Sv: Majoriteten av tjejer i stallet
Jag har varit på ganska många olika stall och läger. I sverige är det då nästan aldrig någon kille som är med och rider. Spelar nästan ingen roll vilka olika åldrar det är det är nästan aldrig någon kille!
Det beror nog mycket på var du befinner dig - här har vi flera "gubbgrupper" respektive "killgrupper" på de tre största ridskolorna, samt blandade grupper givetvis, dock inga specifika "kvinnogrupper". Majoriteten är fortfarande kvinnor/flickor, men alla klubbarna har ett antal ridande män/pojkar varje dag.
Jag har också arbetat på ridläger och även där hade vi killar med - varje vecka. Fortfarande i minioritet, men de fanns där. Annars är det ju hästeriet i Sverige, iaf på ridskolenivå, idag tydligt könat - det har blivit en kvinnlig arena. Vilket är intressant då ridning i andra europeiska länder tvärtom tenderar att klassas som som en manlig sport.
I Sverige var ridningen "manlig" ända fram till att hästarna i princip försvann helt ur det militära - då blev ridningen en fritidssyssla, och därför plötsligt kvinnlig. Det är också då, framåt 60-70-talet som man börjar prata om att tjejer anväder hästar att "gulla med" för att träna sitt "medfödda omvårdnadsbehov". När ridutbildningen till största delen tillhörde militären och den manliga arenan så talades det inte om något omvårdnadsbehov - då var hästen ett uttryck för makt och styrka.
Det är väldigt intressant att se hur associationerna ändras.
Alla talar om hur viktigt det är för kvinnan att våga ta plats i samhället, men är det bara jag som tycker att killar/ män ska börja ta lite mer plats i stallet, ridning ja djur i största allmänhet?
Det finns en massa killar/män inom djurhanteringen - de flesta bönder är män. Liksom de flesta inom travet är män. Men just inom ridskolorna och TR-ridningen är fortfarande mestadels kvinnor.
Överlag så tror jag att vi kommer få större bidrag till ridskolorna om det rider fler killar - kommer det in fler män så höjs statusen på sporten. Det är samma sak som att lönerna inom starkt kvinnodominerade yrken plötsligt har höjts när det kommer in fler män där - och det motsatta, att mansdominerade yrken får lägre status när det kommer in fler kvinnor.
Rent generellt tycker jag att ridningen och hästarna självklart ska vara tillgänglig för alla. Ingen kille/man ska behöva känna sig utestängd, så det är en viktigt fråga att ta upp. Det handlar om tillgänglighet och frihet. Jag tänker dock aldrig gå med på detta skitsnack om att kvinnor "inte kan umgås i grupp" eller att kvinnodominerade arbetsplatser eller sociala arenor blir tjafsiga/bråkiga. Det är en oerhört tröttsam och nedvärderande stereotyp, som dessutom tenderar att bli en självuppfyllande profetia när den rabblas upp som ett mantra. Kvinnor som grupp har påverkat samhället enormt och vi ska vara stolta över det.
Det finns ju faktiskt många män som är kända pga sina djur (svenskar) som:
Tobbe Larsson
Jan Brink
Hundcoachen
Och jag har nog aldrig sett ett sådant program där en tjej håller ett sådant program och visar. Och folk tycker hon har så rätt osv.
Det handlar nog till stor del om marknadsföring i och för sig - se på Victoria Stilwell respektive Cesar Milan... Vem får mest uppmärksamhet? Och i Sverige finns ju Barbro som någon annan skrev - men hon har inget eget program och har inte marknadsfört sig. Det kan man tolka som en del av diskursen - kvinnor tenderar att inte få (inte kräva) samma utrymme som män, men också till kvinnorollen som sådan (förminska sig, inte vilja provocera). Tänker på studien på skolungdomar där det framgår att en flicka som talat med en kille anses ha dominerat diskussionen om hon pratat en tredjedel av tiden...
Kvinnor behöver gå kurser i retorik, marknadsföring och opinionsbildning helt enkelt.
Enligt mig (enligt MIG) tycker jag det är konstigt att det man mest ser i stallet är tjejer men att de som blir störst och blir "kända" är killar...
Nä - det är inte så konstigt tycker jag. Eftersom det är tuffare för män i ridskolevärlden så krävs det också ett större engagemang. Som sagt -
just nu råkar ridskolor och hästar överlag i vårt samhälle anses som en kvinnlig sport. Liksom hockey (tenderar att) anses manligt. Ska en kille/man träna ridning så får han att bra eget drive från början, medan många tjejer börjar rida "för det ska man ju som tjej", även om de egentligen inte är intresserade.
Jag vet inte heller om våra svenska kändisryttare är så exklusivt manliga... Lussan N, Kyra K, Angelica A, Helena P, Malin B, etc etc - nu orkar jag inte rabbla. Däremot nere i Europa och i USA så är ridningen inte lika "könad" som här och då kommer tas det ju även fram fler manliga ryttare.