Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Mia_R skrev:En nordsvensk är en intelligent häst med fullblodstemperament även om de är snälla och trevliga. Folk lurar sig lätt "bara" för att det är ett kallblod.
Atle skrev:När det gäller att ta reda på de udda stammarna har vi Gustaf Håkansson som har tagit fram både Bellman från Benus-linjen och Pan från en numera utgången linje.
Tussemaja skrev:Håller med. Dessutom är dom ganska "hårda" i sitt psyke, har mycket energi och behöver arbeta ordenligt för att må bra och bli trevliga.
.
Jag hade gärna sett en Bellman-hingst till i aveln men det hör inte riktigt till den här tråden. Däremot så tycker jag att storleken på nordsvensken har ett visst värde i tråden. Vi får någon gång bestämma oss vilken storlek nordsvensken har och inte låta storleken diffa 2 dm. Vilken annan ras har så stort spann? Det skulle möjligtvis vara knabstruppen och när det blir så blir det mer färg än en ras. Vad ska vi kunna hävda för värde med en så stor spridning? Hävdar du att det tillhör lantrastypen kan du få visa på några godkända hingstar som har varit så små som Victor. Vi får nischa oss så folk vet vad de köper när de köper en nordsvensk, inte konkurrera med både större och mindre raser.KungTulle skrev:Våran Victor efter Bellman har vi inte lyckats få godkänd eftersom nämnden bla anser att han är för liten. Dom ser alltså inte hans mycket ursprungliga lantrastyp, eller hans fantastiska temperament och arbetsvilja. Väldigt många verkliga kännare har genom åren tyckt det var väldigt konstigt att han inte blivit godkänd, att det är skamligt bla.
En person sade rent ut att ifall någon "känd" i avelskretsar hade ägt och kämpat för honom så hade han gått igenom. Det här är en hingst som Christer Pålsson (berömd 4 spannskusk) har kommenterat som en av de bästa hästar han kört. Thina Alsterfelt äger tex att han har en av de bästa bakkärror hon sett.
Nu ligger inte språngavgifterna för godkända nordsvenska hingstar på något sätt på en hög nivå så det är inte så underligt om de t o m kan tänka sig att betala mer. Det är också en anledning till att värdet på våra nordsvenskar fortsätter att hålla sig på en låg nivå.KungTulle skrev:Alla dessa stoägare var villiga att betala språngavgifter fullt i klass med vad som betalas för godkända nordsvenska hingstar och i vissa fall betydligt mer än detta.
KungTulle skrev:Ser förvånad ut....
Mina två nordsvenskar är snälla och trevliga mycket intelligenta och lättarbetade hästar.
Okej den yngre hingsten Vicke har en viss humor och kan busa till det ibland men inte så han är totalt omöjlig. Men å andra sidan är Vicke så lugn och trygg i sitt psyke att han tex kan stå bredvid en kanon när den smäller UTAN att bry sig om den alls.
I vilken buske hittade ni era hästar?
Fast det kan ju vara så att Benuslinjen har finare temperament än dom andra, (skryter litet)
/KT
Nordsvensken är som alla andra raser bestående av individer. Jag tycker föreningens beskrivning låter rätt men jag vet också att inte stämmer på alla.Bubbla skrev:Då får jag lite känslan i så fall av det ni beskriver att den häst man vill ha och den häst som finns inte är riktigt samma?
Jag känner att det här inlägget egentligen var menat till mig. Det är fortfarande en avelsfråga, inte en fråga om att öka värdet på nordsvensken. Vad jag vet så brukar lantrasföreningarna försöka hålla priserna på en normal nivå, inte trissa dem bara för att djuren är så sällsynta.KungTulle skrev:Den gamla lantrashästen runt om i landet var i d-ponnystorlekens övre ände för det mesta samt i typ som de lättaste av bruksnordisarna och de tyngre av travnordisarna.
Nu pratar jag tiden fram till när man inför en stambok för nordsvensken. Stamboken införs bla för att man vill rädda nordsvensken, men också för att ur dessa hästar ta fram en arbetshäst som kunde kunkurrera med importerna av tyngre hästar. Redan då gjordes naturligtvis ett urval där mindre och lättare lantrashästar av nordsvensk typ hade svårare att bli stamboksförda än de större och tyngre.
Vår ras varierar i storlek men måste det vara något vi vill fortsätta med? Räcker inte den variationen som finns från 150 cm till 162 cm på hingstar? Jag funderar alltid på vilka andra raser vi konkurrerar med. Nedåt i storlek: fjording, welsh cob? Uppåt i storlek: ardenner, shire, clydesdale? För att höja värdet på vår ras får vi hitta något som är unikt på nordsvensken. Eller ska vi konkurrera med alla raser?KungTulle skrev:Jag har inga problem med att nordsvensken varierar mycket i typ och storlek, en sann lantras ska ha variation, det är det som kännetecknar en lantras.
Att nordsvenken skulle ha korsat in tyngre raser för att öka tyngden får man alltid höra. Varför skulle inte det gå att få fram en tyngre nordsvensk bara genom urval inom rasen? Det är ju det som är avel, sträva mot ett mål.Mia_R skrev:Fast helt ärligt så för mig är det inte en nordsvensk de som blivit inkorsade med ardenner. Varken i utseende, typ eller temperament. Nej, nordsvensken för mig är som en grövre kallblodstravare eller en lättare döle, inget annat.