Sv: Lägg ner distansritten!
Nej, distans går bara inte ut på att vinna. Det är troligen enda ridsportgrenen där devisen "att genomföra är att vinna" verkligen gäller och som upprepas om och om igen. Vi blir från första CR till svår klass indoktrinerade i att det viktigaste är att genomföra på fräsch häst. Finaste priset är inte segern i en klass - finaste är best condition, vilket går till den fräschaste hästen med bäst prestation.
Majoriteten av distansryttare blir glada om deras häst blir utesluten i en veterinärgrind. Låter det skumt? Inte alls - det betyder att veterinären stoppade INNAN det blir en skada, vilket alla ryttare borde vara glada för. Naturligtvis blir man mest glad om man går igenom och hästen är fräsch men det förstod ni självklart. Ingen försöker att dividera och ifrågasätta veterinären, de som skulle göra det håller inte på länge med sporten.
Majoriteten av ryttarna rider långsamt, gå in och kolla
www.distanslistan.com och se hastigheterna i resultaten. Nu kan det skilja mellan lätta och svåra banor men oftast rider större delen mellan 10 och 13 km/h, vilket ofta är långsammare än ett normalt ridpass hemmavid.
Tjusningen med distansritt är inte att tävla och vinna (kolla prispengarna så förstår ni - och de ska dessutom ställas i relation till startavgifter på 400 - 1200 kr beroende på klass) utan att prestera detta tillsammans med sin häst. Kontakten man får och harmonin man känner är gudomlig. Dessutom får vi uppleva mycket efter vägen, urskön natur och trevliga människor och hästar!
De flesta distansryttare (alla skulle jag vilja säga när vi kommer upp i svårighet på klasserna) har MYCKET stor kunskap om den egna hästen, vad den ska äta, hur den ska träna, hur den mår, vad den ska ha för utrustning, hur man undviker skador, hur den reagerar på träning av olika typ, mm. Vi ser direkt när något inte är som det ska, när vilopulsen eller tempen ger varningstecken, när en liten värme i en kota säger vila, när ej uppätet kraftfoder ger oss anledning att vara uppmärksam. Hur många ryttare, generellt, tror ni har den kollen?
Det som ännu mer talar för sporten är att många hästar tävlar ända upp i mycket hög ålder och är fortfarande friska och i bra form. Det tar LÅNG, LÅNG tid att få till en bra distanshäst - de som tror att vi skulle riskera att förstöra den hästen på en tävling eller en tävlingssäsong har inte tänkt efter. Lägger man ner enormt med tid och energi på något då är man också rädd om det.
/Camilla - som hoppas att ni har fått lite bättre insikt i distanssporten nu.