Sv: Knorrevångens slakteri bygger ut
De instruktioner som livsmedelsverket har till sina anställda (veterinärer och assistenter) är TYDLIGA på samma punkter som SJV, de hänvisar till dessa.
Detta är ett direkt citat ur
"Beslut efter kontroll av djurskydd på slakteri":
6. Principer för fattande av beslut
6.1 Beslut om omedelbar avlivning
Kontrollpersonalen ska fatta beslut om omedelbar avlivning av djur i de fall detta bedöms nödvändigt från djurskyddssynpunkt för att förhindra att djur utsätts eller kan antas bli utsatt för onödigt lidande.
Situationer där omedelbar avlivning vid slakteri kan vara aktuell återfinns i 3 kap. 3 § Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2007:77) om slakt och annan avlivning av djur (L 22) och i Jordbruksverkets vägledningar.
Observera att den officiella veterinären enligt 3 § tredje stycket SJVFS 2007:77 har möjlighet att medge undantag från kravet på omedelbar avlivning i högst två timmar under förutsättning att djuret stallas upp i ett särskilt utrymme och att uppstallningen inte medför lidande för djuret.
Skyldigheten att avliva djur ligger i första hand på livsmedelsföretagaren. Kontrollpersonalen ska dock fatta beslut om livsmedelsföretagaren inte har avlivat djuret och sådant djur påträffas.
Som du ser ska SLVs personal (de som omnämns som kontrollpersonal i texten ovan) följa det som står i L22.
Det är SLV som stiftar de lagar som ALLA andra måste följa, även personal från andra myndigheter.
Problemen som uppstått på Knorrevången har kunnat fortlöpa då misskötseln av djuren tydligen har skett i lokaler som bara ägaren och några få andra har haft tillgång till. Fast så är det ju i de flesta fallen av brott mot djurskyddslagen.