Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
...men då var det inte till mig ditt första inlägg var riktat
Därför att det är förbannat svårt att rida med kvalité , dom flesta brukar ju idotförklara mig när jag säger att det är extremt få som ens kan få till dom första 3 stegen i utbildningsskalan.. dvs takt, lösgjordhet och kontakt på ett vettigt sätt. och då är det bara rent grundarbete på en unghäst men majoriteten har inte ens lyckats uppnå det på sina 12 åringar..
Det blir då extra irriterande på detta forumet när folk diskuterar som att det är plättlätt med skolor tex och hela "bara att" köret och att alla vill framstå som extra begåvade inom området ridning eftersom dom aldrig har några som helst problem med detta.. vilket egentligen bara säger mig att dom inte har fattat ett skit av vad ridning med kvalité innebär
Inte jag.
Du har rätt. Det är de som sitter o skriver hur lätt det är som inte kan rida, de som skriver som du- det är de som kan.
De problem som ryttaren har med utbildningsskalan kanske beror på att själva skalan är fel, att det i praktiken inte fungerar att göra det i den ordningen. Går det verkligen att börja med att utbilda hästen i takt?
De hästar vi sett i tråden då, på kort eller film, som går bakom lod fast de har lång tygel eller är utan , vad undandrar de sig för hjälp?
Det är inte heller bra. En häst som på hängande tygel går bakom lodplan har ofta tappat allt förtroende för ryttarens hand. Den kan bli svår att få att gå korrekt, antingen går den bakom hand för att slippa kontakt eller över tygeln för att få trycket från bettet på ett ställe där det inte gör ont.
Oj , bör jag känna mig träffad här?
Takten är prio ett,sedan när den "fungerar" " samtidigt" jobbar man med lösgjordhet och sedan samtidigt jobbar man med kontakten- man släpper inget.
För varje snäpp i utbildningen, checkar man av och "gör bättre", vilket betyder att till varje nivå så är det en ex tydligare takt som krävs, än mer genomsläpplighet i lösgjordheten, o än mindre i kontaktens (eller då från början stödets) signalsystem.
Ja precis .. dom 3 är ingredienser för grunden kan man säga.. och förbättras efterhand.
Här är en ganska bra förklaring till det på denna sidan
http://www.chevaldressyr.se/index.php/dressyrtraening/utbildningsskalan
Jag antar att du avser den utbildningsskala som beskrivs i den här artikeln
http://dressyr.ifokus.se/articles/4d713309b9cb46222d04a71a-tyska-utbildningsskalan
Där omnämns takt först och balans först i tredje punkten som handlar om stöd. Det påpekas att det är noga med i vilken ordning de olika stegen kommer.
Takt är inte samma sak som balans, slå upp i en ordlista eller googla. Ett annat ord för takt kan vara rytm medan ett annat ord för balans kan vara jämvikt.
Det finns andra utbildningssteg/-skalor än den tyska. I en artikel i Hipson, se http://www.hippson.se/artikelarkivet/dressyr/philippe-karls-alternativa-utbildningsskala.htm , görs en jämförelse mellan den tyska och en annan.
Jaha, där var en annan sorts cirkel ser jag, vad intressant. Ja och jag håller med Philip Karl, först måste kommunikationen in, skolning av hjälperna, därför har vi det med även i våra cirklar.
delvis kl
Men sen blir jag förvirrad över denna utbildningsskala, är det inte samma skala som fio länkade till? Finns det flera? I den länk som fio lade in så uppfattar i alla fall jag att det inte skulle ses som någon särskild ordning främst, men att vissa saker måste komma före andra...hmm hur är de tänkt egentligen då?
Därför att när man lägger in så mycket energi i ridningen som man gör i den typen av dressyr som jag tänker mig, så måste man kunna hålla i också. Det blir som att starta ett jetplan! Och även om man eftersträvar att rida med så lite som möjligt i handen är det inte helt enkelt att ratta upp något som man själv har satt så mycket krut i. Det är en sak så länge som man håller det på en lite mer lull-lull nivå, men vill man ha det där extra så måste man kunna rida med sträckta tyglar och faktiskt inte vara rädd för att hålla i. Det är ingen styggelse att våga rida med något i handen, man vill självklart att hästen skall vara helt självbärig och vänta o vänta på ryttaren, men så enkelt är det inte när man spänner upp pållen på bågen. Det är det optimala, men det är sällan det fungerar fullt ut.
Obs att man alltså tränar sin häst att ha denna bjudningen, det är inget man bankar fram med sporrar eller spö.