Sv: Ostabil
Det tar tid för dom att lära sig balansera sig med ryttare på ryggen. Det krävs nya muskler och kontroll över var man sätter benen. Det kräver även en ryttare som är så pass välbalanserad och stabil i sitsen att h*n inte stör hästen - det är nog den vanligaste orsaken till vingel faktiskt. Äldre hästar har oftast lärt sig att inte "lyssna" på vanligt vingel och obalans från ryttaren utan spänner sig lite mot sitsen istället och går på. Vill man ha en känslig häst får man se till att vara så pass fin i sitsen att man inte skickar ut oavsiktliga signaler hela tiden.
Det generella tipset är att bara rida ut rakt fram i skogen, i öppen unghästform så hästen kan balansera sig med huvud och hals och lär sig söka sig FRAMÅT- nedåt, det stärker ryggen bäst. Sitt i något lätt sits. Balansera jämnt i stigbyglarna och tyng inte för mycket i sadeln. Hästen stärker sig och får naturlig bjudning ute i naturen, det sliter inte på den på samma sätt som att rida på ridbanans mjuka underlag och göra felaktiga hörnpasseringar och sneda volter (vilket det självklart blir innan den är stark nog att skolas till mer korrekta hörnpasseringar och volter). Rakt fram ger vingelutrymme åt båda hållen men snedbelastar iallafall inte i sig självt, som volter och hörnpasseringar gör innan hästen orkar spåra. Rid inte för länge åt gången (20-30 minuter första halvåret) och låt hästen vila varannan dag i början, så den hinner bygga muskler. Lägg också in viloveckor då och då så hästen får samla sig, smälta saker och ting och återhämta sig i hela kroppen. Med genomtänkt vila stärker sig hästen fortare och vinglar mindre.
Skritta gärna fram hästen lite grann avsuttet, eller longera lite innan du sitter upp, så hästen är varm och musklerna redo att jobba direkt. Då blir inte framskrittningen så belastande, utan hästen kan få med sig ryggen från början.
Hästen bygger kondition fortare än den bygger muskler, och muskler fortare än den stärker leder, senor och ligament. Så man bör ta det lugnt de första året, satsa på en stadig grundstomme att bygga musklerna och kondisen kring. Det görs bäst i rask skritt eller lugnt, jämnt travtempo (lättridning) på varierande underlag, under succesivt längre sträcka och succesivt ökad travtid. Galopp kan man också lägga in då och då efter någon månad, men försiktigt.
Varva ridträningen med avsutten styrketräning; löshoppning, klättring, cavalettiserier, dressyrövningar vid handen (halvhalter, halt, rygga, reglera stegens längd och takt, flytta bogen, flytta baken, be om (lätt) böjning i ryggen, be om undertramp på liten volt, flytta ut baken lite på voltspåret så att det blir en liten öppna, osv)
Efter ett halvårs lugn och succesivt uppbyggande träning kan hästen börja träna på ridbanan lite då och då, men inga långa pass i det förrädiskt mjuka underlaget. Öva grundläggande dressyr i skogen - halter, övergångar, tempoväxlingar, serpentiner runt träd, kliva över stock och sten, flytta sig för skänkel. Med styrkan och smidigheten minskar vinglet.