Jag menar väl egentligen under vilka förutsättningar man har möjlighet att utföra sitt arbete på ett bra sätt inom vissa typer av verksamheter. Ska jag vara supergenerell tror jag de möjligheterna är bättre ju högre grad av specialisering mottagningen/avdelningen man jobbar på har, men jag tror faktiskt inte jag känner enda en BUP- eller vuxenpsykanställd (nuvarande eller tidigare) som har känt att de jobbat i en välfungerande verksamhet. Men det gäller framför allt VGR kan jag ju säga, det kan ju se väldigt olika ut.
En sak som är viktig för mig, som också har blivit problematiskt för en del psykologer jag känner, är att jag har chefer/verksamheter som förstår vad jag gör, värdesätter mitt arbete, och låter mig nyttja min kunskap till rätt saker. Men det är nog mer individberoende än arbetsplatsberoende.
Och upplevelsen av lön är ju såklart väldigt individuell, men psykolog betalar sig ju ganska dåligt jämfört med många andra femåriga utbildningar/professions- eller semiprofessionsyrken.
Något jag har väldigt, väldigt svårt för är att inte äga min kalender. Det vill säga, jag vill kunna planera in min patienter, mina möten, och övrigt arbete själva. Att inte äga sin kalender är mer eller mindre standard i patientnära verksamheter. Finns ju såklart de som tycker det är toppen att inte behöva ägna sig åt den administrationen, men jag skulle bli tokig.
Rimlig arbetsbelastning, rimlig uppskattning, rimlig frihet, och rimlig lön klaffar ju inte så jätteofta. Det finns ju anledningar till varför psykologer toppar sjukskrivningsstatistik, om man säger så. Jag har flera gamla kursare som jobbat i fem-sex år och sedan skolat om sig till allt från programmerare till ingenjör till kock. Så är det väl iofs inom de flesta yrken, alla kan inte tycka att det är toppen, och det finns ju såklart de som trivs som fisken i vattnet också.
Sen finns det såklart en massa fördelar och bra grejer också. Men nu frågade du ju om baksidorna