Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Min fetning. Det här är så vanligt! Så otroligt många anser att hästen iallafall går medelhårt arbete för att de rider varje dag och många anser att hästen går hårt arbete när det på sin höjd är lätt arbete hästen utför. Ridskolehästar som går tre lektioner/dag med varierande kunskapsnivå hos ryttarna (tänk märke 1-4) utför lätt arbete och vet man det förstår man varför så många hästar är överviktiga och får problem av det.Okunskap. Målet borde vara att fodra så långt man kan med grovfoder och via analys få reda på om man behöver mer. Och om det behövs mer så ta det billigaste alternativet.
Men även där tror folk att de rider mer än det gör. Jag klockade mig själv på några ridpass både på bana och i skog och på typ 45 min var det generellt 38-40 min skritt, 4-5 min trav och nån minut galopp
Själv tyckte jag att vi gjort ett "rejält pass" (jag var hobbyryttare som tävlade lb-nivå några gånger varje sommar).
Varför är havre så tabu nuförtiden? Bortsett från att det sägs ge heta hästar.Däremot verkar ju mysli vara hett.Vad är det som är så bra med den? Bätte näringsvärde än havre?Kan någon förklara?
Kraftpellets är det jag är van vid också. Fördelen med müsli är väl annars att det är väldigt smakligt? De hästar jag fodrat med müsli har älskat det. Visst gillar de kraften också, men nog verkar müslin vara nåt extra. Har man bara en häst blir det ju inte så stora mängder, så jag kan tänka mig att folk ger müsli istället för kraft helt enkelt för att hästen gillar det.I mitt stall är det snarare ”inne” att gå back to basics och räkna på foderstater och ge mycket grovfoder (de flesta storhästarna äter mellan 13-17kg hösilage + några kg halm per dygn) och komplettera med mineraler, havre, betfor och kraftpellets. Mash är också absolut inne men de flesta ger inga mängder utan det är mest för vattnets skull samt att ge hästarna loppfrön pga leriga hagar.
På vilket vis skulle kraft göra att man inte behöver "greja med mineraler och annat"?Kraftpellets är det jag är van vid också. Fördelen med müsli är väl annars att det är väldigt smakligt? De hästar jag fodrat med müsli har älskat det. Visst gillar de kraften också, men nog verkar müslin vara nåt extra. Har man bara en häst blir det ju inte så stora mängder, så jag kan tänka mig att folk ger müsli istället för kraft helt enkelt för att hästen gillar det.
Och kraft istället för spannmål är ju praktiskt, då slipper man greja med mineraler och annat.
Därför att fodret redan innehåller mineraler, så man behöver inte tillsätta det separat. Med ”annat” menar jag olika tillskott.På vilket vis skulle kraft göra att man inte behöver "greja med mineraler och annat"?
Det är ju ganska sällan som mineralinnehållet i kompletta kraftfoder matchar ens grovfoder, men för den som inte räknar på sin foderstat blir det såklart lättare.Därför att fodret redan innehåller mineraler, så man behöver inte tillsätta det separat. Med ”annat” menar jag olika tillskott.
Att något innehåller mineraler innebär ju inte att det blir rätt mängd och rätt kvoter som hästen får. Ger du hästen ett kraftfoder som inte matchar ditt grovfoder måste du ändå tillsätta det som fattas och balansera upp nivåerna. Kraft, alltså märket kraft, har liksom väldigt många (alla?) andra kraftfodertillverkare enorma mängder järn i sina foder och det behöver absolut balanseras upp med stora mängder koppar för att hästen ska slippa fara illa. Det finns i svenska grovfoder så mycket järn redan att det är helt vansinnigt att ge ännu mer järn genom kraftfoder eller mineralfoder som innehåller järn.Därför att fodret redan innehåller mineraler, så man behöver inte tillsätta det separat. Med ”annat” menar jag olika tillskott.
Nå, det råder väl uppenbart delade meningar om den saken. Som med alla foder finns det de som tycker det är bra, och andra som väljer något annat. Tycker man som du gissar jag att man inte fodrar med sådant kraftfoder?Att något innehåller mineraler innebär ju inte att det blir rätt mängd och rätt kvoter som hästen får. Ger du hästen ett kraftfoder som inte matchar ditt grovfoder måste du ändå tillsätta det som fattas och balansera upp nivåerna. Kraft, alltså märket kraft, har liksom väldigt många (alla?) andra kraftfodertillverkare enorma mängder järn i sina foder och det behöver absolut balanseras upp med stora mängder koppar för att hästen ska slippa fara illa. Det finns i svenska grovfoder så mycket järn redan att det är helt vansinnigt att ge ännu mer järn genom kraftfoder eller mineralfoder som innehåller järn.
Så, att tro att bara för att man ger kraft så behöver man inte tillsätta något är helt fel. Det är ofta så att eftersom man ger kraft måste man tillsätta ännu mer mineraler för att få balans och rätt kvoter.
Jag fodrar med sånt kraftfoder. Men måste ändå tillsätta separata mineraler för att balansera upp det. Det har inte något år räckt med bara kraftfodret i mineralväg.Nå, det råder väl uppenbart delade meningar om den saken. Som med alla foder finns det de som tycker det är bra, och andra som väljer något annat. Tycker man som du gissar jag att man inte fodrar med sådant kraftfoder?
Fakta är ju fakta. Det är ingen åsikt. Att tycka att något är bra när fakta påvisar att det inte är det, vad kallar man det? Faktaresistens kanske?Nå, det råder väl uppenbart delade meningar om den saken. Som med alla foder finns det de som tycker det är bra, och andra som väljer något annat. Tycker man som du gissar jag att man inte fodrar med sådant kraftfoder?
Därför att fodret redan innehåller mineraler, så man behöver inte tillsätta det separat. Med ”annat” menar jag olika tillskott.
Du får väl kontakta Krafft och andra producenter av pelleterat foder och berätta att de är faktaresistenta och att deras foder är helt fel sammansatt och inte borde användas av några djurägare?Fakta är ju fakta. Det är ingen åsikt. Att tycka att något är bra när fakta påvisar att det inte är det, vad kallar man det? Faktaresistens kanske?
Nej. Jag anser att man som djurägare ska se till djurets behov och ge det hen har behov av. Jag ger inte min katt friskies heller.