Men ska försöka mig på några matförslag som lämnats i tråden, att stå och laga 20 matlådor i stöten kommer nog dock aldrig hända
Där är ju köttfärsen den genaste vägen.
Köp hem köttfärs i kubik, 1-3 kg, gul lök, krossade tomater.
Ta fram en stooor gryta - häll i tomatkrosset, låt det koka upp och ställ det sen på låg värme.
Här kan man krydda- peppar, vitlök, sambal, och lite salta saker som soja o buljongtärning etc men ta det lugnt med salt beroende på att lök är salt.
Stek lök gyllengul i fett i en stekpanna - häll över i stora tomatgrytan.
Lök som man vill ha finhackad i stora mängder är lätt att köra i mixerstavens "knivburk".
Bryn sedan köttfärsen i omgångar och skeppa ner i stooora grytan.
Se till att det puttrar, kanske får du höja lite - rör i botten några gånger.
Smaka - det ska smaka mycket, både salt, starkt osv - en nypa socker kan vara på sin plats eller 1/2 msk senap som min mamma hade i - både socker o krydda.
Låt koka under lock minst en halvtimme så färsen gottar till sig.
Smaka igen.
NU har du en BAS.
Ta fram burkar.
Ett gäng småburkar för "torrare" köttfärs. Ös upp färs utan sås (låt det rinna av om det behövs i en trådsil men se till så såsen sparas) - funkar som fyllning i de förbankade pannkakorna eller i en couscoussallad eller till en Hönöpizza/varm macka.
Sen köttfärssås - ös upp lagom såsig köttfärs i portionsburkar - en eller två portioner beroende på lunchlåda eller kvällsmat - till detta äter man i panik pulvermos eller färsk pasta.
Nu borde du ha en tunnare sås kvar i grytan. Det är en sås/soppbas. I med den i lagom burkar. I den kan man när det är dags att äta koka upp tunnskivad potatis o morötter. Tar max 10 min att få genomkokt och smakigt.
Här kan man få tillsätta mer salt då rotfrukter suger i sig salt.
Alla dessa rätter går att krydda mer på tallriken eller under uppvärming. Det går alltid att tillsätta mer grönsaker, råa, kokta eller konserverade efter smak. Kokta broccolibuketter tex.
Trodde du det var klart nu ;-) ?
Ja om du vill. Annars när du ändå köpt valfri köttfärs i kubik och hackat lök så du måste diska så gör
biffar.
Slå upp vilken kokbok som helst på grundrecept för köttbullar. Slå på ugnen. 200 grader.
Låt smeten stå i kylskåp någon halvtimme minst och vila.
Om du vill delar du sen upp den på olika satser för olika smaksättning.
Heta biffar med chilibitar i, "grekiska" med oliv eller fetabitar, "mormors" med ingenting alls.
Ta nu upp en lagom klump färs i handen och krama två gånger till en bulle, tryck ut den jämt på smörpapper på plåten eller på smord plåt så den blir ca 1 1/2-2 cm tjock, du kan lägga dom ganska tätt.
Kör i 15 minuter. Ta ut en och kolla om det är klart - genomstekt till blandfärs, lätt rosa till nöt eller lammfärs. Annars kör 5 minuter till. Här kan det läcka ut köttsaft men strunt i det - den tar du inte med när du plockar upp biffarna helt enkelt.
Frys in biffarna med smörpapper mellan så kan du plocka upp valfritt antal som behövs.
Men du vill ha sås till biffarna?
Det har du ju - häll i grädde i en av såsbaserna från övre receptet, låt koka upp - lyxvariant.
Vardagsvariant - rör ut lite mjöl i vatten eller mjölk - 1/2 dl mjölk -någon matsked mjöl.
När det är klumpfritt häller du det i den kokande såsbasen. Rör runt ordentligt, detta måste kokas 5 min annars smakar det mjöl. Smaka av - eventuellt krydda.