Här finns svaret, även om det inte var så de svarade. Saxat från sidan.
"I det här speciella fallet uppträder två komplikationer. Vatten har störst densitet vid +4oC. Vid denna temperatur upphör konvektionen (cirkulationen), och avsvalningen går långsammare. Vid 0oC fryser vatten till is (fasövergång), och denna temperatur råder så länge det finns både vatten och is. När allt vatten frusit, börjar temperaturen sjunka igen."
Gaserna i vattnet håller igång konvektionen (cirkulationen), så att nedfrysningen går långsammare. När vattnet har förlorat sina gaser, så fryser det fortare. Detta behöver man inte ta hänsyn till i ett slutet värmesystem t.ex. ty där är alla gaser redan förlorade.
Det står om gaserna här:
"2. Kallt vatten löser mera gaser (luft). Dessa frigörs när vattnet fryser. Man får bubblor i isen. Naturligtvis hinner det varma vattnet ta upp en del gas medan det svalnar. Hur mycket beror på hur fort det går."
Ni kan ju pröva själva i vinter. I bland så är det så här i världen att man missar någon parameter, och då så blir det som med humlan. Att bara räkna på värmeförlusterna i detta fallet, räcker inte. Dels för att vatten beter sig så konstigt vid 4 grader och vid 0 grader, och dels för att man har olika mycket gaser i sitt vatten. Mitt vatten innehåller massor av gaser. Gaserna har pressats in i vattnet av det stora tryck som råder på 60m djup och stannar kvar bra i vattnet av trycket i hydroforen. Ett vatten som kommer från en grävd brunn, 4-8m djup, det innehåller kanske inte så mycket gaser att det blir någon skillnad. Och det vattnet fryser ju långsammare om det är varmt från början. Jag skulle tro att det kan bli en ganska stor skillnad om man häller i en 1,5l flaska Sodavatten i 90l vattenkaret. Man kanske skulle skaffa en Sifon?