Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Har en fjording som nu rids på 3 delat tränsbett. Tänkte smått vänja honom vid stång, så jag köpte ett enklare smalt 2 delat stångbett till honom, men det tyckte han inte om Så jag undrar om någon har något bra tipps på ett bra stångbett?
Och jag har ännu inte hittat en häst som inte gillar BA-bettet. Så olika det kan vara. Men ang stångbett. Med en delad stång får du ju inte samma funktion som en oledad. De olika sidorna kan "säga olika saker" till hästen och då faller hela vitsen med ett stångbett för mig. Jag vill att hästen ska vara så pass utbildad att jag inte behöver det ledande bettet för att kunna ställa tex. Dessutom så är risken stor med tvådelade stångbett, att det går upp i gommen på dem. Det finns ju inga delade kandarstänger tex. En BA-stång kan vara väldigt bra i övergången eftersom man kan rida med dubbla tyglar och få både tränsbettets funktion och stångens.Ingen av de hästar jag jobbat med har gillat BA samt tredelade bett. Rakt eller tvådelat är det som funkat bäst här och det gäller vanliga bett som stång...Med rätt handlag sker inget konstigt med den tvådelade stången. Jag har känsliga hästar så dom hade gått i taket om det tryckt ner i tungan eller upp i gommen...Garanterat!
Och jag har ännu inte hittat en häst som inte gillar BA-bettet. .
På de två hästarna som jag har haft så har BA inte fungerat. Båda killarna har trivts bättre med tungfrihet. En arab och en quarter.
Om någon funderar så är Billy Allen benämningen på mundelen. Dvs. ett Les Wogt, Jeremiah watt, eller ett no name-bett kan ha en billy Allen mundel och ibland kallas för ett Billy Allen bett.
Ett bett med långa skänklar inte nödvändigtvis behöver betyda att det är skarpare än ett med kortare skänklar trots samma mundel. Allt beror på utväxlingen och olika utväxlingar har olika egenskaper alla avsedda att hjälpa hästen att nå önskad position på huvudet.
Vi börjar med ett bett med utväxling 3:1 på skänklarna. Dessa bett är avsedda för hästar med kort nacke och som behöver lyfta bogarna och flytta över mer kraft till bakdelen.
Bett med utväxling 3,5:1 på skänklarna är avsedda för hästar med klassisk nacke och som "bara" behöver hitta ner till rätt position. Detta är den vanligaste utväxlingen och är att betrakta som ett allround bett.
Bett med utväxling 4:1 på skänklarna är avsedda för hästar med hög huvudhållning och som behöver komma ner samt slappna av i nacke/hals. Välj sedan mundel efter vad din häst behöver.
När detta val är gjort så gäller det att hitta en passande mundel. Ofta finns det tre olika från milda till varma(skarpa) men vissa tillverkare har några fler.
Hur vet man vilken utväxling man har på sina bett? Mät längden mellan överdelen på bettet till mundelen (inte till toppen på porten). Mät sedan från mundelen ner till underdelen på skänkeln. På ett 4:1-bett går längden på överdelen fyra gånger på underdelens längd.
Men detta visste ni säkert......