Dressyrtjejen_97
Trådstartare
Bakgrund: Snart 17 årig korsning kallblod/ponny. Ligger "i uppenbar riskzon" för att utveckla PPID och har testats regelbundet sedan 14-15 års åldern, dock med 1.9/7 som högsta resultat, vilket var 9/1-19. Uppenbart insulinresistent. Har tidigare varit något helt absurt lättfödd "varenda strå har synts" typ. 162 cm i mkh. Har tidigare legat på ca. 550 kg och det har varit en ren kamp att hålla honom där. Numera ligger han på ca. 520 kg och det är väl ingen direkt "kamp" att hålla honom där, men jag måste ändå tänka mig för med foderstaten så att han får i sig tillräckligt. Har ett måttligt-relativt gravt överbett, men som ses över av veterinär var 3-4e månad och så gjort i snart 1.5 år, nästa tillfälle blir om ca. 3 veckor. Således inga aktiva tandproblem. Maskkollad 2 ggr/år med "all inclusive"-kontroll för alla maskar. Har legat stabilt kring 40 EPG lilla och ingenting annat i flera år. Går i egen naturjordshage som mockas dagligen. Således knappast några maskproblem. Tränas på ca. LA nivå i dressyr och går oftast 6 dagar/vecka. Ibland 7, någon enstaka gång bara 5. Varken intensiteten eller antalet dagar har ändrats på flera år.
Från det att jag träffade H.H första gången i november 2013, lärde känna honom ordentligt våren 2015 och enda fram tills nu sensommaren/tidiga hösten 2018 har han varit samma gamla absurt lättfödda häst. Lite beroende hösilagets exakta värden har han legat på runt 9.5-12 kg/dygn, och därtill fått typ 300 gr (torrvikt!) betfibrer utan melass samt 200 gr lucern/dygn. Jag har strävat efter att ha en något lägre energi-kvot på runt 4.5-5 om möjligt, medan proteinkvoten legat på typ 6.5-7. Han har, trots att han varit såpass lättfödd, ändå haft ett relativt stort proteinbehov. Med denna foderstat, i kombination med ovan nämnda träning, har jag precis lyckats hålla honom på 550 kg vilket är typ "högsta hälsosamma vikt" för honom enligt vet.
Nu under hösten-vintern 2018-19 har dock något hänt. Rejält. Jag fick tag i ett riktigt superhösilage i småbal. Energikvot på 4.8, proteinkvot på typ 7.7. Socker 6.9%/TS, 6.0%/faktiskt kilo. TS-H på ca. 80%. Dessutom otroligt smakligt enligt H.H. Helt perfekt - på pappret åtminstone! Ville inte bara sätta ut betfibern och lucernen från en dag till en annan, utan testa med ovan nämnda mängder och reglera utefter hur jag såg att han reagerade på hösilaget. Han får 9.5 kg/dygn av detta hösilage. Har hela tiden haft samma extrema aptit på all mat som serverats, precis som under alla år tidigare år. Däremot - tvärtemot vad jag trodde skulle hända - har jag fått utöka krubbmaten rejält för att han inte skulle falla ur! Sedan strax efter årsskiftet äter han som sagt 9.5 kg hösilage, 1 kg (torrvikt!) betfibrer utan melass, 1 kg lucern och 250 gr potatisproteinpellets. Han ligger nu på en energikvot på 6.7 och en proteinkvot på 13.1 (!). På detta har jag lyckats stabilera honom på ca. 520 kg, men när det var som "värst" var han nere och vände på 500 kg under några veckor innan jag fick upp honom igen. Då var det på den nivån att man nästan kunde skymta det bakersta revbenet rent visuellt.
Trots att jag nu lyckats viktstabilisera honom sedan ca. 2 månader är han fortfarande mycket uttalat bukig - värre än någonsin och med nästan obefintlig överlinje... Bara för att ge en tydlig kontrast: Hade detta varit bara förra vinter (17-18) med samma foderstat och motion hade han med all säkerhet vägt typ 620 kg (kraftigt överviktig!) och rullat fram...
Då jag läst att äldre hästar får ett litet ökat proteinbehov med åren, tänkte jag till en början att det bara var det som börjat märkas. Tills jag nu insåg att han 1. Behöver dubbelt så mycket protein nu. 2. Fyller 17 år om 3 veckor, dvs inte är så gammal.
Givetvis ska jag ta upp detta med vet när denne kommer om ca. 3 veckor, och mer akut än så är det ju absolut inte. Han har ju samma superaptit som alltid, och jag har ju ändå hittat en foderstat som fungerar. Men, vad är det som gjort att han plötsligt fått sådant ökat proteinbehov och snarare börjat dra åt det lättfödda hållet? Känns som att alla "rimliga" orsaker (beskrivna under "bakgrund") redan är uteslutna, och jag är helt clueless...
Från det att jag träffade H.H första gången i november 2013, lärde känna honom ordentligt våren 2015 och enda fram tills nu sensommaren/tidiga hösten 2018 har han varit samma gamla absurt lättfödda häst. Lite beroende hösilagets exakta värden har han legat på runt 9.5-12 kg/dygn, och därtill fått typ 300 gr (torrvikt!) betfibrer utan melass samt 200 gr lucern/dygn. Jag har strävat efter att ha en något lägre energi-kvot på runt 4.5-5 om möjligt, medan proteinkvoten legat på typ 6.5-7. Han har, trots att han varit såpass lättfödd, ändå haft ett relativt stort proteinbehov. Med denna foderstat, i kombination med ovan nämnda träning, har jag precis lyckats hålla honom på 550 kg vilket är typ "högsta hälsosamma vikt" för honom enligt vet.
Nu under hösten-vintern 2018-19 har dock något hänt. Rejält. Jag fick tag i ett riktigt superhösilage i småbal. Energikvot på 4.8, proteinkvot på typ 7.7. Socker 6.9%/TS, 6.0%/faktiskt kilo. TS-H på ca. 80%. Dessutom otroligt smakligt enligt H.H. Helt perfekt - på pappret åtminstone! Ville inte bara sätta ut betfibern och lucernen från en dag till en annan, utan testa med ovan nämnda mängder och reglera utefter hur jag såg att han reagerade på hösilaget. Han får 9.5 kg/dygn av detta hösilage. Har hela tiden haft samma extrema aptit på all mat som serverats, precis som under alla år tidigare år. Däremot - tvärtemot vad jag trodde skulle hända - har jag fått utöka krubbmaten rejält för att han inte skulle falla ur! Sedan strax efter årsskiftet äter han som sagt 9.5 kg hösilage, 1 kg (torrvikt!) betfibrer utan melass, 1 kg lucern och 250 gr potatisproteinpellets. Han ligger nu på en energikvot på 6.7 och en proteinkvot på 13.1 (!). På detta har jag lyckats stabilera honom på ca. 520 kg, men när det var som "värst" var han nere och vände på 500 kg under några veckor innan jag fick upp honom igen. Då var det på den nivån att man nästan kunde skymta det bakersta revbenet rent visuellt.
Trots att jag nu lyckats viktstabilisera honom sedan ca. 2 månader är han fortfarande mycket uttalat bukig - värre än någonsin och med nästan obefintlig överlinje... Bara för att ge en tydlig kontrast: Hade detta varit bara förra vinter (17-18) med samma foderstat och motion hade han med all säkerhet vägt typ 620 kg (kraftigt överviktig!) och rullat fram...
Då jag läst att äldre hästar får ett litet ökat proteinbehov med åren, tänkte jag till en början att det bara var det som börjat märkas. Tills jag nu insåg att han 1. Behöver dubbelt så mycket protein nu. 2. Fyller 17 år om 3 veckor, dvs inte är så gammal.
Givetvis ska jag ta upp detta med vet när denne kommer om ca. 3 veckor, och mer akut än så är det ju absolut inte. Han har ju samma superaptit som alltid, och jag har ju ändå hittat en foderstat som fungerar. Men, vad är det som gjort att han plötsligt fått sådant ökat proteinbehov och snarare börjat dra åt det lättfödda hållet? Känns som att alla "rimliga" orsaker (beskrivna under "bakgrund") redan är uteslutna, och jag är helt clueless...