Sv: Nybörjare på hö/silage, hjälp
Det är dags att för slåtter när gräset har gått i ax, man kan inte stirra sig blind på ett exakt datum utan man får helt enkelt gå ut på åkern och titta hur långt gräset har kommit i utvecklingen.
Slår gör man på förmiddagen så snart som daggen har gått ur gräset, det är första timmarna som man har mest vattenavgång från gräset medan klyvöppningarna fortfarande är öppna - slår man då på em så drar man på sig en extra torkdag på åkern helt i onödan. Visserligen är sockerhalten ibland högre på em men denna fördel försvinner då det tar längre tid innan cellandningen upphör, cellerna förbrukar det extra sockret och man får ökad liggtid utan att för den skull få ett bättre foder.
I frågan om hö eller silage så är det dina specifika omständigheter som avgör, ensilage kräver maskinell hantering. Ska du få ut något av att hålla på med rundbal så krävs hela kedjan med balrivare m.m. om du ska fodra inomhus för annars blir det tungjobbat.
Småbalsensilage skulle jag inte rekommendera, då får man ofta balar som är för tunga för att hantera för hand men för små för att man ska hålla på med traktor. Antingen gör man balar som väger 10-15 kg eller så gör man balar som väger 500 kg. En bal som väger 35 -70 kg hamnar mitt emellan handkraft och traktor - vilket blir onödigt tungarbetat.
Det faktum att det går åt lika mycket tid och pengar att plasta en småbal på 35 kg som att plasta en bal på 350 kg gör ju också att det är dåligt ur en ekonomisk synvinkel....
Tar man eget foder så krävs en del investeringar, löshö är många gånger det som är billigast att komma igång med.
För det behöver man
slåttermaskin som kostar ca 10 000 - 100 000 beroende på vad du köper för något, vi gav ca 20 000 för våran slåtterkross på 2,4 meter i arbetsbredd. Gammla sortens slåtterbalk med trekantiga blad avråder jag ifrån att köpa om du inte har en väldigt klen traktor, har du en ordentlig traktor så rekommenderar jag slåtterkross eller trumslåtteraggregat.
Med slåtterkross vinner du som regel en dags liggtid på åkern, med slåtterkross med bredspridning så kan man lyckas med att slå och bala ensilage på samma dag... men även om man gör hö så är det skillnad på om höt ligger ute 2 dagar eller 3 innan man tar in det.
Sen behöver du en
hövändare, dessa kan man få tag i begagnat för ca 2000-15 000. Rotorvändare ger bättre arbetsbredd och kan ge något högre körhastighet medans en gaffelsidräffsa är långsammare men är skonsammare mot grödan. Solräfsa är skrot, det är inget som du ska lägga ner vara sig tid eller pengar på.
Sen behöver du en
strängläggare, i väldigt många fall så är hövändaren en sk kombimodell som går att både vända och stränga med så då slipper du ju kostanden för denna maskin - dock så är det så att de flesta kombimaskiner fungerar bra att antingen stränga med eller att vända med, det är sällan som dom är lika bra på bägge delarna.
För löshö behöver du en
självlastarvagn, dessa kostar begagnat från ca 5 000 upp till 20, 30 000.
När du ska ha upp höt på skullen så avråder jag ifrån att använda sk "hökanon", dessa har en förmåga att slå sönder höt så att det mest bara blir pulver. Använd hissnät istället.
Använd
hötork, att torka höt helt klart ute på åkern ger mycket spill och sämre näringsvärde på höt och det är osäkert med att man verkligen får höt tillräckligt torrt. Försök att ta in höt vid ca 70% ts, är det torrare än så blir det sprött och man får ökat spill och sämre näringsvärde (mycket blad och fröställningar m.m. ramlar av och det är där merparten av näringen finns).
Vi kör torrhö men balar ute på åkern vid ca 70% ts.
Då har vi investerat i en en balpress med balkastare (40 000 kr) som pressar höt och sedan kastar upp det i en vagn (ca 5000 kr) som man drar efter balpressen, sen åker rman och tömmer vagnen bara.
Balarna åker sedan på transportband upp till hötorken där balarna staplas, när man torkar balar så är det noga med att man förskjuter skarvarna hela tiden så att torkluften verkligen går genom balarna istället för i springorna mellan balarna.
Vi kan ta in 20 ton på 2 pers utan större bekymmer, så för oss är detta ett bra system och de färdiga balarna (10-15 kg) är bara att ta med sig i näven när man ska fodra.
Idag kan man få tag i såväl begagnade rundbalspressar som plastare för överkommliga pengar (20 - 50 000 per maskin), man måste ju inte ha senaste modellen på inline-press som både pressar och plastar.
Jämfört med att man behöver bygga hötork m.m. så kommer man ofta upp i 50 000 - 100 000 i investeringar även om man tar hö, däremot så kan en rundbalspress ofta kräva en större traktor (
minst 100 hk, bör ligga på bortåt 150 hk) vilket kan dra upp priset avsevärt om man har någon liten BM på kanske bara 40-50 hk
Så se med andra ord till att ni skaffar en 4-hjulsdriven traktor med lastare som ligger på i vart fall runt 100 hk, gärna något högre antal "hästar" än så, och som har lastare, annars hamnar man lätt i fällan med för liten traktor vilket kan bli en dyr och jobbig erfarenhet.
Tar man ensilage så är det bra om man har en strängläggare så att man kan antingen lufta sina strängar alternativt stränga om man har bredspriden grönmassa, man kan ju även lägga ihop 2 strängar till en tjockare sträng om man har lejt in en "monsterpress" så att man verkligen utnyttjar den inhyrda maskinens kapacitet fullt ut.
En helt orörd sträng torkar ju endast på toppen, längre in i strängen är "gräset" blötare vilket kan ge problem med "blöta fickor" i balarna - vilket kan leda till oönskad bakterietillväxt vid lagringen. Därför är det bra om man kan lufta strängarna så att man får en mera homogen ts-halt i hela strängen.
Det finns ju då särskilda strängluftningsmaskiner, vilka kostar 50 000 - 100 000
.... men genom att helt enkelt flytta strängen med en strängläggare så vänds strängen runt samtidigt som den flyttas till torr mark så då får man en liknande effekt som med en strängluftare.
Puh, det vart ett väldigt långt inlägg... men återkom gärna om du har några frågor.