Jag har de senaste 10-15 åren haft problem med magen. Dyspepsiliknande, gasig mage osv. Först förstod jag inte vad som triggade det. Jag provade laktosfritt ett tag men eftersom jag aldrig reagerade på glass så la jag ner det. Sen kom jag på att vitlök triggar det. Desto mer och desto råare ju sämre blir jag. Så nu försöker jag undvika vitlök och lök och mår bättre. Lagar mat med purjolök och salladslök som ska vara snällare. Jag har även blivit riktigt dålig av jordärtskocka så det äter jag inte alls längre.
Men! Där är en konstig sak: Jag reagerar inte på picklad rödlök. Varken sån man får på sushiställen eller hemmagjord. Jag har inte vågat prova rå rödlök eller rödlök tillagad i sås. Men det borde jag kanske göra? Eller kan det vara inläggningen som gör det?
Är det nån har samma problem som jag som vet mer om det och kanske vet något som kan hjälpa? Det jobbigaste är att undvika vitlök för det finns ju vitlök i ALLT! Tyvärr är det det tillsammans med jordärtskocka som jag reagerar mest på. Jag har lyckats lista ut att det kan ha nåt att göra med fibrerna (inulinet) att göra då både vitlök och jordärtskocka innehåller mycket inulin. Jag köpte en müsli för ett tag sen som jag också reagerade på och den innehöll mycket oligofructos (som finns i stor mängd i bl.a. jordärtskocka och lök). Men inulin och oligofructos är väl rätt närbesläktat tror jag.
Men! Där är en konstig sak: Jag reagerar inte på picklad rödlök. Varken sån man får på sushiställen eller hemmagjord. Jag har inte vågat prova rå rödlök eller rödlök tillagad i sås. Men det borde jag kanske göra? Eller kan det vara inläggningen som gör det?
Är det nån har samma problem som jag som vet mer om det och kanske vet något som kan hjälpa? Det jobbigaste är att undvika vitlök för det finns ju vitlök i ALLT! Tyvärr är det det tillsammans med jordärtskocka som jag reagerar mest på. Jag har lyckats lista ut att det kan ha nåt att göra med fibrerna (inulinet) att göra då både vitlök och jordärtskocka innehåller mycket inulin. Jag köpte en müsli för ett tag sen som jag också reagerade på och den innehöll mycket oligofructos (som finns i stor mängd i bl.a. jordärtskocka och lök). Men inulin och oligofructos är väl rätt närbesläktat tror jag.