Precis som du har upptäckt så är tabellhästen just en tabellhäst. Det är ett genomsnitt över vad en häst med en viss vikt som utför ett visst arbete behöver för att hålla hull och muskler. Hästar är precis som vi människor olika och det som en blir överviktig av håller en annan vikten på. Man får helt enkelt prova sig fram men för att ha någonstans att börja så har man räknat ut vad genomsnittshästen behöver också utgår man ifrån det. En häst kanske behöver den dubbla energin och en annan behöver mer protein och en tredje behöver mer av både energi och protein. Detta ser man på hästen och då justerar man utefter hur hästen svarar på foderstaten. Om hästen tappar muskler trots bra träning så höjer man proteinet och tappar den hull höjer man energin och tappar den både hull och muskler så höjer man både energin och proteinet.
Blir hästen tvärtemot tjock så sänker man energin i första hand men även för mycket protein omvandlas tillslut till fett om det inte används. På så sätt kan man lägga en lättfödd häst på en högre kvot men man gör det inte genom att bara höja proteinet och tro att hästen automatiskt tappar i vikt då utan man kanske också behöver sänka energiintaget och ha kvar proteinet som tidigare. Då blir kvoten högre och eftersom det tar energi att omvandla protein till energi så tappar hästen hull. Detta kan också hända om man lägger en svårfödd häst på för hög kvot även om energibehovet egentligen är uppfyllt i sig, hästen gör helt enkelt av med så mycket energi på att förbränna protein att det inte finns tillräckligt med energi för att hålla hästen i hull.
När man sen vet vad ens häst har för behov så lägger man den på de värdena i energi och protein nästa säsong också för då vet man just sin egen hästs behov och behöver inte fundera på tabellhästens behov mer.
En häst kan självklart ha olika behov av mineraler också. En häst som har brist av någon mineral behöver ju dels fylla på sina förråd och dels behöver den sitt dagsbehov. Mineralerna är svårare för de kan man inte se med blotta ögat men om det är en häst som inte tar sig som den borde, är trött, lätt får infektioner, inte presterar som den ska eller får dåliga hovar så kan man misstänka mineralbrist och då bör man be veterinären ta ett blodprov för kontroll.