Pålagringar på ländryggens fasettleder

Snorpan

Trådstartare
Någon som har någon erfarenhet av pålagringar på ländryggens fasettleder?

Symptom? Hur fastställdes diagnosen? Behandling? m.m.


/Snorpan - som är nyfiken
 
Röntgen är väl nr. 1 kan jag tänka mig. Behandling bör väl vara vila, en pålagring är ju inget man trollar bort.
Det beror ju på exakt var det sitter, hur det påverkar hästen i största allmänhet, och vad man har tänkt sig använda hästen till.

Allt får man väga in och ta ställning till.

Endast en vet. kan avgöra.
 
Hur kan dessa pålagringar bildas då?
För hård belastning? Sned belastning? Medfödda fel? Skada?


/Snorpan
 
Även yttre våld, men vill samtidigt göra ett tillägg.
Oftast får hästen leva vidare med detta, vad som då kan ske är att den kan uppfattas som stelare i den delan av ryggen som blir drabbad. Oftast sker det utan smärtor, då det akuta skedet är över och detta är kroppens sätt att reparera en gammal skada.
 
Men om det kommit genom yttre våld eller skada kan det då förvärras genom vanlig ridning?

/Frågvisa Snorpan ;)
 
Inte om pålagringen redan är ett faktum, och de akuta symtomerna är borta. Det man bör vara nog med är, att sadeln inte ligger an och trycker på utsatt ställe. Ryggen skall kunna gå helt fri, då skall det inte vara några problem om hästen är ok för övrigt.
 
Ja nu är det inte bara musklerna som låser sig, utan ryggen har hamnat i en låst position. Härifrån har läkningsprocessen startat, och skadan har succesivt reparerats av kroppen. Under den perioden skulle man ha kunnat åtgärda problemet, men nu när förkalkningen är ett faktum blir det bara smärtsamt för hästen.

Musklerna kan nog uppfattas som spända i området, men det beror på att ryggen inte är riktigt rak. Oftast värmer hästen ur detta problem i rörelse, så efter ett tag märks det inte särskilt mycket.

Akuta symtomer kan ha varit hög smärta i ryggen vid palpation, en eventuell övergånde hälta. Men med fortsatta ömhets problem i ryggen, dessa kan säkert ha varit av varierande grad och olika från ena dagen till den andra. Ofta rubbningar i rörelseschemat, kanske balanssvårigheter beroende på var skadan sitter.

Vissa hästar blir stressade, då produceras mer adrenalin och detta kan fungera som smärtstillande på hästen. Andra låser sig i sitt problem, men verkar inte påverkade snarare tvärtom lite låga och utan vilja.

Oftast märker ägaren en förändring i hästens beteende, men man kan inte placera var eller varför.
 

Liknande trådar

Hästvård Hej! Mitt 16-åriga sto blev behandlad i halskotpelaren för 3,5 månader sedan, då hon visade sig ha måttliga pålagringar mellan 3 kotor...
2
Svar
29
· Visningar
7 350
Senast: Zevzan
·
Hästvård Får börja med att säga att hästen är under utredning av veterinär(er). Ska in igen på klinik fredag. Men önskar input och erfarenheter...
5 6 7
Svar
132
· Visningar
24 561
Senast: MayGrace
·
Hästvård Hej! är de någon som har erfarenhet av spatt? Min 6 åriga tävlingshäst fick diagnosen påbörjad spatt i häger has. Han blev bättre efter...
Svar
16
· Visningar
1 300
Senast: Lavinia
·
Hästvård Varning för jättelång text. Vill bara skriva av mig och se om någon har liknande erfarenheter, goda råd eller tankar att komma med. Jag...
2
Svar
20
· Visningar
5 765
Senast: pews1972
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Autistisk bror
  • Tittar in i ditt kök del 27
  • Valet i USA

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp