Sv: Nh.
Vill bara varna lite också. Allt är inte guld som glimmar. Det finns väldigt många som säger sig arbeta med NH / enligt NH principer, både sk tränare och sådana som jobbar direkt med sk problemhästar - men kvalitén på det de gör skiftar ganska mycket. Det finns massor av kurser att gå, men dels skiftar kvalitén även på dessa, dels blir man inte expert på NH på en kurs.
Så mitt tips är att läsa in dig på NH forumet och se lite hur diskussionerna går där, dels att läsa olika hästhanteringsböcker för att få en bredare bild av olika sätt att arbeta med hästar. Genom att läsa olika författare får du ta del av olika syn på hästars sätt att tänka, fungera och vara. Det finns ingen absolut sanning där - hästar är individer och dessutom av en annan art än vi. Alla läror är faktiskt våra tolkningar av vad som händer, och tolkningar kan vara felaktiga. Vilken del av filosofin man tar till sig beror nog till stor del på hur man är som person.
En annan viktig femma är att det finns mycket "gammal kunskap" som har stora likheter med NH. Folk med lång, djup erfarenhet av hästar, som har arbetat nära dem, iakttagit dem under någorlunda naturliga förhållanden (i flock, på stora ytor) osv besitter lika mycket kunskap som flera av dem som skriver böcker och håller kurser. Vissa har en mer eller mindre medfödd känsla för hästar tycks det, och förstår och kommunicerar fint med dem helt utan NH "lekar" / övningar, repgrimmor eller andra påfund. Men det är aldrig fel att bredda sig med fler perspektiv, man kan lära sig lite av de flesta.
Problemet som jag upplevde det när jag kom i kontakt med NH, är att när man börjar ta till sig ny kunskap, måste man också ifrågasätta det man redan kan. Det är lätt att bli väldigt osäker på vilket ben man ska stå på och glömma att lyssna på sin egen känsla, sin egen häst - och inte bara den lärare / guru som har talan för tillfället...
Av det jag läst rekommenderar jag främst två författare (ingen av dem uttalade NH människor, men bra på att nyansera bilden av hästen):
- Mark Rashids böcker (minns inte vad de heter), om man orkar läsa på engelska. Fina berättelser om hur en ömsesidig kontakt, byggd på förståelse framför ordergivning, kan göra underverk.
- Klaus Ferdinand Hempfling. Har skrivit bl a "Dansa med hästar" med fina bilder och inspiration, men kanske de handfasta tipsen är lite för få.