Planksteken har gjort comeback!

Ekskivorna har legat i skåpen och samlat damm i si så där 30-40år. Men nu är på modet igen med plankstek. Lagar ni plankstek hemma? Vad är favoritreceptet?
När jag var liten åt vi det regelbundet, en av favoriträtterna. Sedan blev jag vegetarian under en tioårig period och det blev ingen plankstek. För tre veckor sedan åt jag det för första gången sedan veg-perioden, det blev en LCHF-variant (blomkålsmos i stället för potatismos) och det var hur gott som helst :d
 
Håll i hatten.

Nyår, stjärnklart och vi skulle åka långt. Jag visste redan innan att vi har lite olika...syn på vad som är god mat, så jag erbjöd mig att ta med råvaror. Det behövdes inte, vi var välkomna utan mat så vi tog med dryck åt alla.

Vi pratade igenom menyn eftersom maten skulle lagas gemensamt. 5 vuxna och tre barn.

Förrätt: hummersoppa med en mousserande till

Huvudrätt: oxfilé på önskemål av värden, med potatisbakelse och en svampsås

Efterrätt: mandeltårta och portvin/cognac efter önskemål.

FINEMANG, tänkte jag. Inte riktigt min typ av mat, men helt ok och säkra kort. Erbjöd en hummerfond, men det fanns redan. Ok... Vi åkte mot målet med lättade hjärtan och sinnen.


Vid ankomsten var det full rulle i köket.
Allt var klart, det var bara att sätta sig, men kunde jag ta fram kräftosten ur kylen?


Eeeeeh, ja?

Förrätt:

Tag en burk mjukost (500 gram) med kräftsmak, sleva ner innehållet i en kastrull med 5 dl vispgrädde. Koka upp och tillsätt salt.
Vid servering toppa med fryst hackad persilja från frysen. Häpp!

Huvudrätt: (här smög sambon ut och bytte plats på vinflaskorna, ilsket väsandes: det hör vinet är för bra, jag byter ut det) lika bra det, nu kom elefantölen fram. Det är ju nyår!
Oxfilén var tydligen dyr, så det blev Kajsa "man taget vad man haver" Warg-filosofin.

3 korvar
Några quornfiléer
En halv påse frysskadade wokgrönsaker
En kycklingfilé

Potatisbakelsen hade förvandlats till stenhårt friterade potatisklyftor, i sparsam mängd.
Svampen var en pulverbearnaise.

Sen kom tårtan fram ur frysen, sällan har en Almondytårta mottagits med sådant innerligt jubel av min sambo som då.

Nånstans var det värsta att maten var då snålt tilltagen att vi var vrålhungriga och det enda som fanns i mängd var elefantöl...

Jag firade med att bli på snusen på portvin.

Och det var minusgrader i uthuset vi sov i när vi vaknade på morgonen.







Numer firar vi enbart i säkra miljöer och jag är noga med att kolla av vissa saker innan. Som hur man gör hummersoppa till exempel. Finns det inte hummer i så avstår jag glatt.
Nu är du bra kräsen :devil:
 
Jättegott! Vi har gjort det hemma någon gång men framförallt äter jag det då och då ute när vi är på ngt ställe där de gör bra planka! Mums!
 
Har också ätit plankstek lite regelbundet genom alla år, tycker det är mumsigt. Brukar göra med antingen fisk eller kött, riktigt mos med mycket grädde,äggulor, ost och lite gräslök i. Tartell fylld med beasås eller hollandaisesås om det är fisk, broccoli, tomat, sparris och naturligtvis smörstekta kantareller om det är kött.
 
Så köttbaserade rätter är inte min grej, riktigt, knappt ens om de är vällagade på goda råvaror.

Jag trodde plankstek numera enbart är något som serveras på sunkiga krogar.
 
Håll i hatten.

Nyår, stjärnklart och vi skulle åka långt. Jag visste redan innan att vi har lite olika...syn på vad som är god mat, så jag erbjöd mig att ta med råvaror. Det behövdes inte, vi var välkomna utan mat så vi tog med dryck åt alla.

Vi pratade igenom menyn eftersom maten skulle lagas gemensamt. 5 vuxna och tre barn.

Förrätt: hummersoppa med en mousserande till

Huvudrätt: oxfilé på önskemål av värden, med potatisbakelse och en svampsås

Efterrätt: mandeltårta och portvin/cognac efter önskemål.

FINEMANG, tänkte jag. Inte riktigt min typ av mat, men helt ok och säkra kort. Erbjöd en hummerfond, men det fanns redan. Ok... Vi åkte mot målet med lättade hjärtan och sinnen.


Vid ankomsten var det full rulle i köket.
Allt var klart, det var bara att sätta sig, men kunde jag ta fram kräftosten ur kylen?


Eeeeeh, ja?

Förrätt:

Tag en burk mjukost (500 gram) med kräftsmak, sleva ner innehållet i en kastrull med 5 dl vispgrädde. Koka upp och tillsätt salt.
Vid servering toppa med fryst hackad persilja från frysen. Häpp!

Huvudrätt: (här smög sambon ut och bytte plats på vinflaskorna, ilsket väsandes: det hör vinet är för bra, jag byter ut det) lika bra det, nu kom elefantölen fram. Det är ju nyår!
Oxfilén var tydligen dyr, så det blev Kajsa "man taget vad man haver" Warg-filosofin.

3 korvar
Några quornfiléer
En halv påse frysskadade wokgrönsaker
En kycklingfilé

Potatisbakelsen hade förvandlats till stenhårt friterade potatisklyftor, i sparsam mängd.
Svampen var en pulverbearnaise.

Sen kom tårtan fram ur frysen, sällan har en Almondytårta mottagits med sådant innerligt jubel av min sambo som då.

Nånstans var det värsta att maten var då snålt tilltagen att vi var vrålhungriga och det enda som fanns i mängd var elefantöl...

Jag firade med att bli på snusen på portvin.

Och det var minusgrader i uthuset vi sov i när vi vaknade på morgonen.







Numer firar vi enbart i säkra miljöer och jag är noga med att kolla av vissa saker innan. Som hur man gör hummersoppa till exempel. Finns det inte hummer i så avstår jag glatt.


Med tanke på hur många som gillar inlägget funderar jag på att bjuda bukefalisterna på nyårssupé.
 
Här i stan så är det ett "gatukök" som specialiserat sig på plankor, liksom nischat in sig, istället för hamburgare eller annan snabbmat. Och kan de göra plankor?! :love: Eget mos och egengjord bea. :d:d:d
 
Förstår att planksteken dog ut.
Ohygieniska plankor, väldigt ofta taskig bea (på hink) och oxfile som drogs ner i halvhjärtat potatismos a la vardagmat. Potatismos hör ihop med korv eller fiskgratäng!
Har aldrig förstått mig på den maträtten.
 
Jag har heller aldrig fattat grejen med plankstek. Kött och potatismos fine, även om jag inte skulle välja potatismos till en köttbit. Men varför ha den på en planka?
 
Jag har aldrig ätit det, det är helt sant. Har dock hört att det ska vara gott men jag är lite skeptisk. Särskilt till det där med moset.
 
Jag har aldrig gillat det. Det luktar för mkt träplanka och det känns som om det är ohygieniskt med träet. :yuck: Ja, jag vet att det är inne i ugnen, men ändå...
 

Liknande trådar

Hundträning Balder är drygt 1,5 år och kom till oss i början av juni. Han har ett speciellt förflutet som innebär att han aldrig fått någon direkt...
2
Svar
29
· Visningar
3 022
Senast: Pilot
·
Hundhälsa Vi i vår familj har under hösten hamnat i en fasansfull situation, som gjort och gör mig så upprörd och ledsen. Den 20:de september i år...
14 15 16
Svar
311
· Visningar
26 085
Hundhälsa Jag ska till veterinären imorgon, men vill höra era tankar. Hund modell mindre, 17 kg, 35 cm hög. Väldigt fin i kroppen. 9,5 år, har...
Svar
6
· Visningar
2 779
Senast: Dino
·
Kropp & Själ Min story: Jag kraschade på mitt sommarjobb efter mitt sista år på gymnasiet. Betygspressen hade haft mig på högvarv i tre år och pga av...
2
Svar
20
· Visningar
4 531
Senast: Ramona
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Guldfasanerna
  • Målbilder för trubbnosar.
  • Akvarietråden V

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp