sinnen.
Vid ankomsten var det full rulle i köket.
Allt var klart, det var bara att sätta sig, men kunde jag ta fram kräftosten ur kylen?
Eeeeeh, ja?
Förrätt:
Tag en burk mjukost (500 gram) med kräftsmak, sleva ner innehållet i en kastrull med 5 dl vispgrädde. Koka upp och tillsätt salt.
Vid servering toppa med fryst hackad persilja från frysen. Häpp!
Huvudrätt: (här smög sambon ut och bytte plats på vinflaskorna, ilsket väsandes: det hör vinet är för bra, jag byter ut det) lika bra det, nu kom elefantölen fram. Det är ju nyår!
Oxfilén var tydligen dyr, så det blev Kajsa "man taget vad man haver" Warg-filosofin.
3 korvar
Några quornfiléer
En halv påse frysskadade wokgrönsaker
En kycklingfilé
Potatisbakelsen hade förvandlats till stenhårt friterade potatisklyftor, i sparsam mängd.
Svampen var en pulverbearnaise.
Sen kom tårtan fram ur frysen, sällan har en Almondytårta mottagits med sådant innerligt jubel av min sambo som då.
Nånstans var det värsta att maten var då snålt tilltagen att vi var vrålhungriga och det enda som fanns i mängd var elefantöl...
Jag firade med att bli på snusen på portvin.
Och det var minusgrader i uthuset vi sov i när vi vaknade på morgonen.
Numer firar vi enbart i säkra miljöer och jag är noga med att kolla av vissa saker innan. Som hur man gör hummersoppa till exempel. Finns det inte hummer i så avstår jag glatt.