mjölkens historia?

tanten

Trådstartare
Lyssnade på P1 och insåg att mina historiekunskaper är urusla.

Det handlade om mjölk i ett program om veganmat. (om jag inte fattade fel - kom in i mitten av programmet) Där sas det att vi inte druckit mjölk förr, att det är ett nytt påfund. Mjölk har använts som råvara i matlagning men inte för att dricka.

Känner mig tveksam - inbillar mig att vi druckit färsk mjölk och även druckit fil förr. Förutom förstås att använda en till ost, messmör etc. Mjölk har kort hållbarhet så att det tillagats för att behålla näringen är logiskt. Verkar konstigt att man inte druckit av mjölken när den var färsk?

Någon historienörd som kan bringa ljus i detta? Är mjölk som dryck ett sent 1900-tals påfund?
 
Så länge vi haft tillgång till mjölk , har vi använt det som dryck, till maten och som råvara till processad föda.
Färsk, syrad, jäst eller i form av ost eller smör.
Det må gälla ko, häst, get, fårmjölk
Att man inte druckit och använt färsk mjölk beror ju på att man inte kunde lagra mjölen mer än ngr timmar. Man hade ju inga kylmöjlighetet. Därför syrade man den eller gjorde smör eller ost.. Man kunde/kan ju tom göra alkoholhaltiga drycker av den.
Eftersom vi är däggdjur så har vi ju druckit mjölk så länge vi funnits som art.
Man kan nog lugnt räkna med att om mamman dog vid förlossningen och familjen hade tillgång till häst, ko mjölk så försökte man få den nyfödde att överleva på den kosten
Klarade ungen sig så begrep man nog rätt snart att man kunde använda mjölköverskott från djuren till mänsklig föda...
 
Senast ändrad:
Lyssnade på P1 och insåg att mina historiekunskaper är urusla.

Det handlade om mjölk i ett program om veganmat. (om jag inte fattade fel - kom in i mitten av programmet) Där sas det att vi inte druckit mjölk förr, att det är ett nytt påfund. Mjölk har använts som råvara i matlagning men inte för att dricka.

Känner mig tveksam - inbillar mig att vi druckit färsk mjölk och även druckit fil förr. Förutom förstås att använda en till ost, messmör etc. Mjölk har kort hållbarhet så att det tillagats för att behålla näringen är logiskt. Verkar konstigt att man inte druckit av mjölken när den var färsk?

Någon historienörd som kan bringa ljus i detta? Är mjölk som dryck ett sent 1900-tals påfund?
@landsbygdsbo har rätt, sen ska man även vara medveten om att kor var dyrt och svåra att hålla vid liv över vintern, och att mjölken var eftertraktad så att fattiga många gånger hellre sålde mjölken än drack den själv. Getter och getmjölk var billigare och billigare i drift vilket gjorde att många fattiga istället hade getter.
 
Lyssnade på P1 och insåg att mina historiekunskaper är urusla.

Det handlade om mjölk i ett program om veganmat. (om jag inte fattade fel - kom in i mitten av programmet) Där sas det att vi inte druckit mjölk förr, att det är ett nytt påfund. Mjölk har använts som råvara i matlagning men inte för att dricka.

Känner mig tveksam - inbillar mig att vi druckit färsk mjölk och även druckit fil förr. Förutom förstås att använda en till ost, messmör etc. Mjölk har kort hållbarhet så att det tillagats för att behålla näringen är logiskt. Verkar konstigt att man inte druckit av mjölken när den var färsk?

Någon historienörd som kan bringa ljus i detta? Är mjölk som dryck ett sent 1900-tals påfund?


Är det i Sverige du menar, eller västvärlden generellt? I exempelvis många asiatiska länder har de inte använt mjölk eller mejeriprodukter, särskilt mycket alls vad jag vet. Samma i stora områden av Afrika.

Mjölkbarerna i Sverige kom på 1930-talet, när folk skulle bli starka A-människor som byggde Folkhemmet. Då blev mjölk något som såldes in till allmänheten som en stärkande måltidsdryck för alla åldrar.

Tidigare drack vuxna i princip inte mjölk alls vad jag vet, utan mest svagdricka/öl eller annan alkohol av olika slag (för att det var svårt att hålla vattnet rent). Det vad barn som fick mjölk att dricka, eller så gjordes den till smör/ost.
 
@landsbygdsbo har rätt, sen ska man även vara medveten om att kor var dyrt och svåra att hålla vid liv över vintern, och att mjölken var eftertraktad så att fattiga många gånger hellre sålde mjölken än drack den själv. Getter och getmjölk var billigare och billigare i drift vilket gjorde att många fattiga istället hade getter.
Ja, jag är medveten om alla de aspekterna. Men det lät på den medverkande att man inte betraktat färsk mjölk som livsmedel. Vilket jag ställer mig ytterst tveksam till!

För mig hamnar getmjölken i samma kategori. Dvs mjölk som jag inbillat mig att man drack. Inte bara använde som råvara. Att man betraktade färsk mjölk som något man möjligen gav barn i brist på annat.

Så min fråga är fortfarande. Är mjölk som dryck ett sent påfund?

(Att mjölken fått större spridning när andra än koägaren själv kunde konsumera den, i takt med att vi kunde kyla och transportera - det är ganska självklart).
 
Så länge vi haft tillgång till mjölk , har vi använt det som dryck, till maten och som råvara till processad föda.
Färsk, syrad, jäst eller i form av ost eller smör.
Det må gälla ko, häst, get, fårmjölk
Att man inte druckit och använt färsk mjölk beror ju på att man inte kunde lagra mjölen mer än ngr timmar. Man hade ju inga kylmöjlighetet. Därför syrade man den eller gjorde smör eller ost.. Man kunde/kan ju tom göra alkoholhaltiga drycker av den.
Eftersom vi är däggdjur så har vi ju druckit mjölk så länge vi funnits som art.
Man kan nog lugnt räkna med att om mamman dog vid förlossningen och familjen hade tillgång till häst, ko mjölk så försökte man få den nyfödde att överleva på den kosten
Klarade ungen sig så begrep man nog rätt snart att man kunde använda mjölköverskott från djuren till mänsklig föda...

Moderlösa spädbarn placerades hos en amma.
 
Lyssnade på P1 och insåg att mina historiekunskaper är urusla.

Det handlade om mjölk i ett program om veganmat. (om jag inte fattade fel - kom in i mitten av programmet) Där sas det att vi inte druckit mjölk förr, att det är ett nytt påfund. Mjölk har använts som råvara i matlagning men inte för att dricka.

Känner mig tveksam - inbillar mig att vi druckit färsk mjölk och även druckit fil förr. Förutom förstås att använda en till ost, messmör etc. Mjölk har kort hållbarhet så att det tillagats för att behålla näringen är logiskt. Verkar konstigt att man inte druckit av mjölken när den var färsk?

Någon historienörd som kan bringa ljus i detta? Är mjölk som dryck ett sent 1900-tals påfund?

Mitt minne kan svika mig här men jag har för mig att nordbor lärde sig att (ko/get)mjölk gick utmärkt att dricka redan när nomader öster ifrån började komma till norra Europa för 4000 år sedan (ska se om jag hittar en källa på det). Däremot har det väl inte varit praktiskt möjligt att konsumera mjölk som dryck i större utsträckning särskilt länge och som måltidsdryck är det en produkt av 1900-talet.

Håkan Jönsson, forskare i etnologi har skrivit en avhandling om just mjölk, det finns en del artiklar att läsa också om man är nyfiken.
 
Ja, jag är medveten om alla de aspekterna. Men det lät på den medverkande att man inte betraktat färsk mjölk som livsmedel. Vilket jag ställer mig ytterst tveksam till!

För mig hamnar getmjölken i samma kategori. Dvs mjölk som jag inbillat mig att man drack. Inte bara använde som råvara. Att man betraktade färsk mjölk som något man möjligen gav barn i brist på annat.

Så min fråga är fortfarande. Är mjölk som dryck ett sent påfund?

(Att mjölken fått större spridning när andra än koägaren själv kunde konsumera den, i takt med att vi kunde kyla och transportera - det är ganska självklart).
Jag vet inte om jag missförstår dig, men självklart var färsk mjölk ett livsmedel, men även något som man förädlade. Men att använda det som måltidsdryck kanske man inte gjorde, men det berodde nog snarast på att man kunde få ut mer av mjölken om man förädlade den. Gör man tex smör så får man ut kärnmjölk som är en restprodukt och den kunde användas till att dricka, men även att baka på. Så det skulle kunna vara så att man såg rent mjölkdrickande som en lyxprodukt helt enkelt. Det var billigare med svagdricka. ;)
 
Är det i Sverige du menar, eller västvärlden generellt? I exempelvis många asiatiska länder har de inte använt mjölk eller mejeriprodukter, särskilt mycket alls vad jag vet. Samma i stora områden av Afrika.

Mjölkbarerna i Sverige kom på 1930-talet, när folk skulle bli starka A-människor som byggde Folkhemmet. Då blev mjölk något som såldes in till allmänheten som en stärkande måltidsdryck för alla åldrar.

Tidigare drack vuxna i princip inte mjölk alls vad jag vet, utan mest svagdricka/öl eller annan alkohol av olika slag (för att det var svårt att hålla vattnet rent). Det vad barn som fick mjölk att dricka, eller så gjordes den till smör/ost.
Dromedarer levererade mjölk till nomadiserande stammar söder om sahara och har gjort det sedan urminnes tider...
 
Moderlösa spädbarn placerades hos en amma.
Och var hittar en liten nomadiserande klan en amma? På närmaste Konsum? Självklart att de rika och mäktiga hade slavinnor vars barn kunde avlivas och man kunde ta mödrarna till ammor. Men för vanliga människor fanns inte det alternativet.
 
Jag vet inte om jag missförstår dig, men självklart var färsk mjölk ett livsmedel, men även något som man förädlade. Men att använda det som måltidsdryck kanske man inte gjorde, men det berodde nog snarast på att man kunde få ut mer av mjölken om man förädlade den. Gör man tex smör så får man ut kärnmjölk som är en restprodukt och den kunde användas till att dricka, men även att baka på. Så det skulle kunna vara så att man såg rent mjölkdrickande som en lyxprodukt helt enkelt. Det var billigare med svagdricka. ;)
Då är vi överens i tankarna. :)

Det lät ju på den där "experten" att man verkligen absolut inte drack mjölk. Att man inte såg på den som något man kunde dricka.

Eftersom jag bara hörde spridda delar av inslaget kanske jag fattade fel, men blev så ställd av det jag hörde att jag började fundera min världsbild. :D
Och mitt förstånd.
 
Problemet då var att kunna lagra livsmedel från tider med överflöd till magra tider.
Ost kunde man lagra, likaså smör. Frukt torkades och rotfrukter stukades frostfritt.
Man förädlade spannmål till sprit, frukter till vin, just för lagringsdugligheten.
+ att det var lättare att transportera och sälja.
 
Jag läste för länge sedan en teori att det var just mjölk som gjorde att vikingar och indianer kom i luven på varandra när vikingarna försökte kolonisera Nordamerika. De första kontakterna var mycket fredliga men när de senare blev bjudna på mjölk som de inte tålde trodde de att vikingarna hade försökt förgifta dem och att det blev strid.

Sant eller inte vet jag inte, men en intressant teori. ;)
 
Jag vet inget om detta, men jag uppfattar det som att rätt få av dagens kulturer världen över ser mjölk som en dryck för vuxna. Jag är tex uppvuxen med att endast barn dricker mjölk.

Många tål ju inte laktos, det är tvärtom något av ett globalt undantag att som de flesta svenskar tåla laktos (enligt något jag läste nånstans). Men jfr inlägget om nordamerikansk ursprungsbefolkningar.
 
Jag vet inget om detta, men jag uppfattar det som att rätt få av dagens kulturer världen över ser mjölk som en dryck för vuxna. Jag är tex uppvuxen med att endast barn dricker mjölk.

Många tål ju inte laktos, det är tvärtom något av ett globalt undantag att som de flesta svenskar tåla laktos (enligt något jag läste nånstans). Men jfr inlägget om nordamerikansk ursprungsbefolkningar.
Som färsk obehandlad dryck så har du rätt med som behandlad processad produkt så ingår mjölken som stapeldiet i de flesta länder hos dem som har råd.
 
Då är vi överens i tankarna. :)

Det lät ju på den där "experten" att man verkligen absolut inte drack mjölk. Att man inte såg på den som något man kunde dricka.

Eftersom jag bara hörde spridda delar av inslaget kanske jag fattade fel, men blev så ställd av det jag hörde att jag började fundera min världsbild. :D
Och mitt förstånd.
"Experten" är just expert. Det var väl etnologen Håkan Jönsson som intervjuades. Han borde ha koll eller?
Och nä jag har inte uppfattningen att man drack mjölk i någon större omfattning "förr" om vi pratar runt sekelskiftet 1800/1900. Man hade kanske en ko. En ko på den tiden gav kanske 15 liter/dag som nykalvad om ens det. Av den mjölken skulle kalven leva också - kalven var en stor inkomstkälla. Några liter/dag kunde tas undan. Det gav grädde som som kärnades till smör och såldes till de som hade råd. Mjölken kunde sen levereras till ett mejeri som ystade till ost, så fick man in en slant till. Folk i stugorna gjorde inte ost hursom. Det var också ett lyxtillbehör. Kon mjölkade sen ok över sommaren och när det blev slut på betet så kom det inte många liter.
På sommaren kunde det kanske serveras en tallrik blåbär med en skvätt mjölk i hem som Emils där man hade flera kor och var välbärgade. Tänk på att det vi ser som det typiska svenska hemmet på den tiden är just Emil och Carl Larsson och Bullerbyn.
Det är ju inte sanningen.
Välling (gröt på vatten o spannmål), salt sill, potatis, rovor, brännvin och ister var vardagen.
 
"Experten" är just expert. Det var väl etnologen Håkan Jönsson som intervjuades. Han borde ha koll eller?
Och nä jag har inte uppfattningen att man drack mjölk i någon större omfattning "förr" om vi pratar runt sekelskiftet 1800/1900. Man hade kanske en ko. En ko på den tiden gav kanske 15 liter/dag som nykalvad om ens det. Av den mjölken skulle kalven leva också - kalven var en stor inkomstkälla. Några liter/dag kunde tas undan. Det gav grädde som som kärnades till smör och såldes till de som hade råd. Mjölken kunde sen levereras till ett mejeri som ystade till ost, så fick man in en slant till. Folk i stugorna gjorde inte ost hursom. Det var också ett lyxtillbehör. Kon mjölkade sen ok över sommaren och när det blev slut på betet så kom det inte många liter.
På sommaren kunde det kanske serveras en tallrik blåbär med en skvätt mjölk i hem som Emils där man hade flera kor och var välbärgade. Tänk på att det vi ser som det typiska svenska hemmet på den tiden är just Emil och Carl Larsson och Bullerbyn.
Det är ju inte sanningen.
Välling (gröt på vatten o spannmål), salt sill, potatis, rovor, brännvin och ister var vardagen.
I början av 1900-talet producerade vi ungefär lika mycket mjölk som vi gör idag trots att vi nu är dubbelt så många. Dock var korna tre gånger fler för hundra år sedan :)
 
  • Gilla
Reactions: Sar
Jag vet inte om jag missförstår dig, men självklart var färsk mjölk ett livsmedel, men även något som man förädlade. Men att använda det som måltidsdryck kanske man inte gjorde, men det berodde nog snarast på att man kunde få ut mer av mjölken om man förädlade den. Gör man tex smör så får man ut kärnmjölk som är en restprodukt och den kunde användas till att dricka, men även att baka på. Så det skulle kunna vara så att man såg rent mjölkdrickande som en lyxprodukt helt enkelt. Det var billigare med svagdricka. ;)
När jag var barn fanns det kärnmjölk att köpa i butik.
 
Sen fanns det mer än dubbelt så många får, ung. lika många höns men bara hälften så många grisar i början av förra århundradet enl. jordbruksverkets statistik :)
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp