Klimatkrisens effekter på hästfoder

Nahar

Trådstartare
Läste denna artikel idag, som bland annat säger följande (min kursivering):

' He and his colleagues devised a model that captured the relationship between a food source and a grazer that depends on the food. They published that first paper in 2000. But Loladze was also captivated by a much larger question raised by the experiment: Just how far this problem might extend.

“What struck me is that its application is wider,” Loladze recalled in an interview. Could the same problem affect grass and cows? [...] The results, as he collected them, all seemed to point in the same direction: The junk-food effect he had learned about in that Arizona lab also appeared to be occurring in fields and forests around the world. “Every leaf and every grass blade on earth makes more and more sugars as CO2 levels keep rising,” Loladze said. “We are witnessing the greatest injection of carbohydrates into the biosphere in human history―[an] injection that dilutes other nutrients in our food supply.” '

Ju högre nivåer av co2 i atmosfären, ju högre koncentration av socker i växterna, inklusive gräs. Redan nu är vi många som kämpar med för höga kvoter, och det blir värre. Kommer vi får allt fler fånghästar och andra problem? Kan vi motverka detta på något sätt? Mina tankar går till att vi behöver förändra artsammansättningen på bete och vall, men även då lär ju koncentrationerna av socker öka och vitala näringsämnen minska. Vilka åtgärder kan ni tänka er för att avhjälpa detta?
 
Skrämmande men intressant läsning. Ökningen av fång är riktigt obehagligt i sig men jag grunnar också på tillgången på grovfoder med långa torksomrar och oftare förekommande. Hur har Italiens hästägare det nu t ex? Principiellt (och ekonomiskt) skulle jag gärna se andra lösningar än all denna konstgödning som östs ut över åkrarna men jag har mest frågor och inte några svar på detta tema. Kan bara instämma i att det oroar på både kort och lång sikt.
 
Det står ingenstans i artikeln att den faktiska sockerhalten har blivit högre. Det nämns att produktionen av socker har ökat. Men eftersom socker används som byggstenar och tillväxten var högre så används ju sockret upp och blir bla fibrer. Så det går inte utifrån den artikeln att veta om den faktiska sockerhalten har ökat.
Det nämns oxå att kvoten socker/näringsämnen ökat. Men jag läser att det beror på minskad halt näringsämnen inte ökad halt socker.
Vill man veta om faktiska sockerhalten har ökat behöver man nog gå till ursprungsartikeln.

Men om vårt klimat förändras till varmare och torrare somrar så kommer ju risken för hög sockerhalt att öka. Jag ser det som ett betydligt större risk när det gäller socker och fång.
 
Det står ingenstans i artikeln att den faktiska sockerhalten har blivit högre. Det nämns att produktionen av socker har ökat. Men eftersom socker används som byggstenar och tillväxten var högre så används ju sockret upp och blir bla fibrer. Så det går inte utifrån den artikeln att veta om den faktiska sockerhalten har ökat.
Det nämns oxå att kvoten socker/näringsämnen ökat. Men jag läser att det beror på minskad halt näringsämnen inte ökad halt socker.
Vill man veta om faktiska sockerhalten har ökat behöver man nog gå till ursprungsartikeln.

Men om vårt klimat förändras till varmare och torrare somrar så kommer ju risken för hög sockerhalt att öka. Jag ser det som ett betydligt större risk när det gäller socker och fång.
"[an] injection that dilutes other nutrients in our food supply." Det är kvoten socker/näringsämnen som ökat, eftersom andelen socker ökat, därför måste du (eller din häst) äta mer för att inte få brist på andra näringsämnen än socker, vilket ökar intaget av socker.

Fler källor:
(1) https://ourworldindata.org/grapher/po... (2) e.g. https://ourworldindata.org/explorers/... (3) https://www.dailysignal.com/2017/07/2... (4) https://www.ipcc.ch/report/ar6/wg2/do... (5) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19131... (6) https://e360.yale.edu/features/redraw... (7) https://www.nature.com/articles/s4301... (8) https://www.smithsonianmag.com/smart-... (9) https://sci-hub.wf/10.1080/07315724.2... (10) https://www.politico.com/agenda/story... (11) https://www.nature.com/articles/natur... (12) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29806... (13) https://apps.who.int/iris/bitstream/h... (14) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/arti... (15) https://ehp.niehs.nih.gov/doi/10.1289...
 
Skrämmande men intressant läsning. Ökningen av fång är riktigt obehagligt i sig men jag grunnar också på tillgången på grovfoder med långa torksomrar och oftare förekommande. Hur har Italiens hästägare det nu t ex? Principiellt (och ekonomiskt) skulle jag gärna se andra lösningar än all denna konstgödning som östs ut över åkrarna men jag har mest frågor och inte några svar på detta tema. Kan bara instämma i att det oroar på både kort och lång sikt.
Jag personligen skulle vilja se forskning på hur traditionell ängsmark och fattig (mockad) betesmark eller skogsbete står sig mot t.ex. vall i denna utveckling. Skulle jättegärna göra sådan forskning på min egen gård om jag hade pengar över till det.
 
Det är intressant forskning och jag befarar att klimatförändringar kommer att medföra betydligt fler problem än vad vi har kunnat förutse.

Att fångproblematiken kommer att öka pgra minskat näringsinnehåll och därmed ett ökat sockerintag. Nej, det tror jag inte. Det finns alldeles för många andra faktorer som påverkar mer.
För att din tes ska fungera så krävs det att,
1) hästen ifråga redan ligger precis på gränsen för ett ok intag av mineraler och inga marginaler finns.
2) det finns ingen som helst möjlighet att komplettera intaget med växter som naturligt innehåller högre halt av mineraler
3) det finns inga möjligheter att komplettera med tillskott av mineralfoder.

Men vi räknar på din hypotes, enl artikeln så är mineralhalten minskad med 8% så då har vi ett foder med 92% mineraler istället och då kommer vi att behöva ge 109% av det fodret. Innehåller fodret 10% socker och vi har en giva på 10kg så blir det en skillnad mellan 1kg socker eller 1,09 kg socker. Den lilla skillnaden kommer inte att orsaka fång. Det finns så många andra faktorer som kommer att påverka betydligt kraftfullare.
 
Det är intressant forskning och jag befarar att klimatförändringar kommer att medföra betydligt fler problem än vad vi har kunnat förutse.

Att fångproblematiken kommer att öka pgra minskat näringsinnehåll och därmed ett ökat sockerintag. Nej, det tror jag inte. Det finns alldeles för många andra faktorer som påverkar mer.
För att din tes ska fungera så krävs det att,
1) hästen ifråga redan ligger precis på gränsen för ett ok intag av mineraler och inga marginaler finns.
2) det finns ingen som helst möjlighet att komplettera intaget med växter som naturligt innehåller högre halt av mineraler
3) det finns inga möjligheter att komplettera med tillskott av mineralfoder.

Men vi räknar på din hypotes, enl artikeln så är mineralhalten minskad med 8% så då har vi ett foder med 92% mineraler istället och då kommer vi att behöva ge 109% av det fodret. Innehåller fodret 10% socker och vi har en giva på 10kg så blir det en skillnad mellan 1kg socker eller 1,09 kg socker. Den lilla skillnaden kommer inte att orsaka fång. Det finns så många andra faktorer som kommer att påverka betydligt kraftfullare.
Fång var ett exempel på en möjlig risk med detta, inte någon hypotes jag lagt fram. Jag ser många problem med att bete och vall minskar i kvalitet ännu mer, särskilt med hur dåligt det redan är för många, och med tanke på hur många som inte har koll på foderstaten ordentligt alls.

Det finns många saker som är problematiska med ett högt intag av socker respektive lågt intag av näring. Ett exempel är forskning som jag tidigare läst (men såklart inte hittar för tillfället) som visar på att människor med näringsbrist eller bara på gränsen till näringsbrist är hungrigare, och jag misstänker att något så basalt inte är unikt för oss utan mycket väl kan finnas i alla arter som äter. Med det kommer en del psykologiska problem som stress och rastlöshet.

Jag är speciellt intresserad av denna forskning också eftersom jag försöker hålla mina hästar på åretruntbete, med någorlunda fri tillgång. Jag vill inte behöva komplettera deras helt naturliga sätt att äta och få i sig allt de behöver, det går emot mina tankar om vad som är hållbar hästhållning och vad som ger hållbara hästar.

Återigen, jag har inte lagt fram någon hypotes jag vill bevisa, utan vill diskutera problemet och möjliga åtgärder. Med tanke på hur snabbt och hur mycket koldioxidhalterna ökar så lär kvoterna bara bli sämre och sämre, och jag tycker att det är viktigt att vi håller oss på den säkra sidan och vidtar åtgärder istället för att vänta på att se exakt hur illa det blir innan vi lyfter ett finger.
 
Fång var ett exempel på en möjlig risk med detta, inte någon hypotes jag lagt fram. Jag ser många problem med att bete och vall minskar i kvalitet ännu mer, särskilt med hur dåligt det redan är för många, och med tanke på hur många som inte har koll på foderstaten ordentligt alls.

Det finns många saker som är problematiska med ett högt intag av socker respektive lågt intag av näring. Ett exempel är forskning som jag tidigare läst (men såklart inte hittar för tillfället) som visar på att människor med näringsbrist eller bara på gränsen till näringsbrist är hungrigare, och jag misstänker att något så basalt inte är unikt för oss utan mycket väl kan finnas i alla arter som äter. Med det kommer en del psykologiska problem som stress och rastlöshet.

Jag är speciellt intresserad av denna forskning också eftersom jag försöker hålla mina hästar på åretruntbete, med någorlunda fri tillgång. Jag vill inte behöva komplettera deras helt naturliga sätt att äta och få i sig allt de behöver, det går emot mina tankar om vad som är hållbar hästhållning och vad som ger hållbara hästar.

Återigen, jag har inte lagt fram någon hypotes jag vill bevisa, utan vill diskutera problemet och möjliga åtgärder. Med tanke på hur snabbt och hur mycket koldioxidhalterna ökar så lär kvoterna bara bli sämre och sämre, och jag tycker att det är viktigt att vi håller oss på den säkra sidan och vidtar åtgärder istället för att vänta på att se exakt hur illa det blir innan vi lyfter ett finger.
Jag är helt med på att klimatförändringarna är förskräckliga och att vi måste göra något åt det. Jag är påverkad av mina år som forskare och reagerade på ditt påstående. En allmän diskussion kring problemet är alltid intressant.

Jag har själv en fånghäst och han får inte gå på bete vilket medför att kosten till största del består av torkat grovfoder producerat från vall. Och ja min teori är att på den dieten så minskar intaget av mineraler, vitaminer, protein, antioxidanter och omega-3. Jag kompletterar därför hans kost. Tyvärr är det många hästar som inte har tillgång till färskt bete eller får en foderstat som kompenserar för detta. Färskt, hyfsat spätt bete är ju både energi, protein och näringstätt. Så det är nyttigt med bete men tyvärr för mycket kalorier och tillgång.
 
Jag är helt med på att klimatförändringarna är förskräckliga och att vi måste göra något åt det. Jag är påverkad av mina år som forskare och reagerade på ditt påstående. En allmän diskussion kring problemet är alltid intressant.

Jag har själv en fånghäst och han får inte gå på bete vilket medför att kosten till största del består av torkat grovfoder producerat från vall. Och ja min teori är att på den dieten så minskar intaget av mineraler, vitaminer, protein, antioxidanter och omega-3. Jag kompletterar därför hans kost. Tyvärr är det många hästar som inte har tillgång till färskt bete eller får en foderstat som kompenserar för detta. Färskt, hyfsat spätt bete är ju både energi, protein och näringstätt. Så det är nyttigt med bete men tyvärr för mycket kalorier och tillgång.
Det var ju dock en öppen fråga, inte ett påstående.

Men då borde du väl också se problemet med att vi kommer behöva minska matgivan? Hästar mår ju trots allt bäst när de har kontinuerlig tillgång till mat - om än inte i obegränsad mängd såklart - och det behovet blir ju svårare att tillfredsställa då.
 
Det var ju dock en öppen fråga, inte ett påstående.

Men då borde du väl också se problemet med att vi kommer behöva minska matgivan? Hästar mår ju trots allt bäst när de har kontinuerlig tillgång till mat - om än inte i obegränsad mängd såklart - och det behovet blir ju svårare att tillfredsställa då.
Nu hänger jag inte med. Varför kommer vi att behöva minska på fodergivan?
 
Nu tycker jag att det är rundgång i diskussionen och jag hänvisar tillbaka till mitt inlägg#6.
Ser inte hur det säger emot mig? Hästen behöver X mängd socker. Fodret innehåller Y mängd socker. Om Y ökar behöver vi ge mindre för att inte överskrida X.
 
Ser inte hur det säger emot mig? Hästen behöver X mängd socker. Fodret innehåller Y mängd socker. Om Y ökar behöver vi ge mindre för att inte överskrida X.
Du jag förstår faktiskt inte alls vad du pratar om. Behöver socker?? Hästar behöver inte socker. Menar du högsta tolerabel halt? Eller vad pratar du om????

Om du menar en högsta tolerabel halt så har jag i inlägg #6 gjort ett räkneexempel. Den minskade mineralhalten medför i extrema väldigt speciella fall att hästens sockerintag kommer att öka med 0,9% denna mycket minimala ökning kommer def inte att leda till några som helst problem. Tillika så hänvisar jag tillbaka till inlägg#6 igen och anser inte ens att vi kommer att behöva öka på stråfodergivan.
 
Du jag förstår faktiskt inte alls vad du pratar om. Behöver socker?? Hästar behöver inte socker. Menar du högsta tolerabel halt? Eller vad pratar du om????

Om du menar en högsta tolerabel halt så har jag i inlägg #6 gjort ett räkneexempel. Den minskade mineralhalten medför i extrema väldigt speciella fall att hästens sockerintag kommer att öka med 0,9% denna mycket minimala ökning kommer def inte att leda till några som helst problem. Tillika så hänvisar jag tillbaka till inlägg#6 igen och anser inte ens att vi kommer att behöva öka på stråfodergivan.
Ja, byt mot tolerabel.

Men du räknar på nuvarande ökning, det kommer att öka ytterligare i takt med co2-halten (jag kommer åtminstone att räkna med att de gör det och agera därefter).

Om du inte ser ett problem så gör du inte det. Jag ser ett stort problem.
 
Du jag förstår faktiskt inte alls vad du pratar om. Behöver socker?? Hästar behöver inte socker. Menar du högsta tolerabel halt? Eller vad pratar du om????

Om du menar en högsta tolerabel halt så har jag i inlägg #6 gjort ett räkneexempel. Den minskade mineralhalten medför i extrema väldigt speciella fall att hästens sockerintag kommer att öka med 0,9% denna mycket minimala ökning kommer def inte att leda till några som helst problem. Tillika så hänvisar jag tillbaka till inlägg#6 igen och anser inte ens att vi kommer att behöva öka på stråfodergivan.

Den proportionella andelen socker brukar innebära mer problem än det totala intaget.

En fångis som tål 10% ESC kan må dåligt på 12% ESC. Även om den får 12kg av det första höet vs 10kg av det andra.

I kombination med att mikromineralinnehållet sjunker (jag tror dessutom inte dom räknade med att mineralinnehållet sjunker rejält vid torka/extremhetta pga svamparna i marken dör) så har vi ju redan sett effekten. Veterinärerna häruppe säger att det är fler och fler fångfall varje sommar. Ja - en stor del av det är övergödning, och det bidrar att färre naturbeten används och hästarna går på industrivall istället. Men även naturbeten påverkas. Det växer växthusgräs, superboostad tillväxt istället för näringstätt.

(Jag bor i Norrbotten, vi har hög arktisk amplifikation här så det är möjligt att vi känner av effekterna tydligare än södra Sverige)
 
Varför behöver inte hästar socker?

Dom är inte evolverade för att klara perioder av längre tillgång på hög sockerhalt. Dom är inte fruktätare.

I det vilda så varierar sockerhalten rejält, och är framförallt högt under våren. Våra tamhästar får gräs som är "fruset i tiden". Är det gräset skördat vid en tidpunkt som gav höga sockerhalter, så kan framförallt lättfödda raser/individer få problem med att deras ämnesomsättning blir störd. Blir den alltför störd kan dom utveckla en systeminflammation som orsakar svullnader - även känt som metabolisk fång.
 
Dom är inte evolverade för att klara perioder av längre tillgång på hög sockerhalt. Dom är inte fruktätare.

I det vilda så varierar sockerhalten rejält, och är framförallt högt under våren. Våra tamhästar får gräs som är "fruset i tiden". Är det gräset skördat vid en tidpunkt som gav höga sockerhalter, så kan framförallt lättfödda raser/individer få problem med att deras ämnesomsättning blir störd. Blir den alltför störd kan dom utveckla en systeminflammation som orsakar svullnader - även känt som metabolisk fång.

Nu ifrågasatte jag ett inlägg där det stod att hästar inte behöver socker, inget annat.
 

Liknande trådar

Hästvård Någon som har synpunkter och tankar om detta resonemang? @spaderÄss eller nån? Why do ‘cresty’ necks suddenly go rock hard? This...
Svar
0
· Visningar
848
Senast: MonteRose
·
IT & mobiler Idag när jag kollade min email, brukar även kolla skräpposten då några av mina mail som inte är skräppost hamnar där också och såg ett X...
Svar
19
· Visningar
3 583
Relationer Jag läste denna sida. Och det som Dan Bacon säger är precis det som jag har hört hundratals gånger om här på buke. Mer eller mindre...
4 5 6
Svar
107
· Visningar
9 250
Senast: Gimlan
·
Övr. Hund Just nu så är det ju en aktuell diskussion. Jag hittade den här gamla amerikanska studien. Hade igen aning om att Rottweilers kom så...
3 4 5
Svar
93
· Visningar
9 868
Senast: Ananas
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp