Sv: "Kulor"
Varför tror du reng-skållor?
Regn-skållor.
Citerat från Gotlands Ridsportförbund:
"Så här under hösten när det är blött och fuktigt ute drabbas en del hästar av något som kallas för Regnskållor.
Det riktiga namnet på Regnskållorna är Streptotrikos och orsakas av en bakterie som heter Dermatophilus congolensis. Det är framför allt under hösten och vintern som hästarna drabbas. Hästar med tjock päls som torkar långsamt efter att ha blivit blöta eller svettiga blir lättare angripna.
Hur visar det sig?
Vanligast är att hästen får som sårskorpor i huden, men även som områden av hårlösa fläckar där pälsen fallit av. Det kliar sällan, men däremot kan hästen vara väldigt öm i de områden som blivit angripna.
Vad gör man?
De områden som är drabbade ska tvättas ordentligt med ett milt desinfekterande medel. Om sårskorporna sitter löst kan dessa pillas bort och området under tvättas. Efteråt är det viktigt att huden och pälsen torkar ordentligt för att skorporna ska kunna läka.
Har hästen väldigt lång päls kan det underlätta att klippa den. Om vita hudområden drabbats så bör dessa även skyddas från direkt solljus med t ex solskyddskräm.
Kan självläka
Om hästen har fått en lindrig släng av Regnskållor och inte behandlas så försvinner det oftast av sig själv på ett par, tre månader. Men ibland slår det till lite hårdare och då kan hästen bli allmänpåverkad, den tappar matlusten, går ner i vikt och får förstorade lymfknutor. Då kan veterinären behöva behandla med antibiotika. Detsamma gäller även om hästen verkar bli väldigt öm i huden eller om den endast får regnskållor på vita partier.
Smittar
Regnskållorna smittar när skorporna blöts upp och bakteriernas sporer frigörs. Var därför noga med att tvätta händerna efter att du hanterat en angripen häst. Smittan sprids även med hjälp av t ex borstar och klippmaskiner.
Jaga bort fukten
Lite tips hur man undviker problemen då:
Undvik alltför fuktiga beten och stallar.
Se till att hålla bädden torr.
Hjälp hästen att torka när den är fuktig, ett svettäcke kan vara bra. Lång päls torkar långsammare, kanske behöver den klippas?
Använd inte samma borstar till alla hästar.
Tvätta både händer och verktyg efter behandling av en drabbad häst! "