Äktenskapsförord.
Är inte det nåt man skriver i förväg? Inte om man blir lurad under tidens gång?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Äktenskapsförord.
Man kan skriva det när som helst under äktenskapet. Men båda måste ju skriva under.Är inte det nåt man skriver i förväg? Inte om man blir lurad under tidens gång?
Man kan skriva det när som helst under äktenskapet. Men båda måste ju skriva under.
Jo man skriver i förväg om man vill vara säker på att skydda sig. En läxa jag lärt mig. Den var dyr.Är inte det nåt man skriver i förväg? Inte om man blir lurad under tidens gång?
Intressant.Jag köpte utan problem ett hus ensam och står på huslånet ensam trots att jag är gift och vi har barn. Det handlar väl främst om att man måste ha ekonomi för att kunna ta lånet själv och kalkylen ska gå ihop. Det räknas då som om maken bidrar med noll kronor till den gemensamma försörjningen.
Det låter ju lite konstigt. Men ja, det brukar finnas gränser för hur lågt bort ifrån jobbet man får köpa bostaden (= de räknar ju med att man behåller jobb och lön för att kunna betala bolånet). Men det verkar vara en gård ( taxerad som jordbruksfastighet), då kan det ju vara andra förutsättningar.Intressant.
Min vän lyfter en lön på över 100 k i månaden och har tillräckligt till handpenningen för gården i fråga så hon behöver inte låna till handpenningen. Kalkylen går ihop så det är märkligt men banken i fråga verkar dessutom ha någon gräns för inom vilket område hon kan köpa gården. Ännu märkligare i mina öron men det kanske är så att bankerna kan sätta upp vilka regler dom vill.
Jag köpte gård förra året, och äger och betalar ensam för den. Jag är gift, men vi gjorde bodelning och skrev äktenskapsförord 2012, så vi har bara enskild egendom. Gården är min och dotterns bostad, maken bor inte här och kommer aldrig att göra.Det låter ju lite konstigt. Men ja, det brukar finnas gränser för hur lågt bort ifrån jobbet man får köpa bostaden (= de räknar ju med att man behåller jobb och lön för att kunna betala bolånet). Men det verkar vara en gård ( taxerad som jordbruksfastighet), då kan det ju vara andra förutsättningar.
Men skriva på för pantbrev var min man också tvungen att göra. Handlar om att gå med på pantsättning av den gemensamma bostaden, så det borde ni ju ha kunnat slippa. Jag fick också skriva på när min man sålde ett hus som bara han ägde av samma anledning (det var vårt gemensamma boende). När jag tänker tillbaka skrev jag även på när han sålde ett annat hus som jag aldrig bodde i. Konstiga regler!Jag köpte gård förra året, och äger och betalar ensam för den. Jag är gift, men vi gjorde bodelning och skrev äktenskapsförord 2012, så vi har bara enskild egendom. Gården är min och dotterns bostad, maken bor inte här och kommer aldrig att göra.
När mina lån beviljades fick jag frågan kring försörjningsplikt, men då vi har i stort sett likadan ekonomi (likvärdig inkomst, samma storlek på bolån) var den inget hinder. Vet inte hur banken hade ställt sig till det hela om han haft mycket sämre ekonomi än jag, dock, eller om han varit arbetslös.
Det som var lite udda var dock att maken behövde skriva på godkännande av att jag tog ut pantbrev på min nya fastighet och fick lagfart på den. Då hade jag alltså redan fått lånen och flyttat in! Vet dock inte om detta var bankens eller lantmäteriets krav - var det banken så hade de kanske gått att övertala med hänvisning till äktenskapsförord och att det inte är vår gemensamma bostad.
Det enda som är skillnad vad gäller lån till lantbruksfastighet kontra småhus är att man vanligtvis behöver lägga 25% av köpeskillingen kontant, samt att man inte omfattas av amorteringskrav. Lite andra skatteregler också, det går inte att göra samma typ av ränteavdrag för lantbruksfastighet.
Ja, jag tror visade kunnat slippa om vi hade bråkat, just eftersom gården varken är eller var tänkt som gemensam bostad, men det var liksom enklare att han bara skrev på!Men skriva på för pantbrev var min man också tvungen att göra. Handlar om att gå med på pantsättning av den gemensamma bostaden, så det borde ni ju ha kunnat slippa. Jag fick också skriva på när min man sålde ett hus som bara han ägde av samma anledning (det var vårt gemensamma boende). När jag tänker tillbaka skrev jag även på när han sålde ett annat hus som jag aldrig bodde i. Konstiga regler!