V
Vildvittra
Är detta verkligen rimligt?
Vi tar hö själva och tänkte i år även ge hästarna lite hösilage under de kalla månaderna varför jag pratade med en grannbonde (fd. kobonde) som tar mycket foder. Han hade precis slagit en vall som jag kunde få köpa från så jag gick dit precis innan de skulle plasta och tog prover för att skicka in till analys. Vallen var väldigt fin med mycket gräs, rel. nysådd, första eller andra års vall (ska fråga honom) och det var "vanligt" gräs, timotej och lite klöver i. Den slogs 16/6 vilket ju inte är supertidigt men inte speciellt sent heller (bor i Värmland). Det var molnigt när de slog och dagen efter blev det sol. Det regnade inget i den. Jag tog prover över hela vallen, ganska mycket som jag lade i en påse, sög ur all luft och lade i frysen tills jag kunde skicka det (det var helg precis).
Döm om min förvåning när jag får tillbaka analysresultaten och det smältbara proteinet är följande:
38 g/kg ts och 19 g/kg foder
(MJ 5,8 g/kg foder)
Jag tänkte att det måste ju vara något fel och ringde labbet (Hjortens lab i Östersund) men de sa att inget var konstigt med provtagning etc.
Sådana urusla värden har jag aldrig fått förut, inte ens på en av våra gamla ängar som inte varit omsådd på över tio år. Det sämsta jag fått där är 29 g/kg foder och då slog vi jättesent för det bara regnade den sommaren.
Är det verkligen rimligt med så lågt protein?
Jag vill ju verkligen inte köpa dessa balar om det är så att analysen verkligen stämmer, samtidigt har jag ingen lust att slänga ut 500 spänn till på att kolla det igen.
Vad har ni för teorier om detta?
Vildvittra
Vi tar hö själva och tänkte i år även ge hästarna lite hösilage under de kalla månaderna varför jag pratade med en grannbonde (fd. kobonde) som tar mycket foder. Han hade precis slagit en vall som jag kunde få köpa från så jag gick dit precis innan de skulle plasta och tog prover för att skicka in till analys. Vallen var väldigt fin med mycket gräs, rel. nysådd, första eller andra års vall (ska fråga honom) och det var "vanligt" gräs, timotej och lite klöver i. Den slogs 16/6 vilket ju inte är supertidigt men inte speciellt sent heller (bor i Värmland). Det var molnigt när de slog och dagen efter blev det sol. Det regnade inget i den. Jag tog prover över hela vallen, ganska mycket som jag lade i en påse, sög ur all luft och lade i frysen tills jag kunde skicka det (det var helg precis).
Döm om min förvåning när jag får tillbaka analysresultaten och det smältbara proteinet är följande:
38 g/kg ts och 19 g/kg foder
(MJ 5,8 g/kg foder)
Jag tänkte att det måste ju vara något fel och ringde labbet (Hjortens lab i Östersund) men de sa att inget var konstigt med provtagning etc.
Sådana urusla värden har jag aldrig fått förut, inte ens på en av våra gamla ängar som inte varit omsådd på över tio år. Det sämsta jag fått där är 29 g/kg foder och då slog vi jättesent för det bara regnade den sommaren.
Är det verkligen rimligt med så lågt protein?
Jag vill ju verkligen inte köpa dessa balar om det är så att analysen verkligen stämmer, samtidigt har jag ingen lust att slänga ut 500 spänn till på att kolla det igen.
Vad har ni för teorier om detta?
Vildvittra