Sv: Magkatarr
Tackar, men latinet kan jag ändå!
Grovfoder är mer skrymmande än kraftfoder och stimulerar till en snabbare gastrinfrisättning, troligen via den mekaniska mekanismen snarare än den kemiska. (Gastrin är det hormon som stimulerar parietalcellernas HCl-frisättning). Kraftfoder ger inte samma direkta svar, utan istället kan gastrinfrisättningen - och därmed HCl-frisättningen - fördröjas i flera timmar. Tillsammans med det faktum att kraftfoder ger upphov till en förlängd gastrinsekretion får detta till följd att magsaftsproduktionen riskerar att bli som störst när det inte finns något foder i ventrikeln som skyddar ffa den kutana slemhinnan (den du kallas körtelfria delen).
Jag förstår vad du avser med skalpighet och kanske är det ett ord Planck och co använder sig av. Jag vill bara poängtera att "skvalpet" är en följd av ofysiologisk utfodring enligt ovan, inte själva grundproblemet. En häst i det fria (eller med fri tillgång till grovfoder) har aldrig en tom ventrikel = ständigt skydd av absorberande ingesta.
Eftersom hästen har en kontinuerlig frisättning av magsaft (till skillnad fr människa m fl som har en nervöst styrd sekretion) är följderna av för långa utfodringsintervall ett större problem, men ovan beskrivna förlopp är också viktigt att tänka på.
En annan viktig sak är att det produceras betydligt mer saliv när hästen tuggar grovfoder än lätt-tuggat kraftfoder. Eftersom saliven buffrar magsäcksinnehållet är även detta av betydelse vid uppkomsten av magsår.
Du ger en fin beskrivning av ventrikelns anatomi, men skillanderna mellan de fyra "delarna" är inte så markant. Slemhinnan förändras, men det är inte olika rum som på en ko, allt sker i samma "påse".
Det är inte bara i den kutana delen av magsäcken som ulcerationer uppstår. I fallet tom magsäck och fördröjd gastrinsekretion är det dock den kutana slemhinnan som ligger i riskzonen.