neindorffilm

O

OlleAtlas

Är det någon på listan som sett filmen om Egon v Neidorff? Jag har det och den är på många sätt fascinerande. Men en grej undrar jag lite över, jag tycker att alla ryttare sitter still och flott, men att de guppar så otroligt med huvudet. Tänker jag fel? Är det något jag missar? Ska försöka klämma boken om honom också. Jag har den, och kan tyska något sånär, men tycker att det är svårt att läsa koncentrerat på språket.

OA
 
Sv: neindorffilm

Jag har inte sett den, men jag är jättenyfiken på var man kan få tag i den? :)
 
Sv: neindorffilm

Jag har sett den, men det var ett litet tag sedan.

Det jag reagerade mest på var att han sa alla de rätta sakerna, men ryttarna lyssnade inte ett smack på honom.

"Hand always giving" Ts...inte fasiken var det något giving med deras händer.

Som sagt jag gillade honom och hans utlärning. Jag antar att det dock kan ha varit svårt för honom den sista biten. Det såg ut som att han hade problem med synen, men det kan vara jag som inbillar mig.

Och den courbetten de visade upp...inte konstigt att hon tog sig för ryggen efter den. Den hade knäckt ryggen på mig. Det var inget "bärigt" över den överhuvudtaget. Enbart skjutkraft.

Jag tyckte att det var en trevlig film att se på oc h jag fick ut en massa av det han sa, men kanske inte så mycket av det jag såg.
 
Sv: neindorffilm

Nu kan jag svara på frågorna om de guppande huvudena :)

Så här är det; I Sally Swifts och andras böcker kan du läsa om vikten av en neutralposition i bäckenet, detta för att skapa balans i resten av ryggraden.
Att sittbenen pekar neutralt nedåt har också en annan funktion. Hästen lyfter oss framåt uppåt i varje steg. En begåvad tös tänkte det som en kudde som lyfte en skinka i taget framåt uppåt i varje steg hästen tog med bakbenen :d
Om sittbenen pekar nedåt så kan hästens rörelser öppna baksidorna av ländens leder i varje steg. Ryttaren fjädrar med i hästens steg med sin rygg, men ovanför "BH bandet" är hon stilla :cool:
Hästens rörelser absorberas av ryttarens kropp och hon ser ut att sitta helt stilla och sadelfast. Hon lämnar inte sadeln med rumpan en mm.
Detta brukar kallas följsamhet, och handlar alltså om att hitta till rätt balans i bäckenet så att fjädringen fungerar.

Detta har inte ryttarinnorna gjort på filmen, särskilt en av dem har stora problem med detta.

Det största problemet är nog sadeln. Jag har aldrig sett en sadel placeras så långt fram!!!
Eftersom de har lagt den uppe på manken så tippar hela sadeln bakåt. Ryttarna rutschar ned och bak mot bakvalvet.
Varför då jo; de berömda sittbenen, de utgör bäckenet nedersta punkt, och de befinner sig mycket längre fram i bäckenet än man tror, ganska så parallellt med lårbenen faktisk. Inte någonstans i rumpan, det man känner där är en muskelkudde bestående av höftledens ”utåtrotatorer”. :crazy:
Sittbenens position är så gott som mellan våra ben, och eftersom det är bäckenets lägsta punkt sa hamnar de i sadelns lägsta punkt.
Det är därför viktigt att en sadels lägsta punkt inte hamnar för långt bak. Då placeras ryttarens vikt för långt bak och en tjejrumpa får inte plats utan den skuffas fram i svank av bakvalvet.

Som du ser så händer det här inte killen på filmen. Killar har mycket mindre bäcken både i bredd och längd framifrån och bak.
Jag tror inte en karl har upplevt det här att bli placerad så fel av sadeln. Jag har inte hört någon kunna hjälpa en kvinnlig elev att komma till bättre balans angående det här fenomenet. (Trots att jag lirkat med både Kottas och Balkenhool ;), men de verkade inte ha en susning, och förmodligen inte herr von Neindorff heller eftersom han inte säger någonting, eller rättar till det)

Den här felaktiga balansen i bäckenet medför två saker. Ryttarinnornas ryggrad hittar inte en naturlig balans, därav det alltför kraftiga taget i tygeln, de kan inte ge efter, då de måste ha tygeln för att hålla balansen med :devil:

Det andra problemet som det medför; och det som du undrar över är att när bäckenet tippar framåt och ryttaren hamnar i svank så kommer sittbenen att peka bakåt på ryttaren.
Kraften som skall lyfta dig framåt uppåt kommer så pass mycket underifrån att fjädringen nedanför midjan inte fungerar utan hela ryttaren kastas upp i luften av hästens kraft.
Många vanliga dressyrryttare brukar kompensera genom att luta sig kraftigt bakåt och hålla i sig i tygeln :angel: Men det verkar de här ryttarinnorna inte tillåtas göra de får skumpa istället. Som du ser sälämnar rumporna sadeln ofta åtskilal centimetrar...

Eftersom ryggradskurvatur är överdriven när rytatren svankar så kommer kraften av hästens rörelser pressa in ryttarinnan i en värre svank, - eftersom denna kraften inte absorberas så fortsätter den vidare som en whiplash ut i bröstryggen, som rundas ännu mer, - varefter kraften går framåt igen för att likt en pisksnärt guppa till huvudet. – I varje steg…. :angel:

När det här händer på en karl att han går från - neutralläge - in i svank – tillbaka igen, så blir rörelseutslaget alls inte lika stort i hans kropp i och med hans rakare ryggrad.
I och med det kortare bäckenet och förmodligen en annan konstruktion så pressas han heller inte in i en lika kraftig svank. Han kan sitta klistrad i sadeln ändå…
Däremot skulle det vara spännande att ändra om bäckenets vinkel på en sådan karl och se vad som hände med hästens rörelser.
Men jag har inte hittat någon som jag vågat fråga om det än…. :o

Angående filmen så ser du säkert också skillnad både på hur mycket mindre killens huvud guppar och även sskillnad på vilken hästtyp som tjejjerna rider på. Och gångarten också givetvis.
Det är lättare i galopp och på en häst som har en mer välvd länd uppåt av naturen :D
Lippizaner och Nordisar brukar ofta ha vad man kallar en låg rygg (den kallas bara sänkt om den är låg enbart i bröstryggen). Jag tror att hästar med låg rygg är överrörliga i ryggen eftersom de vad de verkar kan böja ryggen lika mycket åt andra hållet…
De är därför väldigt skumpiga/rörliga att sitta på (här får du tro på mitt ord :D ) Och måste verkligen beredas plats att både komma upp med ryggen och in med bakdelen av ryttarens sits.
När ryttaren hamnar så långt bak i sadeln som dessa gör så hindrar deras sits både genom svanken och genom att vikten placeras så långt bak att komma upp med ryggen och då blir det ännu värre eftersom hästen då spänner/ sänker ryggen.

Känns svaret till blåtenhet?
 
Sv: neindorffilm

Chezus, måste printa och läsa i morgon. Och provsitta på stolen, tror jag. Sen vill jag ju gärna langa in filmen i dvd-spelaren och kolla igen. Men se...det går inte :D .

Nu är jag för trött för att ta till mig allt du skriver, men jag tror att jag förstår det där med sittbenen osv. Och sadeln.

OlleAtlas
 
Sv: neindorffilm

crixi skrev:
Jag har inte sett den, men jag är jättenyfiken på var man kan få tag i den? :)

Jag sökte på nätet och köpte den via en tysk Internetbutik.

OA
 
Sv: neindorffilm

:bow: Tack för det här svaret! Oftast orkar jag inte läsa så långa inlägg, men detta var jag lite extra nyfiken på för jag har ofta undrat varför det guppas med huvudena lite här och där i dressyrsammanhang. Nu fick jag dessutom en viktig nyckel till att förstå min aversion mot vanliga dressyrsadlar... försöker man sitta någotsånär korrekt (gäller iofs inte alla, men ändå) får man i regel ganska ont på ett speciellt ställe :eek: .

Det är ju ganska konstigt att så många kvinnor som rider, ändå inte lyckats påverka sadeltillverkarna ang. detta, och att fenomenet inte är mera allmänt känt!!
 
Sv: neindorffilm

Hörru, försvinn inte på semester än. ;)

Du skriver bara om problemen osm vi kvinnor har, frågan är hur man löser dem. Om det finns annat att göra än att köpa en sadel anpassad för kvinnor.
 
Sv: neindorffilm

Nu har jag funderat :)
Jag tror att en stor anledning till att kvinnor också har mycket svårare att sitta still på hästryggen är att de har en mycket lägre grundstyrka i bålen än män, det är också svårare för kvinnor att träna upp den, vi har ju inte lika mycket testosteron att använda. :)
Som fritidsryttare med enbart en häst som rids en timme varje dag så tränar jag bålens muskler i princip dygnets alla vakna timmar. När jag sitter vid datorn ser jag till att inte tappa grundtonus och sjunka ihop, i bilen så övar jag på att isolera höger resp vänster sida i svängarna och även accelerationer och inbromsningar pareras. Jag lutar mig inte tungt mot ryggstödet i bilen utan försöker hela tiden hålla mig lite från det.
Några gånger i veckan så kör jag även övningar framför nyheterna på min Balimo-stol (E. Meyners uppfinning) Och detta engagemang har verkligen hjälpt i ridningen, jag orkar sitta still/vara följsam/påverka hästen ett helt ridpass. Vid ett riduppehåll på tre månader då jag inte tränade heller gjorde att jag helt plötsligt red uruselt när jag väl satt upp igen. Traven var helt omöjlig att sitta i och inverkan blev ju därefter.
 
Sv: neindorffilm

Självklart är det en bidragande orsak, män har ca 30-40 % högre muskeltonus. De tillåter sig helt enkelt inte att bli omkringkastade.

En ryttare som styr över hästens balans och tyngdpunkt blir inte kastad och går inte av i vare sig midja, bröstryggrad eller nacke.

Hur man kommer dit? Ja, det är år av träning... (var är Svett-smileyn?).
 
Sv: neindorffilm

Man ska komma ihåg att Herr Neindorff blev en mycket gammal man och att det de sista åren inte fungerade riktigt som det skulle på hans anläggning.

Min instruktör har berättat att personalen "för att skona honom" länge förteg att en av hans äldsta hästar började bli riktigt gammal och inte längre kunde resa sig upp själv om den lagt sig i boxen. Personalen baxade alltså upp den varje morgon för att Egon inte skulle märka något.

En dag kom den gamle herrn på saken och blev rasande och såg till att hästen avlivades.

En hel del saker har alltså inte skötts helt proffesionellt eftersom Egon inte orkade vara i stallet och övervaka så mycket, och att dessutom personalen var rädd att gubben skulle få en infarkt eller liknande om han blev upprord.

Så det faktumet att Herr Neindorff säger saker som är vettiga på videon medans det kanske inte SER så bra ut presterat av ryttarna kan ha sin förklaring.

/KT
 
Sv: neindorffilm

Zora skrev:
Hörru, försvinn inte på semester än. ;)
Du skriver bara om problemen osm vi kvinnor har, frågan är hur man löser dem. Om det finns annat att göra än att köpa en sadel anpassad för kvinnor.

Är nu tillbaka från semester, och börjar komma ifatt...( ja vart är svettsmileyn)

Tyvärr räcker det inte med att köpa en sadel anpassad till kvinnor.
Ridning handlar om balans, och rent muskulärt handlar balans om samma styrka mellan leders antagonister= leders fram- och baksida. :idea:

Eftersom vi människor oftare lutar oss frammåt och reser oss upp igen, så tränar vi oftare bålens baksida, än dess framsida. Eftersom baksidan blir starkare så böjs ryggraden bakåt i viloläge = svank.
Vi kvinnor har ju en större kurvatur och förmodligare rörligare ryggrad så svanken kan bli stoooor
En hel del muskelr på låret bidrar också till detta. :eek:

Om du skall ha en självständig sits till häst så måste du ha din ryggrad i ett optimalläge = Neutrallläge.
Kotorna ovanför bäckenet måste staplas ovanpå varandra på ett fysiologiskt balanserat sätt, så att du sitter i balans och inte måste använda onödig muskelkraft för att inte ramla av. Muskelkraft som ofelbart hindrar hästen. :mad:

Svankar du, så har bäckenet tippat fel och själva grundfundamentet lutar :eek: Och det kommer inte att gå att stapla resten av ryggraden på ett korrekt sätt. :angel:

Du har alltså tre krafter som "placerar dig i svank" Dina starkare ryggmuskler,och ett feltippat bäcken, och kortare lårmuskler :p

Hur du hittar grundbalansen i bäckenet kan du hitta i Swift, Wanless, Lundell *fniss*( se längre ned ) osv därefter staplar du resten av kotorna ovanpå varandra.

Okey sitta still är ju en sak :d - men i rörelse :o
Du måste hela tiden aktivt dra kisseriet upp mot hakan för att bibehålla denna balans och det är jobbigt *svettsmiley*
Du måste ha samma spänning fram och bak och eftersom du är starkare bak så måste du jobba hårt fram, och samtidgt slappna av i benen så att du inte låser höftleden :angel:

Om du skall klara det här så måste du ha en sadel som ger stöd för ditt skrev, ingen orkar hålla halva sitt bäcken i luften :cool:

Du måste få lite stöd bakifrån så att sadeln rullar över dig i en trepunktssits så du inte sitter på rumpan. Du måste också om du är tjej ha en tillräckligt bred midja på sadeln så att du får stöd för hela ditt skrev och inte bara det som finns på mitten....

Men sadeln måste också ge plats för dina rumpmuskler så att den inte tippar dig för mycket framåt.

Alla ser vi olika ut. Skall vi bli riktigt bra på att rida måste vi ha en sadel som både passar hästen och oss.

Ett bra tips är att köpa en enklare rumpvärmare och klippa och klistra.

Man behöver också hjälp av en kunnig instruktör att hitta hur bäckenet och hela ryggradens neutralbalans känns.

Prova att stå framför spegeln i helfigur - se dig från sidan. Fyll ut svanken lite i taget och försökt hitat den balsn där du inte behöbver hindra överarmen att åka framåt eller bakåt
- hittar du den punkten, och lyckas få in den känslan är hälften vunnet :banana:
 
Sv: neindorffilm

Susan skrev:
Eftersom vi människor oftare lutar oss frammåt och reser oss upp igen, så tränar vi oftare bålens baksida, än dess framsida. Eftersom baksidan blir starkare så böjs ryggraden bakåt i viloläge = svank.
Vi kvinnor har ju en större kurvatur och förmodligare rörligare ryggrad så svanken kan bli stoooor
En hel del muskelr på låret bidrar också till detta. :eek:


Skulle nog inte kalla det "en hel del" då det stort bara är iliopsoas (höftböjaren) som gör det. Den är dock en viktig muskel som skapar mycket problem.

m. Iliopsoas går från insidan långt upp på lårbenet och bak till bäckenkam och ländrygg (egentligen två olika muskler). Det är delen som går till ländryggen som är mest intressant i detta hänseende.

Vi kvinnor står gärna med våra knän överböjda när vi står stilla. Detta ger längre upp att vårt bäcken tippar framåt och länden faller i svank. Bara där har vi mycket av "hemligheten". Om man ändrar sitt rörelsemönster även på marken till att gå och stå med knäna i noll-läge, och undvika att överböja dom, så får vi mycket gratis i ridningen. Vi vänjer oss till med en ny vana (mindre svank) och det blir även mer hälsosamt för kroppen.
Prova själva! Stå rakt upp och ner med benen i höftbredd. Lägg en hand över ländrygg/korsrygg och en hand över "lillmagen" (tummen i naveln och handen nedanför). Prova att översträcka knäna och se vad som händer i bäckenet. Var tar dina händer vägen? Kan du tippa bäckent åt andra hållet med dina magmuskler fastän knäna är översträckta? Prova att ha knäna i nolläge och tippa återigen bäckenet bakåt (bakre handen åker bak-ner, främre åker upp-bak). Var det någon skillnad mot när du hade knäna översträckta? Eller var det lika lätt/svårt? Vilken del av magen engagerar du när du får händerna att röra sig i dessa riktningar?

De flesta människor är även väldigt korta i sina iliopsoas (vilket inte underlättas av sit-ups gjorda på fel sätt) och det bidrar också till att vi svankar. När vi till häst försöker få en lodrät sits och drar bak våra ben (tex genom jättelika knästöd) drar iliopsoas fram länden i svank. Vi måste alltså få en längre iliopsoas innan vi ens kan sitta i en lodrät sits (oberoende av sadel).

Hur gör vi då det?
Kroppsmevetande, vi måste ändra vårt rörelsemönster så att vi rör oss på ett sådant sätt att vår iliopsoas stretchas under hela dagen.
Vi kan även stretcha den vid vissa tillfällen, men om man i övrigt behåller sitt mindre bra rörelsemönster ger inte det särskilt stor effekt.
 
Sv: neindorffilm

Jag känner väl till både psoas och Illiacus. Du borde ju säkert känna till en muskelgrupp som heter Adduktorerna.
Särskilt de längre

Du kan ju gissa vad som händer om man är hovslagare och står och håller fast en sprattlande häst mellan knäna:angel:
Eftersom Psoas utåtroterar femur, så är det kanske mer troligt att hovsl. och ryttare använder andra muskler.
De som analyserat ridningenen rekomenderar ju faktiskt att stretcha adduktorerna.

Den enda anledningen till at jag har lärt mig det jag har lärt mig, är att alltför många sjukgymnaster har sin kunskap utifrån den schematiska bilden i boken, och inte ifrån erfarenhet av egen träning och utifrån den egna kroppen.

Jag stretchade min psoas i 7 år. Sedan köpte jag boken Autostretching (ett felsökningsschema för kroppen) och började tänka själv. Vad jag tycker om dina kollegor passar sig inte i skrift. Men du elelr om det var evis berättade att utbildningen förändrats mycket.

Om man analyserar lite då så inser man att man ganska lätt kan kolla om det är Illopsoas eller Adduktorerna eller rent av Rectus femoris som hindrar öppnandet i höftleden.
Observera jag säger inte att människor inte har för kort psoas för de har de, men jag vidhåller att det är fler musker som kan ställa till problem.


Jag har fått ett bra intryck av dig, och du har fått en del rosor tidigare, men nu säger jag att om du vill bli en bra sjukgymnast akta dig för att försöka få alla klosssar att komma ned i det fyrkantiga hålet. De runda har ett eget hål, och de trekantiga sitt osv. Jag tar mig friheten att säga det då jag faktiskt gett dig mycket kredit för andra saker förrut.


Med knän överböjda - menar du då att vi är sabelbenta dvs översträckta i knäleden, överböjer blir för mig konstigt kan vi stå då?
 
Senast ändrad:
Sv: neindorffilm

Haha, självklart menar jag översträckta ;) var nog lite trött när jag skrev igår :D

Visst är även andra muskler inblandade i att låsa höften (och resten av kroppen). Men adduktorerna inverkar inte direkt på länden. Allt hänger ihop och korta adduktorer påverkar helt klart ryggen. Likaså gör korta utåtrotatorer det genom att låsa korsryggen och göra att stötdämpningen sker längre upp.
Men iliopsoas är nog ändå den som ställer till mest problem. Bara man iaktar folk i gående ser man att den är för det mesta är kort. På vissa är adduktorerna korta och det ger ett lite annat rörelsemönster. På vissa (som mig) är utåtrotatorerna korta och det ger ännu ett annat rörelsemönster. Det vanligaste (om man får generalisera) rörelsemönstret är dock det som blir när iliopsoas är för kort.
 
Sv: neindorffilm

Appropå trött, den värsta virrpannan här är nog jag :o

Om psoas är för kort så borde de gå ut med tårna - som dansare ? eller?
 
Sv: neindorffilm

Jo, jag tror att de som har kort iliopsoas är de som på hästryggen sitter antingen med svank, i stolsits och/eller med tårna ut (allt beroende på var i rörelsekedjan de "sitter fast"). De med korta adduktorer hamnar nog mest i stolsits och om de tvingas (av klossar fram) i rätt ställning med benen låser de höften och därigenom kanske hamnar i svank? Tror de med korta adduktorer hellre låser knät? Men det är bara en känsla jag har..

En låst fotled ger ju en låst höftled eftersom det när vi sitter i sadel (med stigbyglar) är ganska nära en sluten rörelsekedja. Sitter man barbacka är rörelsekedjan öppen och en låst fotled borde inte påverka lika mycket.

Funderade på den här "cowboy"-stilen, frågan är vilka muskler som är korta/långa där? Mäns sätt att avlasta kort iliopsoas? Kvinnor går istället mer med ankstjärt ;) Ofta tillsammans med låsta utåtrotatorer så att bäckenet inte har mycket rörelse. Blir låst både framifrån (iliopsoas) och bakifrån (rotatorer).
 
Sv: neindorffilm

Att knäna åker ut behöver inte bero på muskler.
Deta med korta muskler är ju till viss del en nybörjargrej, sitter du korrekt så ger sig ju musklerna.
Har du ridit ett tag så beror det ju mer på vilket stöd du får om hur du kan sitta.

Är du kvinna och sitter i en sadel med för smal midja så får du inget stöd för lårets bakre insida och följaktligen rullar låret utåt och knäna och tårna med.

Jag har också hört "det där med stöden" och är muskeln kort eller sadeln fel, eller du inte sitter i trepunktsists utan på rumpan så blir stöden i vägen, men -

Har du en bra sadel som rullar upp dig på sittbenen och skrevet så att du även får kontakt med trochantern på insidian av låret, då är stödet inget problem, då får du istället hjälp av det, när du skapar impulsion för det hjälper dig att öppna höftleden och släppa upp ryggen på hästen och få den att swinga.

En sadel är ett verktyg, den måste passa, sedan gälelr det att komma på hur den kan användas för att vara till hjälp.

Får du kontakt med den inre trochantern så underlättar det mycket i ridningen allt sidförande blir tex lättare.

Jag undrade mest om gå utåt med tårna på på plan mark

SUS
 

Liknande trådar

Ridning Det här blir ett långt inlägg men skulle vara jättetacksam om nån pallade läsa och ville hjälpa mig att fundera på vad som kan göras...
2
Svar
21
· Visningar
4 261
  • Låst
Hästmänniskan Hej Buke, ny medlem här så ha överseende med eventuella missar! ;) Under början av året var jag, min dotter (16 år) och hennes...
17 18 19
Svar
373
· Visningar
90 510
Senast: ameo
·
Ekonomi & Juridik Tänkte slänga in detta inlägget som en ny tråd och uppdatera om hur mitt hästköp har gått men får skriva om detta inlägget vilket gör...
3 4 5
Svar
94
· Visningar
25 890
Senast: Raja
·
Hästvård Jag måste få skriva av mig lite. Min häst, ett fullblodssto har varit halt sen i mitten på september och vi hittar inte felet på...
Svar
19
· Visningar
3 966
Senast: Starstedt
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Dressyrsnack 17
  • Reklamera häst
  • Muskelbristning

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp