Nästan. Det finns ställen som är för branta eller för bergiga. Men det är verkligen undantag.Skogsmaskiner tar sig fram utan problem oavsett hur marken ser ut.
Och för blöta, men där kör man ju vintertid.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Nästan. Det finns ställen som är för branta eller för bergiga. Men det är verkligen undantag.Skogsmaskiner tar sig fram utan problem oavsett hur marken ser ut.
Jag som är i orienteringsbranchen tror inte det finns platta skogar. Det är ta mig sjutton backar i nivå kebenekajse typ.Nästan. Det finns ställen som är för branta eller för bergiga. Men det är verkligen undantag.
Och för blöta, men där kör man ju vintertid.
Behöver inte planteras, det sköter sig helt av sig själv... *hälsning från Norrlands skogsbygder*Fyller i lite:
Ja, det är historiskt så att marken som inte gick att ha till åker och betesmark som fick fortsätta vara skog. Sedan har en hel del betesmarker planterats igen de sista kanske 100 åren. Det är därför man hittar både stenmurar (som byggdes för att hägna in åkrar så djuren inte kunde ta sig in) och enbuskar (som normalt vill ha ljus och luft) inne i skogen. Och skogsmaskinerna är anpassade därefter. Tycker det är jätteroligt att titta efter sådana gamla spår och fantisera om hur det såg ut förr, och samtidigt är det lite sorgligt mtp allt jobb som folk la som liksom är omintetgjort.
Sant. Men då blir det ju de träden det blir och kanske inte de som står i skogsbruksplanen...Behöver inte planteras, det sköter sig helt av sig själv... *hälsning från Norrlands skogsbygder*
Det var bara ett förtydligande att det trots allt finns en del gränser för var de tar sig fram. Även om de har börjat köra på många ställen som tidigare ansågs omöjliga.Jag som är i orienteringsbranchen tror inte det finns platta skogar. Det är ta mig sjutton backar i nivå kebenekajse typ.
Absolut...Det var bara ett förtydligande att det trots allt finns en del gränser för var de tar sig fram. Även om de har börjat köra på många ställen som tidigare ansågs omöjliga.
Här blir allt ändå bara granskog, det är ingen som planerar emot den naturkraften.Sant. Men då blir det ju de träden det blir och kanske inte de som står i skogsbruksplanen...
Sant. Men då blir det ju de träden det blir och kanske inte de som står i skogsbruksplanen...
Sällan åkermark finns med i skogsbruksplanen, men det kanske ändrats under de år som jag haft noll med skog att göra.
Jag gör samma Tror det landskapet med öppna ytor och djur var helt fantastiskt fint och det är tragiskt på flera sätt att det försvunnit och djuren nu hålls i stora djurfabrikerTycker det är jätteroligt att titta efter sådana gamla spår och fantisera om hur det såg ut förr, och samtidigt är det lite sorgligt mtp allt jobb som folk la som liksom är omintetgjort.
Åkermark (liksom betesmark) finns i skogsbruksplanen, med traktnummer och kommentaren "åker" eller "bete", och lyser upp fint med sin gula färg på den till skogsbruksplanen vidhängande kartan (kartorna).Sällan åkermark finns med i skogsbruksplanen, men det kanske ändrats under de år som jag haft noll med skog att göra.
Så jäkla imponerandeBåde och. En specialiserad eftersökshund är tränad på att leta efter spår av skadat vilt. Det kan vara blod men också spår efter de stresshormoner som ett skadat djur utsöndrar. Hur hunden ändrar sitt beteende är säkert individuellt men en förare känner igen sin hund. Ett inte helt ovanligt senario kan det ju vara en flock på 20-30 hjortar, en hjort har blivit påskjuten och sedan har folk gått på platsen och gjort en skottplats undersökning. En spårhunden ska då spåra bland all den vittring och identifiera spåret från aktuellt djur och följa det, det kräver mycket träning och en bra teamkänsla mellan hund och förare.
Åkermark (liksom betesmark) finns i skogsbruksplanen, med traktnummer och kommentaren "åker" eller "bete", och lyser upp fint med sin gula färg på den till skogsbruksplanen vidhängande kartan (kartorna).
Kan man läsa och förstå skogsbruksplaner, så kan man även hitta igenplanterade/igenvuxna åkrar eller betesmarker däri.
Det kallas ibland för "hagmarksskog" och ibland står där "odlingsspår" eller "odlingsrösen" m.m. i kommentarerna.
I södra halvan av landet (har inte läst så många skogsbruksplaner från i norr) så kan man också titta på trädslagsfördelningen, om det finns mycket löv (främst björk) och är olikåldrigt, så handlar det ofta om naturligt igenvuxen yta.
Hur menar du?Skillnad på gamla igenvuxet och plantera igen en åker med "skog" nu.