Miljövänligare hem och liv?

moster

Trådstartare
Kom varken på en bra rubrik eller vart jag skulle lägga tråden...

Jag funderar mycket på det här vad man kan göra i sin vardag för att spara på miljön (utan att dra ner på saker som faktiskt behövs för att livet ska gå ihop...) men samtidigt vet jag inte om jag gör en tankevurpa i allt?
Tex Såg något klipp på youtube om att använda sig av bitar av gamla lakan som hushållspapper eller tex tygblöjor. Visst, sopberget blir mindre, men tvätthögen blir större?
Jag kan elda i min öppna spis för värmen istället för element, men att elda är ju inte heller jätte miljövänligt?
Förstår ni hur jag menar? Hur vet man vilket som är de bättre av "pest eller kolera" ?

Sen vill jag ju självklart ha massa tips på saker framförallt i vardagen som man kan byta ut eller göra annorlunda! :) - Vad är ditt mesta tips under kategorin miljövänligare liv?
 
Skulle också säga plastpåsar till att börja med. Även undvika material som polyester och akryl i kläder i möjligaste mån. Tvätta fulla maskiner.
 
Dra ner eller helst uteslut kött ur din kost.

Se efter var din mat kommer ifrån och/eller hur den transporteras. Exempelvis laxen i smarta bitar. Fiskad i Norge, transporterad till långt åt skogen för styckning, vidare transport till någon annanstans långt åt skogen för paketering och vidare till Sverige för försäljning.

Sluta överkonsumera.

Köp hellre dryck på glasflaska än i plast eller aluminium.

Plocka upp skräp som andra människor har strött omkring sig medan du går din kvällspromenad.

Ät inte jätteräkor.

Använd bara miljömärkta produkter (tips på rengöringsmedel till tuffare fläckar: bikarbonat och ättika, biter på det mesta)

När du duschar: samla ihop det kalla vattnet som kommer i början i en hink. Kan användas till att vattna blommor, hälla i akvariet, spola toaletten, moppa golvet etc.

Ofta förkyld? Snoriga barn? Klipp sönder ett trasigt lakan/örngott till lagom bitar. Super som näsdukar!

Skulle kunna fortsätta i all oändlighet :p Egentligen tror jag att det bästa tipset är att du ofta ställer dig frågan "behöver jag?" när du ska köpa något nytt, funderar på alla små vardagsgrejer som hur mycket plast du konsumerar, vad som åker i soporna och varför, vilka produkter du använder, hur mycket du använder dem och om de behövs. Analysera sin vardag helt enkelt.
 
Något intressant förresten. För att tillverka en kopp kaffe går det åt 140 liter vatten. Till en burk läsk går det 200 liter vatten enbart till sockret. En hamburgare kräver 2400 liter! Sådan information ger mig ett stort wake up-call. Nog för att jag redan bytt ut en del mejeriprodukter mot de veganska alternativen (längre hållbarhet motiverade starkt) men med tanke på vad det kostar i resurser att få fram mjölk/kött är jag väldigt nöjd med det valet :p
 
Utöver det som redan nämnts: börja älska att köpa saker och ting begagnat!
Hur lätt sådant är beror självklart på var i landet en person bor, och det är lätt i tex Stockholm där jag själv bor. Men för att ta just Sthlm som exempel, så finns det extremt gott om fräscha möbler som t.o.m. bortskänkes(!) på blocket, gott om begagnade bilar, gott om affärer som säljer fräscha och bra kläder second hand osv.

Genom att själv köpa från sådana butiker/annonser när något behövs och dessutom sälja gamla saker istället för att slänga (samt lämna till återvinning när det är saker som faktiskt inte kan säljas/skänkas), då påverkar man nog en hel del i rätt riktning.
 
Känns som att mycket redan nämnts, men lämnar några punkter ändå :)

- Ät mer plantbaserat och minska på det animaliska. Kolla efter närproducerat och säsongsbaserat.
- Se över tvättmedel och andra rengöringsprodukter, såpa, bikarbonat, ättika och äppelcidervinäger kan göra mycket.
- Finns många miljövänliga alternativ när det kommer till hud och hårvård, vill man gå steget längre så kolla in no poo, eller kanske tom hardcore no poo ;)
- Menskoppen (som @hallonsaft nämnt) är en fantastisk produkt, är inne på min andra och fullkomligt älskar den.
- Begagnat/second hand, finns mycket att fynda!
- Cykla/ta kollektivtrafik istället för bilen om möjligt.
- Slösa inte med vattnet, samma sak gäller även el.

Angående frågan om att elda eller att använda elementet så finns det en del faktorer att väga in. Hur stort utrymme är det som ska värmas upp? Lönar det sig verkligen att elda? Hur värms elementen upp?

Minns att jag läste någonstans att det inte lönar sig alls att elda i öppen spis… Typ att slutresultatet är att det är kallare i huset efter man eldat än innan (ska dock försöka hitta den källan igen).
 
Jag har faktiskt tänkt starta en liknande tråd, jag har ganska ofta samvetskval ang olika miljöval. Som tex tygpåse eller plastpåse- det går åt enorma mängder vatten vid tillverkning av en tygpåse, du måste använda den i minst tre år för att den ska vara lika "miljövänlig" som plastpåsar, trots att man vill tro att tyg är bättre. Eller som tygblöjor är ofta gjorda av plastmaterial, så när de tvättas åker små microplaster ut i våra vatten. Är det bättre då än att försöka med babypotting och använda så få engångsblöjor som vanligt?

Såhär fortsätter det i min hjärna med olika val.

Jag har kommit fram till i alla fall två saker:
1. Köp så lite du behöver och släng inte hela saker. Många pratar om att plastbanta, då slänger folk fullt fyngerande plastsaker och köper nya i rostfritt, som kräver enorma mängder med energi för att tillverkas. Då tycker inte jag att man gjort klimatet en tjänst.
2. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Om vi alla försöker hitta miljövänligare alternativ i vardagen så tror jag vi kommer långt :)
 
1. Köp så lite du behöver och släng inte hela saker. Många pratar om att plastbanta, då slänger folk fullt fyngerande plastsaker och köper nya i rostfritt, som kräver enorma mängder med energi för att tillverkas. Då tycker inte jag att man gjort klimatet en tjänst.
2. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Om vi alla försöker hitta miljövänligare alternativ i vardagen så tror jag vi kommer långt :)
Jag är helt enig med dig.

Jag tror att det absolut främsta man kan göra långsiktigt är att tänka efter. Minska konsumtionen. Minska svinnet. Fundera två varv i sina val.
 
Som tex tygpåse eller plastpåse- det går åt enorma mängder vatten vid tillverkning av en tygpåse, du måste använda den i minst tre år för att den ska vara lika "miljövänlig" som plastpåsar, trots att man vill tro att tyg är bättre.
Dock är det så att den tygpåse man redan har är ett betydligt bättre miljöval än att ta en ny plastpåse varje gång man handlar.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • WE-tråden
  • Dressyrsnack 17
  • Banta/slimma ner shettis?

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp