@Vingra det vet jag inte men en del har jag hållt på
det var dock ett bra tag sedan jag var som mest aktiv så det har säkert kommit massa nya grejer och tips som jag har noll koll på. Dessutom är jag kass på att få fram rena och säkra beteenden och lägger sällan signal på, kör desto mer på shaping istället och råkar ofta få en massa kedjor och extrabeteenden på köpet.
Känner igen det där med olika typer att träna, mina hundar har dock varit av det mer energisk slaget, den ena dessutom extremt seriös när hon jobbar (japp, en terrier
), så blir kanske frustrerande att försöka klicka en häst som dessutom är av det lugnare slaget
Angående negativt straff, positiv förstärkning etc kan man ju bli snurrig för mindre...
Förstärkning: beteendet blir mer sannolikt att upprepas
Straff: beteendet blir mindre sannolikt att upprepas
Positiv förstärkning är ju att vi tillför något som upplevs som positivt för djuret (en förstärkare) när beteendet utförts. En belöning!
Negativ förstärkning är när ett obehag eller tryck tas bort, ett stimuli tas bort, djuret arbetar för att reducera förekomsten av "obehag". När det kommer till hästar är frågan om eftergift på en tygel borde kunna vara ett exempel på det? Tygeltaget är "obehaget" eller trycket som upphör när hästen gör det som önskas. Vet inte hur man resonerar i detta fall.
Positivt straff är att vi tillför ett obehag då djuret utför ett (oönskat) beteende och tanken är alltså att beteendet ska minska.
Negativt straff innebär att ett stimulus tas bort och beteendet blir även här mindre sannolikt. När vi tränar djur (hund?) gör vi ju detta när vi tar bort möjligheten för hunden att få sin belöning, så det används ju en hel del i hundträning. Hur är det med hästträning?
Jag har använt en hel del så kallat omvänt lockande (en variant av negativt straff antar jag) tex när hunden ska lära sig självbehärskning, att vänta på belöning, hålla fast apport etc. Detta borde fungera bra till att lära hästar att vänta och hålla undan huvudet innan den får ta sin belöning tex?
Jag var rätt "renlärig" ett tag, och det gav väldigt bra resultat egentligen (pratar inte om tävlingsresultat), men är rätt krävande att hålla på med i alla lägen. Nu för tiden blandar jag lite mer hej vilt och tänker inte så mycket på de där teorierna. Kör mer på känsla och använder klickerträningen och shapingen som aktivering, och tänket en hel del i vardagen med hundarna (slarvade dock bort senaste klickerdosan för länge sen, det funkar ju fint utan också men är ju att föredra om man vill ha precision). Tänkte försöka mig på det med hästen också men tror att man blandar ännu mer där bland de olika förstärkningarna och straffen så att säga och precis som du beskriver.