Pepparkaksrecept med vispad grädde

Vad sugen jag är nu!!! Vill ha!!!

Räknas lussekatter som "vitt bröd"? Det får jag inte äta förrän om några veckor när jag börjar med vanlig mat- eller helst inte vitt bröd alls, men inte testa förrän då i alla fall.

Fast i och för sig, de räknas inte som knäckebröd i alla fall, som jag får äta nu. Skorpor gör ju?? Kanske??
Oj förlåt, det hade jag inte en tanke på, vet ju att du ska göra den operationen! Du var h e l t fel människa att rikta de inläggen till! :o
Njä, saffransbröd går som vitt bröd i den bemärkelsen, skorporna också! 🙁 Har en kollega som gjorde samma op i januari som brukar ta en skiva när jag gjort skorpor och den räcker då läääänge....
 
Vad sugen jag är nu!!! Vill ha!!!

Räknas lussekatter som "vitt bröd"? Det får jag inte äta förrän om några veckor när jag börjar med vanlig mat- eller helst inte vitt bröd alls, men inte testa förrän då i alla fall.

Fast i och för sig, de räknas inte som knäckebröd i alla fall, som jag får äta nu. Skorpor gör ju?? Kanske??
Rekommenderar inte att testa lussekatter för tidigt! Det kan gå bra, men också inte. En av få gånger när jag dumpat är just på lussekatt, tog två snabba tuggor, och sen kände jag mig som en häst med fång 😵
 
Oj förlåt, det hade jag inte en tanke på, vet ju att du ska göra den operationen! Du var h e l t fel människa att rikta de inläggen till! :o
Njä, saffransbröd går som vitt bröd i den bemärkelsen, skorporna också! 🙁 Har en kollega som gjorde samma op i januari som brukar ta en skiva när jag gjort skorpor och den räcker då läääänge....
Det är ingen fara! :)
Jag har gjort den redan så ingen återvändo här, men ack vad jag älskar lussekatter så på något vis måste jag ju kunna äta dem så småningom :D Lär ju inte kunna vräka i mig längre, men det är ju ingen nackdel ;)
Skorpor kan nog vara lättare att äta än katter kanske.
 
Rekommenderar inte att testa lussekatter för tidigt! Det kan gå bra, men också inte. En av få gånger när jag dumpat är just på lussekatt, tog två snabba tuggor, och sen kände jag mig som en häst med fång 😵
Din stackare! Jag vet inte hur hästar med fång känner sig, men jag åt lite fort/för mycket igår när jag hade tonfiskröra och mådde inte helt ok, och jag tänker att dumpa är betydligt jobbigare än så. Inget jag vill uppleva! Jag väntar, bra råd! Tur buke finns! :heart
:love:
 
Det är ingen fara! :)
Jag har gjort den redan så ingen återvändo här, men ack vad jag älskar lussekatter så på något vis måste jag ju kunna äta dem så småningom :D Lär ju inte kunna vräka i mig längre, men det är ju ingen nackdel ;)
Skorpor kan nog vara lättare att äta än katter kanske.
Oj, måste nog läsa ikapp!
 
Detta!!! Gissar jag på. Jag har inte kvar originalet men skrev av det. Världens bästa pepparkakor! Mitt minne vill säga en släkting till @Gnist ? Typ farmor? Men kan ha helt fel :rofl:

Visa bifogad fil 79792

Och om det är fel recept så säger jag att de är värda att prova ändå :D

Detta blir årets pepparkaksdeg här hemma! Bara dum fråga... på punkt 4, är det då man häller i vetemjölet i själva degen också? Eller ska man ha gjort det innan punkt två, för hur mycket "deg" är sirap, fainsocker och smör? Det är förmodligen självklart hur man gör, men jag vill inte göra fel! :o

MVH / Misslyckas alltid med pepparkakor! :arghh:
 
Detta blir årets pepparkaksdeg här hemma! Bara dum fråga... på punkt 4, är det då man häller i vetemjölet i själva degen också? Eller ska man ha gjort det innan punkt två, för hur mycket "deg" är sirap, fainsocker och smör? Det är förmodligen självklart hur man gör, men jag vill inte göra fel! :o

MVH / Misslyckas alltid med pepparkakor! :arghh:
Om jag minns rätt brukar jag tillsätta mjölet på punkt 5. På 4 så blandar jag ner bikarbonatet i den uppmätta mängden mjöl (men inte hela mängden, eftersom en del ska sparas till utbaket) och när det är gjort tillsätter jag mjölet 🙂
 
Om jag minns rätt brukar jag tillsätta mjölet på punkt 5. På 4 så blandar jag ner bikarbonatet i den uppmätta mängden mjöl (men inte hela mängden, eftersom en del ska sparas till utbaket) och när det är gjort tillsätter jag mjölet 🙂

Tack! :bow:

Tänkte skriva ut receptet så att jag och dottern kan göra degen ikväll! :love: Och så blir det pepparkaksbak på lördag :bump: (så hinner jag eventuellt köpa en deg imorgon om jag misslyckas helt :cautious: ett år blev pepparkakorna flera centimeter höga med stora klumpar i till exempel... :crazy:)
 
Tack! :bow:

Tänkte skriva ut receptet så att jag och dottern kan göra degen ikväll! :love: Och så blir det pepparkaksbak på lördag :bump: (så hinner jag eventuellt köpa en deg imorgon om jag misslyckas helt :cautious: ett år blev pepparkakorna flera centimeter höga med stora klumpar i till exempel... :crazy:)

Sikta ner mjölet, ungefär en deciliter åt gången, så slipper du klumpar. Och den ska röras, inte knådas, i kakor vill man inte ha glutenutveckling.
(Sen brukar jag kavla mellan två bakplåtspapper, så att man slipper ha mer mjöl vid utbakningen och kan få riktigt tunna och fina kakor utan att degen går sönder hela tiden.)

Överkurs är att använda ett kakmjöl (jag har Ramlösa kvarns "Patisserie"), det blir fantastiskt möra och knapriga kakor då. De går att baka ut så tunt att man ser igenom degen om man vill. 😅
 
Här kommer en dum fråga till. Jag har väldigt lust att baka dessa pepparkakor, men har lite svårigheter med språket 🙈 osäker på om Norge menar att sockret i receptet är samma som i Sverige. Hur ser sockret man ska använda ut? Lite mörkare brunt och blött med små korn eller lite större korn och ljusbrunt?
 
Här kommer en dum fråga till. Jag har väldigt lust att baka dessa pepparkakor, men har lite svårigheter med språket 🙈 osäker på om Norge menar att sockret i receptet är samma som i Sverige. Hur ser sockret man ska använda ut? Lite mörkare brunt och blött med små korn eller lite större korn och ljusbrunt?

Utifrån din beskrivning så:
Lite större korn och ljusbrunt = Farinsocker
(Lite mörkare brunt och blött med små korn = muscovadosocker)
 
Utifrån din beskrivning så:
Lite större korn och ljusbrunt = Farinsocker
(Lite mörkare brunt och blött med små korn = muscovadosocker)
Det var det jag misstänkte, av någon anledning är det svårt att hitta (svenskt) farinsocker och här verkar dom kalla muscovado för farin. Med muscovado känns det som att smaken kommer bli rätt märklig på pepparkakorna😅 men ja, hmmm 🤔 får leta runt lite, tusen tack för svar !🙏
 
Det var det jag misstänkte, av någon anledning är det svårt att hitta (svenskt) farinsocker och här verkar dom kalla muscovado för farin. Med muscovado känns det som att smaken kommer bli rätt märklig på pepparkakorna😅 men ja, hmmm 🤔 får leta runt lite, tusen tack för svar !🙏

Ljust muscovado är i princip en "finare" variant av farin. Gammaldags farinsocker är fuktigt, det torra farinströsockret som finns nu är ett senare påfund (och smakar mycket mindre). Om det du kan få tag på är det kolafärgade farinet är det helt rätt, om det är väldigt dominerande smakmässigt kan du blanda med strösocker. Det melass-svarta muscovadosockret har ju en lite annorlunda ton, så då får man nog bara använda en liten nypa för att få smaken. Torrt ströfarin kan man ersätta med rörsocker.

Om det finns både strösocker och farin i ett recept skulle jag utgå ifrån att det är fuktigt farin man syftar på.
 
Ljust muscovado är i princip en "finare" variant av farin. Gammaldags farinsocker är fuktigt, det torra farinströsockret som finns nu är ett senare påfund (och smakar mycket mindre). Om det du kan få tag på är det kolafärgade farinet är det helt rätt, om det är väldigt dominerande smakmässigt kan du blanda med strösocker. Det melass-svarta muscovadosockret har ju en lite annorlunda ton, så då får man nog bara använda en liten nypa för att få smaken. Torrt ströfarin kan man ersätta med rörsocker.

Om det finns både strösocker och farin i ett recept skulle jag utgå ifrån att det är fuktigt farin man syftar på.

Jag tycker det funkar helt ok smakmässigt att ta ljust muscovado i stället för blött farinsocker men brukar köpa farin eftersom det är billigare :D
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Stil på bostad för uthyrning.
Tillbaka
Upp