Sv: Långa tyglar!
- Går ni precis bakom eller bredvid? Om ni går bredvid, var? Låter ni tygeln ligga över ryggen eller bakom hästen? Gör ni olika vid olika övningar? Gör ni olika beroende på storlek på hästen?
Numera går jag vid sidan av hästen, ungefär vid dess höft, ibland längre bak. Jag har ytter tygel löpandes över ryggen på hästen och håller sen händerna ganska tätt ihop med avslappnade armar (armbåge ca 90 grader). Förr gick jag bakom och hade tyglarna på varsin sida av hästen. Jag tycker det sätt jag jobbar på nu är bättre. på sitt sätt är det betydligt svårare (eftersom man inte har något som fångar upp hästens "yttre" bakdel om den vill falla iväg), men på sitt sätt betydligt mer behändigt och lättare att få en avslappnad rörelse med hängande tyglar (utan rädsla att hästen ska kliva igenom tygeln, när man har tyglar på båda sidor hästen blir det väldigt lätt att den blir ryckt i munnen när det går snabbare än skritt).
Jag använder ockå mycket kroppsspråk. Tex, vill jag ha mer böjning eller mindre volt går jag lite mer bakom/närmare hästen i varje steg. Vill jag ha undertramp och längning av överlinje "går jag på rätt diagonal" (jag själv förstärker min rörelse med undertramp av inner ben, blir konkav i insidan).
Tex en öppna länger jag ytter tygel samtidigt som jag ger impuls i både tyglar, eller bara ytter, för att stoppa rörelsen framåt (i huvudets riktning)/inåt och få honom att träda under och hamna i öppna, samtidigt som jag använder min diagonal och tar bak inner axel.
- Hur långa tyglar använder ni? Har ni sträckt tygel med jämn kontakt eller lösare tyglar?
Jag tror de jag har är 5,70 m långa. Runda lädertyglar, vilka jag är jättenöjd med. De ger lite tyngd så de inte är sladdriga, men de påverkar inte direkt inverkan som tunga lädertömmar kan göra vid tömkörning. Vad jag har för kontakt beror lite på. Ibland helt lösa tyglar, ibland mer kontakt på ytter (tex vid samling kan det behövas hjälpas på ytter ibland, men då inte tryck/sträckt hela tiden utan bara korta impulser nr det behövs) och ibland korta impulser på båda. Man måste låta hästen få ta sitt eget ansvar och inte hela tiden inverka. Hästen ska få sin frihet och man ska då bara inverka när det behövs. Man ger hästen ett problem och sedan får den själv hitta lösningar till det. När den håller på och försöker kan det se lite lustigt ut ibland, men bara man inte stör hästen då så löser den det till slut själv och rörelsen blir mycket vacker.
- Var på hästen inverkar ni - petar ni på bakdelen eller vid skänkelläget eller inverkar ni bara med tygeln och er position?
Tygeln (fast egentligen eftergiften på tygeln, tex vid svänger där jag länger ytter tygel och hästen följer det och länger sin yttersida och svänger inåt) och spöet, vilket jag toucherar med på korset för att ge mer energi (både vid mer framåtgripande och vid samling).
- Använder ni spö och hur håller ni det?
Jag håller det uppvinklat i inner hand, tycker det är lättast att inverka då. Men gör jag tex diagonalsluta behåller jag spöet i gamla innerhand för annars tar det hela diagonalen innan jag har fått ordning på allt och då blir det ingen sluta
- För- och nackdelar jämfört med tömkörning?
Hästen är betydligt mycket friare, du kan i stort sett inte tvinga den till något. Att den är friare gör det ju också svårare, eftersom hästen måste balansera upp sig själv. JAG blir väldigt irriterad på att tömmarna sitter fast vid tömkörning.....
Och så gärna tips på böcker och filmer!
Piet Bakker och Ellen Ofstad har gjort en film om långa tyglar där de förklarar grunderna ganska bra. Piet är alltid väldigt inspirerande att lyssna på och man får höra många, många historier i hans närhet (den ena konstigare än den andra, han har haft ett spännande liv).
Richard Hinrichs har skrivit en bok som heter "Schooling horses in hand", där han bland annat skriver lite om arbete på långa tyglar. Gillar den boken ganska mycket, även om han använder ganska mycket inspänning etc (fast inte vid långa tyglar, utan vid annat arbete). De filmer han har gjort har jag för mig han visar lite av det på också (minns inte så noga, såg dom i somras).