När jag var student (ca 9 år sen, wow vad tiden går
) låg min matkostnad på ca 2000 kr och jag tyckte då att för det köpte bra mat. Idag är min matkostnad en hel annan. Sen i början av året har jag satt en matbudget på 4000 kr som då ska avse all mat oavsett om jag handlar på matbutik, äter på caffe, restaurang etc. Jag kan dock konstatera (har en app för budget) att jag har överskridit denna matbudget i vart fall hälften av månaderna dessa år. Anledningen till detta är såklart att jag ätit ute mer, både frukost, lunch och middag, och ja det är något jag unnar mig. Jag har även bjudit mina föräldrar på restaurang och liknade med mina syskon för att tacka för hjälp för olika saker, detta har såklart påverkat min matkostnader. Jag försöker och kommer fortsätta försöka att ligga runt 4000 kr men samtidigt har jag ekonomin att ha en större matbudget.
Att hålla sig till runt 2950 kr per månad för en person är nog fullt görbart men det kräver vissa saker som kanske inte alltid är möjliga eller önskvärda sett till vad de kräver. Först och främst är den största "kostnadsboven" oftast att man inte lagar mat hemma. Sen även var man handlar - kan man åka till de riktigt stora mataffärerna eller handlar man på "när" butiken (tex. Coop Nära)? Vidare, som har nämnts, har även ens förvaringsmöjligheter stor betydelse för ens matkostnad.
Jag bor mitt i centrala Stockholm, utan bil, så jag har ingen möjlighet att åka till tex. Willys, Ica Maxi eller liknande. Jag försöker dock typ var 3:e månad storhandla genom att beställa online och då få det hemlevererat. Denna handling gör jag främst för att fylla på med torrvaror och de förbrukar jag inte oftare än så. Att storhandla/beställa online oftare för endast färskvaror är inte värt för mig då de hinner bli dåliga innan jag hinner äta upp dem. Sen blir aldrig denna storhandling online lika billigt som om jag hade kunnat åka till de stor butikerna. Jag har även begränsat med förvaringsutrymme. Så storpack är sällan möjlig för mig att köpa, varken gällande kött eller grönsaker. Som nämnt måste jag ju även hinna äta upp maten innan den går ut. Allt detta gör att jag ganska ofta småhandla och då blir det på butiken nära mig som absolut är dyrare. Sen ska det sägas att jag, om det finns, väljer eko eller liknande varor, vilket absolut är dyrare. Jag äter sällan billigare matvaror som falukorv och linser men försöker, av miljöhänsyn, köpa säsongsanpassat.
Som singel tycker jag även idag att det är rätt tråkigt att laga mat. Det kräver en större ansträngning och hur mycket jag lagar beror på hur mycket jag jobbar samt mitt mående. Jag kan absolut tex prioritera träning framför matlagning, dvs. jag går och tränar idag, vilket innebär att jag kommer komma hem sent så då unnar jag mig att köpa hem takeaway. Denna del beror ju helt enkelt på hur man prioriterar. Likväl blir det när jag handlar att jag oftare väljer något som är enklare att laga eller kräver mindre förberedelser, vilket ofta för min del betyder dyrare råvaror, än något som tar mer tid (tex. linssoppa eller liknande). Återigen det är en prioritering jag gör där jag prioriterar att jag får i mig vettig mat som jag gillar och som inte tar så mycket tid att laga. I och med att jag är dålig på att laga mat hemma så försöker jag vara nöjd med mig själv när jag faktiskt lagar mat. Jag är absolut duktig på matlagning men olika saker i livet har gjort att det kräver en del av mig att laga mat.
Vill man sänka sina matkostnader dock, men inte har möjlighet att storhandla på de större (och billigare) mataffärerna, så tror jag att veckoplanering av maten är en väg att gå. Dvs. att man gör en veckoplanering för "alla" måltider för veckan och köper det (helst på en och samma gång om man har plats). Min erfarenhet är att veckoplanering verkligen kan sänka matkostnaderna. Det kräver dock såklart planering (tid och ansträngning) etc.