Sv: Kvitten!
Jag är dålig på recept, följde nog vanliga gelé- resp marmeladrecept.
Men ungefär:
Gelé
Skär frukterna i bitar, koka dem 15-30 minuter i vatten, tag med några delade äpplen också om du har ont om kvitten (mina är alltid ganska små, men det finns större också).
Sila.
Koka sedan upp vätan, tillsätt ungefär samma mängd socker i vikt som du har "kvittensaft". Jag hade för säkerhetsskull tagit syltsocker, så att det säkert blir gelé av det hela.
Jag använder också konserveringsmedel, Atamon, men det vill ju en del undvika.
Marmelad
Dela, kärna ur och riv frukterna. Jag anser att det är omöjligt att skala dem, så det gör jag inte. Koka dem med så lite vatten som möjligt och lika mycket socker som frukten väger tills du tycker att kvittenet blivit lagom mjukt. Jag hade även här använt syltsocker och sedan även atamon. Jag hade kompletterat med lite goda äpplen om jag hade ont om kvitten.
Det här är basrecept, man kan smaksätta med citron, apelsin, korianderfrön etc.
Likören måste jag kolla i en bok som jag har på landet, men den är god.