milly
Trådstartare
Vi har ett hösilage i stallet som stallägaren tagit i mitten på juli. Är det SENT skördat då?
Försöker gissa mig till ett ungefärligt värde på silaget...
Hon har hö i småbalar vilket jag trodde vi skulle använda i vinter och JAG skickade det på analys och betalade (de andra var inte intresserade). MEN sedan sade hon att vi ska börja fodra med detta hösilage istället... SUCK. Jag har inte råd att göra en analys på det också!
Enligt stallägaren kan det inte vara särskilt höga värden i silaget. Det är rätt sent taget, sade hon, i mitten på juli, och även om det innehåller LITE klöver så hade de blommat ut redan (eller nåt sånt sa hon). Det är taget i hennes egna beteshagar (hon anställde folk som gjorde jobbet).
Jag har en bok hemma där Christina Blanck har skrivit om foderdelen och där står snittvärden för ensilage, vanligt hö och ängsgräs. (sent eller tidigt skördat osv)
Av de snittvärdena att döma (plus vetskapen om var och när det är taget) borde inte vårat silage innehålla mer än max 20-25protein/kg och max 5-6MJ/kg. Torrsubstans ligger nog runt 65%.
Vad tror ni?? Kan man räkna sig till det ungefärliga värdet?
Jag MÅSTE i princip... Suck.
Försöker gissa mig till ett ungefärligt värde på silaget...
Hon har hö i småbalar vilket jag trodde vi skulle använda i vinter och JAG skickade det på analys och betalade (de andra var inte intresserade). MEN sedan sade hon att vi ska börja fodra med detta hösilage istället... SUCK. Jag har inte råd att göra en analys på det också!
Enligt stallägaren kan det inte vara särskilt höga värden i silaget. Det är rätt sent taget, sade hon, i mitten på juli, och även om det innehåller LITE klöver så hade de blommat ut redan (eller nåt sånt sa hon). Det är taget i hennes egna beteshagar (hon anställde folk som gjorde jobbet).
Jag har en bok hemma där Christina Blanck har skrivit om foderdelen och där står snittvärden för ensilage, vanligt hö och ängsgräs. (sent eller tidigt skördat osv)
Av de snittvärdena att döma (plus vetskapen om var och när det är taget) borde inte vårat silage innehålla mer än max 20-25protein/kg och max 5-6MJ/kg. Torrsubstans ligger nog runt 65%.
Vad tror ni?? Kan man räkna sig till det ungefärliga värdet?
Jag MÅSTE i princip... Suck.