V
veronican
Men det kan ju vara så att en större muskelmassa felaktigt tas för hull, eller?
Så kanske det kan vara, men jag har för mig vår Krafft-foderföreläsare sa detta... Eller om det var andra föreläsaren? *senil* Hur som helst när vi räknat foderstater ihop med Krafft-tjejen (som f.ö verkar seriös och kunnig) så "skriker" hennes dataprogram när intaget protein blir mycket över behovet, dvs när kvoten blir för hög, och hon säger att det inte är bra med så mycket jobb som det är att bryta ner proteinet. MEN, detta är alltså kvoter på runt 8. 7 tycker hon är "acceptabelt" men bara om det absolut inte går att få ner, men inte bra. Hon tyckte vi skulle ge 2-3 kg halm och 2-3 dl olja för att få ner kvoten, men då hade vi också ett hö med kvot på 10...
Anledningen att jag undrar är att ponnyägarna i stallet börja nojja över om de kan fodra med vårt nya hö med kvot på 8, för de är rädda att ponnisarna ska bli "tjocka" på det, eller få reaktion.. Hovslagaren hade nämnligen sett något i hovarna i våras som var negativt, jag hörde bara med ett halvt öra, men det var nåt som syntes, som han sa tydde på FÖR mycket protein i förhållande till arbetet, den ponnyn rids fullt och tävlas ca LB.
Menmenmen.. vill ha lite kött på benen tills foderföreläsaren kommer igen, för det jag räknat ut nu ger min häst en kvot på mellan 7,2 och 7,5 och jag tycker faktiskt inte det känns oroande, med tanke på att hon gick på en kvot på 7 i våras (iofs bara april, maj) och reds mycket mindre då än nu.
För det är ju en sak att höja kvoten från 6 till 6,5 eller 7, men när kvoterna hamnar uppåt 8 vetetusan om en "normal" häst mår lika bra som den gjort på runt 6??
Vi har hästar med fullblod i i vårt stall som BEHÖVER högre kvoter för att hålla sig fina i musklerna, men så är inte riktigt fallet med mitt halvblod.
Vad tror du? Ska man nöja sig med kvot på 7-7,5, eller prompt försöka få ner den?